Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η μικρή αλλά ιστορική Σελιάνα Αχαΐας, φιλοδοξεί να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ο πρωτογενής τομέας, ο αγροτικός, αλλά και ο τουρισμός, αποτελούν δύο πυλώνες της ελληνικής οικονομίας για τους οποίους γίνεται πολύς λόγος τελευταία.
Ήδη, από την πολιτεία και διάφορους φορείς καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αναβαθμιστούν και οι δύο τομείς, να αναπτυχθεί η παραγωγή, να υπάρξουν νέες καλλιέργειες, να διευρυνθεί το τουριστικό προϊόν με εναλλακτικές μορφές.
ΣΕΛΙΑΝΑ ΑΧΑΪΑΣ
27 Ιουλίου 2013
Κεντρική πλατεία
Ώρα 18.00
ΕΚΔΗΛΩΣΗ 2013
Και τη φετινή Ημερίδα θα υποστηρίξει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο δήμος Αιγιαλείας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων:
– Τουρισμού
– Πολιτισμού
– Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο «Θεσμοφόρια» του ΥΠ.ΑΑ.Τ, ενός γυναικείου θεσμού της αρχαιότητας που αναβιώνει το Υπουργείο)
Υποστηρικτές της Ημερίδας είναι:
– Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
– «Militos Αναδυόμενες Υπηρεσίες & Τεχνολογίες»
– «Αχαΐα Α.Ε. Αναπτυξιακή»
– ΔΗΚΕΠΑ – Δημοτική, κοινωφελής, Επιχείρηση Αιγιάλειας
– Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Φυτών
– «Marketing Lead»
– «Knowl»
– Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας
– Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών
– Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κωστή Κοτσανά
– Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου
– Οινοποιείο Τετράμυθος
– Οινοποιείο Παρπαρούση
– Οινοποιείο Οινοφόρος του Αγγελου Ρούβαλη
– Ελαιοτριβείο και τυποποίηση ελαιολάδου ΕΛΓΙΡΑ
Χορηγοί της Ημερίδας είναι:
– TOYOTA ΕΛΛΑΣ
– ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (ΒΡ)
– ΛΟΥΞ
– MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Στη φετινή Ημερίδα έχει προσκληθεί να τιμήσει με την παρουσία της και να απευθύνει χαιρετισμό η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος.
Επίσης, έχουν επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχουν οι εξής κυρίες:
– Ιωάννα Τζίκα – από την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα και στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
– Ερωφίλη Κόλλια – προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορίας Προϊστορικών – κλασικών Αρχαιοτήτων Αχαΐας του Υπουργείου Πολιτισμού,
– Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,
– Όλγα Σταυροπούλου – managing director της «Militos Αναδυόμενες Υπηρεσίες & Τεχνολογίες»,
– Ηρώ Τσιμπρή – γενική διευθύντρια της «Αχαΐας Α.Ε. Αναπτυξιακής»
– Δρ. Ελένη Μαλούπα – από το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Φυτών,
– Δρ. Σοφία Πρωτόπαπα – διευθύντρια εκπαίδευσης & ανάπτυξης της Κοινωνικής Επιχείρησης για την Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση «knowl» & υπεύθυνη κατάρτισης του ελληνικού τμήματος του ευρωπαϊκού δικτύου μεντόρων για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα,
– Δήμητρα Τσακίρη – γραμματέας της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας,
– Φλέρυ Φωτιάδου – από το Re-Green που λειτουργεί στη Σελιάνα,
– Βίκυ Ευαγγελίου – managing director της «Marketing Lead» & πρόεδρος του site Greek Chapter Society of Incentive Travel Executives στον Τουρισμό,
– Εριφύλη Παρπαρούση – μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΟΑΠ (Ένωση Οινοποιών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου),
– Κορίνα Μηλιαριάκη – πρόεδρος Αγροτουριστικής Ένωσης Κρήτης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Θα παρουσιαστεί η μοναδική έκθεση με τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων (από το «ρομπότ – υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων). Όλα αυτά αποτελούν εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά – ο οποίος κατάγεται από τη Σελιάννα (www.kotsanas.com), που λειτουργεί σε σταθερή βάση στο Κατάκολο με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξενάγηση για το κοινό.
Σκοπός της κινητής έκθεσης όπως και του μουσείου είναι να αναδείξουν αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και να αποδείξουν ότι η αρχαία ελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.
ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ: Οινοποιοί της περιοχής θα φέρουν κρασιά τους στην Ημερίδα και θα τα διαθέσουν στο κοινό.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Οι γυναίκες του χωριού θα ετοιμάσουν παραδοσιακές πίτες και εδέσματα της περιοχής τα οποία θα διαθέσουν στο κοινό της εκδήλωσης.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: Η Ημερίδα θα έχει απόλυτη σύνδεση με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, τα οποία εντάσσονται βέβαια στον τωρινό δήμο Αιγιαλείας, ωστόσο μαζί με τη Σελιάνα αποτελούσαν τον δήμο Φελλόη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, δήμος δεύτερος σε πληθυσμό και ίδρυση μετά το δήμο Πατρέων! (σχετικά στο www.seliana.gr).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρόντα θα είναι τοπικά και ευρύτερης εμβέλειας Μέσα Ενημέρωσης. Ηδη έχει ξεκινήσει σε τακτά διαστήματα ενημέρωση με δελτία τύπου για τις εξελίξεις που αφορούν στην Ημερίδα, οι οποίες θα κορυφωθούν πλησιάζοντας στην ημερομηνία της εκδήλωσης.
Ιστορικό εκδήλωσης
Πέρυσι στις 7 Ιουλίου 2012, πάλι στη Σελιάνα, αυτοί τα δύο ζητήματα κυριάρχησαν στην 1η Ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σελιάνας «Η ΦΕΛΛΟΗ» με την υποστήριξη του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, υπό την αιγίδα του δήμου Αιγιαλείας. Η συμμετοχή του Τάσου Χανιώτη από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., ο οποίος ήρθε από τις Βρυξέλες, του τότε προέδρου του ΕΟΤ Κώστα Ζήκου, του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Άγγελου Ρούβαλη, του προέδρου της Αγροτουριστικής Ένωσης Πελοποννήσου Πάνου Πούλου και του εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, εκτός από τιμητικές αποδείχθηκαν και χρήσιμες.
Οι καλεσμένοι, παρείχαν πληθώρα πληροφοριών στους περίπου 300 παρευρισκόμενους στην κεντρική πλατεία του χωριού, πρώην Φελλόη και έδρα του ομώνυμου δήμου στις αρχές του περασμένου αιώνα, μιας περιοχής με περισσότερα από 3.000 ιστορίας, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες και τα κείμενα του περιηγητή και ιστορικού Παυσανία. Άλλωστε, ανεβαίνοντας προς τη Σελιάνα, στη διαδρομή μας συναντούμε το περίφημο και μοναδικό θέατρο Αρχαίας Αιγείρας και τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη.
Το ραντεβού, λοιπόν, ανανεώθηκε για τις 27 Ιουλίου 2013, ημέρα Σάββατο και ώρα 6 το απόγευμα, με ίδια θεματολογία, αλλά αυτή τη φορά με σημείο αναφοράς τη γυναίκα: την αγρότισσα, τη νεαρή που ζει στο χωριό και ψάχνει διέξοδο, εκείνη που θέλει να φύγει από την πόλη και να επιστρέψει με όραμα στις ρίζες της, εκείνη που σπούδασε αλλά διαθέτει πτυχίο χωρίς αντίκρισμα, εκείνη που αναζητά λύσεις μέσα από προγράμματα επιχειρηματικότητας, εκείνη που ξεκίνησε δειλά δειλά να νοικιάζει ένα δωμάτιο και τώρα περισσότερα.
Σε όλες τις γυναίκες που δίνουν ζωή στον τόπο, που σκέφτονται, προβληματίζονται, αδημονούν και ελπίζουν, σε όλες αυτές είναι αφιερωμένη η φετινή Ημερίδα «Αγρός & Τουρισμός: η γυναίκα στο προσκήνιο».
Φέτος, ευελπιστούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων επισκεπτών, προσκαλώντας σημαντικά ονόματα γυναικών από την πολιτική και το επιχειρείν.
Υπεύθυνος οργάνωσης εκδήλωσης: Δημήτρης Μπαλής
Δημοσιογράφος – Παραγωγός εκπομπών τηλεόρασης και ραδιοφώνου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6945-260623.
Ε-mail: balisd2@yahoo.gr