17.8 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλειαΤο υπουργειο παιδειας κλείνει το παράρτημα του ΤΕΙ Αιγιου

Το υπουργειο παιδειας κλείνει το παράρτημα του ΤΕΙ Αιγιου

teiΜε τις πιθανότητες να είναι πολύ λίγες αλλά την ελπίδα να… μένει πάντα ζωντανή η Αιγιάλεια έχει ένα μήνα προθεσμία –όσο δηλαδή θα κρατήσει και η διαβούλευση του σχεδίου «Αθηνά»- να αντιστρέψει το κλίμα και να καταφέρει να κρατήσει στο Αίγιο τα δύο τμήματα ΤΕΙ.

Όμως «συν Αθηνά και χείρα κίνει»! Δεν φτάνει δηλαδή, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, να επικαλείσαι τη βοήθεια του Θεού ή της τύχης αλλά… οφείλεις να καταβάλεις και τις απαιτούμενες προσπάθειες! Και πράγματι οι προσπάθειες από πλευράς δημοτικής αρχής Αιγίου, φορέων αλλά και βουλευτών έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση περί συγχώνευσης σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δυστυχώς μέχρι στιγμής οι προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς και η χθεσινή ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» από το υπουργείο Παιδείας έφερε την… αρνητική επιβεβαίωση: μεταξύ των 97 τμημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας που συγχωνεύονται ή απορροφώνται (δηλαδή δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους) περιλαμβάνονται και τα δύο τμήματα του Αιγίου. Από «63» οι πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστήμια μειώνονται στις «51». Σύμφωνα με το σχέδιο δεν προβλέπονται τμήματα ή σχολή για την πόλη του Αιγίου, κάτι που σημαίνει ότι μπαίνει λουκέτο στο ΑΤΕΙ!

Το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας απορροφάται από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας (Σχολή Επαγγελμάτων και Υγείας – Ίδρυμα ΑΤΤΙΚΟ ΤΕΙ) και το τμήμα Φυσικοθεραπείας θα μεταφερθεί στην Πάτρα (στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων όπως θα μετονομαστεί μετά τη συγχώνευση).

Το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας όπως και το τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, σύμφωνα με το σχέδιο, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ανεξάρτητα τμήματα που έχουν ελλιπή η μηδενικό αριθμό μελών ΔΕΠ/ Ε.Π. (το Οπτικής και Οπτομετρίας είχε μηδέν και το Φυσικοθεραπείας είχε τέσσερα).

Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Τόσο το διδακτικό, όσο και το διοικητικό προσωπικό των υπό μεταφορά ή συγχώνευση σχολών, θα μεταφερθεί στα “μητρικά” Ιδρύματα, ενώ οι φοιτητές που πρόκειται να πάρουν πτυχίο, θα το πάρουν πιθανότατα από τα νέα Ιδρύματα. Επίσης, φοιτητές που βρίσκονται στη μέση των σπουδών τους, ενδέχεται να αναγκαστούν να μετακομίσουν στις νέες έδρες των σχολών τους…

Το θετικό σε επίπεδο Αχαϊας είναι ότι δεν μεταφέρεται τελικά το τμήμα Γεωλογίας (όπως αρχικά είχε διαρρεύσει) και γενικότερα ότι δεν κλονίζεται το Πανεπιστήμιο, ενώ σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας ωφελημένο βγαίνει το Μεσολόγγι που ενισχύεται με τμήματα και απορροφά περί τους 8.000 φοιτητές!

Θανάσης Νταβλούρος: Είναι όλα ανοιχτά…

ntavlouros 1Με την ανακοίνωση του σχεδίου που προβλέπει «λουκέτο» στο ΤΕΙ του Αιγίου, ο Αχαιός βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος ανέλαβε πρωτοβουλία προώθησης του αιτήματος της πόλης που έχει σαφώς κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσμετρηθούν θετικά για την παραμονή των παραρτημάτων (όπως π.χ.το κτιριακό). Ήδη όπως ανάφερε σε χθεσινή επικοινωνία με τον «Ημ» ο κ΄. Νταβλούρος, είχε επικοινωνία και με τον υπουργό Κ.Αρβανιτόπουλο και με τον αρμόδιο υφυπουργό Θ.Παπαθεοδώρου αποσπώντας τη δέσμευση να τεθεί σοβαρά επί τάπητος το θέμα του ΑΤΕΙ Αιγίου. Προβάλλοντας ως σημαντικό ατού το κτιριακό αλλά και γενικότερα τη φυσιογνωμία της περιοχής ο Θ.Νταβλούρος έθεσε το θέμα και έλαβε τη δέσμευση ότι το υπουργείο θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλων σχολών στο κτίριο του Αιγίου αφού όπως φαίνεται η παραμονή των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Οπτικής/Οπτομετρίας είναι πολύ πιο δύσκολη απ`ότι η δημιουργία νέων σχολών.

Κατά την επικοινωνία μας ο κ΄.Νταβλούρος μεταξύ άλλων σχολίασε ότι: «Έχουμε ένα μήνα προθεσμία προκειμένου να πολεμήσουμε για το αίτημα της περιοχής μας. Τα πάντα είναι ανοιχτά. Θα το παλέψουμε και θα δούμε σε ποια βάση τελικά θα τεθεί το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε, πολεμάμε και αναμένουμε…»

 

«Στα όπλα» ο Θεοδωρακόπουλος
«Θα παλέψουμε με κάθε μέσο…» δηλώνει ο δήμαρχος Αιγιαλείας

theodorakopoulosΠαρότι τις τελευταίες ημέρες είχε αρχίσει να διαφαίνεται μια… αισιοδοξία, η χθεσινή ανακοίνωση επιβεβαίωσε τους… αρνητικούς οιωνούς, ωστόσο ο δήμαρχος Αιγιαλείας μιλώντας στον «Ημ» παρουσιάστηκε αποφασισμένος να μην αφήσει το θέμα του ΤΕΙ να …πέσει αμαχητί.

«Θα το παλέψουμε μέχρι εκεί που δεν παίρνει… Δεν είναι δυνατό να παίρνουν από την πόλη του Αιγίου το ΤΕΙ. Η πόλη αυτή έχει δώσει, έχει ματώσει για το ΤΕΙ και δεν πρέπει να κλείσει το ΤΕΙ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήδη με την χθεσινή ανακοίνωση ξεκίνησαν και οι επαφές σε όλα τα επίπεδα για τη δημοτική αρχή και όπως σχολίασε ο κ΄.Θεοδωρακοπουλος: «Αυτός ο μήνας θα είναι μήνας …πολέμου. Απαιτείται συνεργασία όλων μας προκειμένου να παλέψουμε και να προωθήσουμε το αίτημα της πόλης. Αρχικά σε πολιτικό επίπεδο και με διπλωματία έχουμε ήδη ξεκινήσει και πιστεύω ότι θα πείσουμε για το δίκαιο του αιτήματός μας. Αν δεν τους πείσουμε τότε θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Θα ξεσηκωθεί όλη η πόλη. Παρότι κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν πως τα ΤΕΙ στις μικρές πόλεις λειτουργούν για να… δουλεύουν οι καφετέριες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πόλη έχει ανάγκη την παραμονή των φοιτητών. Περίπου 1.000 σπίτια νοικιάζονται από φοιτητές. Η αγορά της Αιγιάλειας κινείται από τους φοιτητές και τα παιδιά δεν έχουν κανένα παράπονο, αφού σε αντίθεση με άλλες πόλεις, το Αίγιο τα καλοδέχθηκε τα παιδιά, θέλουν να μείνουν οι φοιτητές στο Αίγιο και πρέπει να μείνουν!»

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο σύγκλησης δημοτικού συμβουλίου ή ευρείας σύσκεψης φορέων με μοναδικό θέμα την παραμονή του ΤΕΙ και γενικότερα όλος ο «μηχανισμός» της δημοτικής αρχής έχει τεθεί σε εγρήγορση προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών.

 «Βολές» κατά κυβέρνησης αλλά και… δημοτικής αρχής από την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο κίνδυνος να κλείσει το Τ.Ε.Ι. Αιγίου και να φύγει ο ΟΑΕΕ είναι ορατός και δεν οφείλεται σε κακές εισηγήσεις στελεχών των αρμόδιων υπουργείων ή οργανισμών, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος ,αλλά εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής της συγκυβέρνησης για συγχωνεύσεις που εξυπηρετούν τους στόχους του μνημονίου και αδιαφορούν για την αποδυνάμωση του Δήμου και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Η «αγανάκτηση» του κ. δημάρχου τώρα ,έρχεται σε αντίθεση με τα

πρόσφατα τηλεφωνήματα   στον πρωθυπουργό για να εκφράσει την

ευγνωμοσύνη του  που δεν πήρε τελικά από το Αίγιο την ΔΟΥ και προτίθεται να δώσει κάποια ψίχουλα σε σχέση με τα τεράστια ποσά που οφείλει η κεντρική εξουσία στους δήμους .

Δηλαδή απαλλάσσεται η κεντρική εξουσία από τις υποχρεώσεις της για ουσιαστική βοήθεια των δήμων σε χρήμα και έργα και αρκεί που παίρνει μερικώς  πίσω τις απειλές της για διάλυση των ζωτικών υπηρεσιών που έχουν εναπομείνει και αυτό συνιστά λόγο για ευχαριστίες.

Όσο για τα τοπικά στελέχη της συγκυβέρνησης που διεκδικούν μερίδιο γι αυτή την … ιστορική απόφαση καλό θα είναι να εκφράζουν έμπρακτα τον

ενδιαφέρον τους   για το λαό που στενάζει και στις αποφάσεις που

παίρνονται στο κοινοβούλιο και όχι από τη μιά να υπογράφουν τα μνημόνια και απο την άλλη να τρέχουν να “διορθώσουν” αυτά που αποτελούν συνέπειες αυτών που έχουν ψηφίσει.

Η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για  την παραμονή της ΔΟΥ και έτσι θα αποφύγουν οι δημότες  την ταλαιπωρία να πηγαίνουν στην Πάτρα  και αδιαφορεί για  την ταλαιπωρία  των κατοίκων των Καλαβρύτων που θα αναγκάζονται να έρχονται στο Αίγιο αφού κλείνει η δική τους ΔΟΥ.

Αντίθετα το βλέπουν μάλλον θετικά με την λανθασμένη λογική ότι είναι επιτρεπτό ο μεγάλος Δήμος να αναπτύσσεται σε βάρος του μικρού .

Αυτή όμως η τακτική έχει βλάψει την Αιγιάλεια σε σχέση με την πρωτεύουσα του νομού και  έχει ιδιαίτερους λόγους να μην την υιοθετεί.

Η παραμονή του Τ.Ε.Ι. του ΟΑΕΕ και άλλων ενδεχόμενα υπηρεσιών δεν θα γίνει μέσα από προσωπικές παρεμβάσεις και αξιοποίηση υψηλών γνωριμιών, αλλά από τον αγώνα των δημοτών κατά της πολιτικής των μνημονίων και του ευρωμονόδρομου που οδηγεί στο μαρασμό των τοπικών κοινωνιών και την εξοντωτική τοπική φορολογία .

«ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ» ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Όπως προβλέπει το σχέδιο “Αθηνά”, 119 σελίδων, πλέον θα λειτουργεί ένα «ομοσπονδιακό» πανεπιστήμιο στην Αθήνα στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το εν λόγω πανεπιστήμιο θα ονομασθεί «Αδαμάντιος Κοραής» και θα υπαχθούν σε αυτό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πάντειο και Χαροκόπειο. Οι νυν πρυτανικές αρχές θα λειτουργούν ως έχουν.

Δημιουργείται Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα στην Αθήνα, στο οποίο θα υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται, καθώς θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

-Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας: τα μισά τμήματα του, αυτά που βρίσκονται στη Λαμία εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ένα απορροφάται από το Πάντειο.

-Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

-Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος: Απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

Προειδοποιεί με αντιδράσεις ο Κατσιφάρας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε από την πλευρά του την ακόλουθη δήλωση: «Η κατάργηση, συρρίκνωση ή συγχώνευση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας είναι προοπτική που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και ενέργεια που αποδυναμώνει καίρια τα εφόδια της περιοχής στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αξιοποιήσει την δυναμική της και να δημιουργήσει νέους όρους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας είναι πασιφανές ότι καταρτίστηκαν στην βάση στοιχείων, θεωρήσεων, εκτιμήσεων και προϋποθέσεων που πόρρω απέχουν της πραγματικότητας. Παραβλέποντας το σοβαρό επιστημονικό έργο και την τεράστια συνεισφορά του Ιδρύματος στην παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι τελικές, όπως έσπευσε να αποσαφηνίσει και ο ίδιος ο Υπουργός. Θα προηγηθεί διαβούλευση για τον τελικό «χάρτη» των αλλαγών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, θ’ αναλάβει μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες ώστε η πρόταση που σήμερα κατατέθηκε να μην υιοθετηθεί.

Την προσεχή Δευτέρα, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, θα ληφθούν αποφάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά στις επόμενες ενέργειες μας όσο και στην μορφή των αντιδράσεων μας στην περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας εμμείνει στη σημερινή, αυταπόδεικτα λαθεμένη στάση του».

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΠ ΑΤΕΙ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» 

«Ενημερωθήκαμε για το σχέδιο “Αθηνά” το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν και το ΑΤΕΙ Αιγίου. Ποιο συγκεκριμένα «μετακομίζει» το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας στην Αθήνα στο Αττικό ΑΤΕΙ (συγχώνευση ΑΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας) και για το τμήμα Φυσικοθεραπείας βλέπουμε από ένα βελάκι (στο σχέδιο) ότι θα πάει στο ΑΤΕΙ Πάτρας και το Αίγιο θα μείνει χωρίς κανένα τμήμα. Είναι μία εξέλιξη η οποία δεν χαροποιεί κανένα και όσο και αν πρόκειται για σχέδιο νόμου, είμαστε σίγουροι πως θα ψηφιστεί μιας και βασίζεται στην κυβερνητική πλειοψηφία. Σίγουρα θα υπάρχουν αντιδράσεις από τις κατά τόπου τοπικές κοινωνίες οι οποίες πλήττονται, καθώς χάνουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους από τους φοιτητές. Το ίδιο ισχύει και για την πόλη του Αιγίου η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει επενδύσεις που στηρίζονται σε φοιτητές (διαμερίσματα, συγκροτήματα σπιτιών για φοιτητές, μαγαζιά), αλλά και η τοπική αγορά  είχε ένα στήριγμα, όποιο και αν ήταν αυτό, στην παρουσία των φοιτητών.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη από τα προηγούμενα χρόνια και την έχουμε κάνει γνωστή. Το Α.Τ.Ε.Ι Αιγίου έπρεπε όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να αυξήσει τα τμήματα του καθώς υπήρχε η δυναμική και ο χώρος. Ακόμη ονειρευόμαστε το νέο τμήμα της Οπτικής και Οπτομετρίας αλλά και τα νέα μηχανήματα για το τμήμα Φυσικοθεραπείας που μας είχαν υποσχεθεί. Δυστυχώς έμειναν όλα αυτά στα λόγια.

Το σχέδιο εξόντωσης της ελληνικής υπαίθρου, των μικρών πόλεων συνεχίζεται. Σε μία Ελλάδα που η γεωργία παρακμάζει που τα έσοδα μειώνονται καθημερινά γίνεται μία προσπάθεια ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΩ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλήθεια τα παιδιά που είχαν αποφασίσει να σπουδάσουν στο Αίγιο βάση οικονομικού σχεδιασμού, επειδή είναι κοντά στην πόλη τους ή την περιοχή τους, θα τα αναγκάσουμε να πάνε στην Αθήνα; Υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση; Εκείνος που δήλωσε στο μηχανογραφικό του την σχολή Οπτικής Οπτομετρίας Αιγίου επειδή μένει Πάτρα μόνιμα και θα μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά, τώρα τι επιλογές του δίνεται; Το τμήμα Φυσικοθεραπείας πηγαίνοντας στην Πάτρα πιστεύεται θα αναβαθμιστεί ή θα υποβαθμιστεί. Είμαστε σίγουροι πως γνωρίζεται ήδη την απάντηση. Θα περιμένουμε και τις επόμενες ημέρες να δούμε τις προτάσεις αλλά και τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν. ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΘΕΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ. ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ».

Most Popular