“Η ΕΚΤ θέλει συγκεκριμένα νομικά κείμενα για το χρέος και όχι πολιτικές δηλώσεις”, προκειμένου να δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στο QE, δήλωσε τραπεζική πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Εξήγησε ότι θα πρέπει στις 22 Μαΐου να υπάρξει κατ ελάχιστον μια πολύ συγκεκριμένη δήλωση του Eurogroup για το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για το πότε μπορεί να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE, αλλά σε σχετική ερώτηση εάν αυτή είναι εφικτή τον Ιούλιο απάντησε θετικά.
ΑΕΠ 1,9%-2% φέτος
Η ίδια ανώτερη τραπεζική πηγή είπε ότι μετά τη σύνοδο του Eurogroup της Μάλτας καταγράφεται βελτίωση των καταθέσεων. Προς το παρόν, όμως, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία που περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση, εκτιμάται από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1,9-2% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,5-2,7%. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως στις 15 Μαΐου θα υπάρχουν μακροοικονομικά στοιχεία για το α’ τρίμηνο και τότε μπορεί αυτές οι προβλέψεις να αλλάξουν εκ νέου.
Δεν πρέπει να υπάρχουν τόσο υψηλά πλεονάσματα
“Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλο”, ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας την επίδοση του 2016 (4,2% του ΑΕΠ), υπονοώντας ότι προκαλεί πιέσεις στην αγορά και την οικονομία. Εκτίμησε πάντως ότι ούτως ή άλλως, φέτος και τα επόμενα χρόνια η επίδοση θα είναι χαμηλότερη. Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, πέρυσι υπήρχαν παράμετροι που δεν πρόκειται να επαναληφθούν όπως ο υψηλός ELA που οδήγησε σε υψηλό μέρισμα της ΤτΕ προς τα κρατικά ταμεία αλλά και η αναδρομική λογιστική εγγραφή του 2016 εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ.
Ε ρωτηθείς για την αναφορά νωρίτερα κυβερνητικής πηγής περί νέων ζητημάτων που θέτει το ΔΝΤ στο πεδίο των κόκκινων δανείων και των τραπεζών, είπε ότι δεν βλέπει κάποιο σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση την εικόνα που ο ίδιος έχει. Σχολίασε, βέβαια, ότι τα κόκκινα δάνεια είναι μεγάλο θέμα με επίκεντρο την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής, δευτερογενούς αγοράς.