Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, του στομάχου ή του οισοφάγου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καθόλου τέτοιο τσάι, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Γουέι Ζενγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν πάνω από 69.000 Κινέζες μέσης και τρίτης ηλικίας επί μία δεκαετία και διαπίστωσαν ότι όσες (περίπου 19.000) έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 14% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος.
Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για όσες έπιναν τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πιο πολύ πράσινο τσάι. Όσες κατανάλωναν καθημερινά το εν λόγω αφέψημα για πάνω από 20 χρόνια, είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 27% έως 29% για την εμφάνιση οποιουδήποτε καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Πάντως, η έρευνα δεν αποδεικνύει σε ποιο βαθμό το ίδιο το πράσινο τσάι ασκεί αυτήν την προστατευτική δράση, καθώς όσοι το πίνουν συνήθως κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή διατροφή (με περισσότερα φρούτα και λαχανικά) και ζωή. Οι ερευνητές προσπάθησαν να απομονώσουν την ωφέλεια του πράσινου τσαγιού, γι’ αυτό φρόντισαν, ώστε καμία από τις γυναίκες της πολύχρονης έρευνας να μην πίνει πολύ αλκοόλ ή να μην καπνίζει τακτικά.
Παράλληλα, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία για την υπόλοιπη διατροφή των γυναικών, τον βαθμό που ασκούνταν σωματικά, το βάρος τους, το ιατρικό ιστορικό τους κ.λπ.. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υ’ όψιν όλοι οι ανωτέρω παράγοντες, συνέχισε να ισχύει η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού και στον μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε μάλλον αντιφατικά συμπεράσματα για τη σχέση πράσινου τσαγιού – καρκίνου. Η βασική αιτία για τις αμφιβολίες είναι ότι είναι αδύνατο να απομονώσει κανείς, από το σύνολο της διατροφής, την επίδραση μόνο ενός τροφίμου και να το συσχετίσει απολύτως πειστικά με την πιθανότητα καρκίνου.
Πάντως, εργαστηριακά πειράματα με πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων καρκινικών κυττάρων παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι πράγματι το πράσινο τσάι έχει εν δυνάμει αντικαρκινική δράση, πιθανότατα χάρη σε ορισμένες αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην εμφάνιση καρκίνου.
Συμπερασματικά, η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι, αν κανείς αρχίζει να πίνει πράσινο τσάι, θα αποφύγει σίγουρα τον καρκίνο, ενώ θα πρέπει κανείς να λάβει υπ’ όψιν του ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, και αυτού του είδους το τσάι πρέπει να πίνεται σε μέτριες ποσότητες, καθώς περιέχει καφεΐνη, η οποία θα μπορούσε να πειράξει ορισμένους ανθρώπους.
Ακόμα, το πράσινο τσάι, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνη Κ, που θα μπορούσε να μειώσει τη δράση φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά του αίματος. Γι’ αυτό, ιδίως οι ηλικιωμένοι που παίρνουν συχνά διάφορα φάρμακα, θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, προτού αρχίσουν να πίνουν πράσινο τσάι σε τακτική βάση.
Πηγή: ΑΠΕ