Εξακριβώθηκε, μετά από συστηματική, εμπεριστατωμένη και ενδελεχή έρευνα των Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών ο ακριβής τρόπος δράσης δομημένης εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων απάτης (τετελεσμένες και σε απόπειρα) σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων στην Πάτρα.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ηλικίας 52 και 28 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της κατοχής ναρκωτικών ουσιών και της ψευδής ανωμοτί κατάθεσης.
[the_ad id=”46371″]
Επίσης αναζητούνται πέντε ακόμα συνεργοί των συλληφθέντων (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες), μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο δίμηνο, στην Πάτρα, είχε καταγραφεί αυξημένος αριθμός περιστατικών απόπειρας απάτης σε βάρος συμπολιτών μας, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών, με σκοπό την αξιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας και τη συλλογή στοιχείων η οποία θα βοηθούσε στον εντοπισμό των απατεώνων.
Χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, οι δράστες συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών λίγη ώρα προτού παραλάβουν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ από ημεδαπή γυναίκα στην οποία είχαν τηλεφωνήσει επικαλούμενοι την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος στο οποίο εμπλεκόταν συγγενικό της πρόσωπο.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι δύο δράστες μαζί με τους συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν διαπράξει συνολικά είκοσι τρεις περιπτώσεις απάτης, σε βάρος ανυποψίαστων συμπολιτών μας, στην περιοχή της Πάτρας τους τελευταίους μόνο δυο μήνες.
Ειδικότερα οι επτά δράστες είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση έχοντας διακριτούς ρόλους και προέβαιναν σε απάτες τελεσμένες και σε απόπειρα, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά αλλά με παρόμοιο τρόπο δράσης.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (συνήθως άνδρας) επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, καλώντας σε σταθερό τηλέφωνο, πλήθος ανυποψίαστους πολίτες και προφασιζόμενοι τους αστυνομικούς, ανέφεραν ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως γιος – κόρη) είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα το θανάσιμο ή το βαρύτατο τραυματισμό παιδιού προκαλώντας στα θύματά τους ιδιαίτερο τρόμο και ανησυχία.
[the_ad id=”46371″]
Έπειτα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επικαλούμενα την ιδιότητα του αστυνομικού προσέφεραν τη διαμεσολάβηση των Αστυνομικών και των Εισαγγελικών Αρχών προκειμένου να αποφθεχθούν οι νομικές συνέπειες για το συγγενικό πρόσωπο των παθόντων έναντι μεγάλης χρηματικής ανταμοιβής το ύψος της οποίας έφθανε μέχρι και τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και κυμαινόταν ανάλογα με την ευπιστία των θυμάτων.
Επισημαίνεται ότι, οι δράστες για να επιτείνουν την ταραχή των παθόντων και να γίνουν ακόμα πιο πιστευτοί, χρησιμοποιούσαν συνεργό τους ο οποίος υποδύονταν κάθε φορά το συγγενικό πρόσωπο και σε κατάσταση πανικού καλούσε τους ηλικιωμένους σε βοήθεια, επιβεβαιώνοντας την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος.
Σε έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών στις οικίες των δυο συλληφθέντων στην Πάτρα, βρήκαν μεταξύ άλλων και κατέσχεσαν τα εξής :
• Ηρωίνη συνολικού βάρους -0,58- γραμμαρίων,
• Μία πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των βουλγαρικών αρχών,
• Το χρηματικό ποσό των 12.040 ευρώ,
• Πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και συνδέσεων σε αντίστοιχα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Τονίζεται ότι το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την παράνομη δράση τους, το τελευταίο μόνο δίμηνο, ξεπερνά τις 56.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.
Οι έρευνες για την υπόθεση ενεργούνται από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τα παραπάνω και για την αποφυγή τυχόν διάπραξης παρόμοιων αδικημάτων σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών στο μέλλον συμβουλεύει τους συμπολίτες μας και ιδίως τους ηλικιωμένους τα εξής:
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος).
• Να μην ενδίδετε ποτέ σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
[the_ad id=”46371″]
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται πάντα με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, είτε για εσάς τους ίδιους, είτε για τα μέλη της οικογένειάς σας, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.
• Να επιβεβαιώνετε τον αριθμό τηλεφωνικής σύνδεσης του καλούντα, σε περιπτώσεις τηλεφωνικών κλήσεων με απόκρυψη αριθμού.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται ποτέ η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
[the_ad id=”48922″]
[the_ad id=”46704″]