Μέση Ανατολή: Στρατηγικής σημασίας για την Κίνα και το ιρανικό πετρέλαιο η κρίση στα Στενά του Ορμούζ – Η στάση των ΗΠΑ
Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με φωνές από το Ιράν να ζητούν τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ ως απάντηση στις αμερικανικές επιθέσεις κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, θέτει σε κίνδυνο έναν από τους κυριότερους συμμάχους της Τεχεράνης: την Κίνα.
Τα Στενά του Ορμούζ, που συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό, αποτελούν κρίσιμο πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου – δηλαδή το 20% της παγκόσμιας ζήτησης – διέρχονται καθημερινά από το σημείο αυτό.
Για την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως και βασικό πελάτη του ιρανικού πετρελαίου, το πέρασμα αυτό έχει καθοριστική σημασία. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, η Κίνα εισήγαγε περίπου 5,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέσω των στενών, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% των συνολικών εισαγωγών της, όπως δείχνουν τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων και αναλύσεις του CNN.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέδειξε την ευπάθεια αυτή την Κυριακή, προτρέποντας το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στο Ιράν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Στενού.
«Προτρέπω την κυβέρνηση της Κίνας να παρέμβει, καθώς εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τη διέλευση πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ», δήλωσε στο Fox News ο Ρούμπιο, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο κλείσιμο θα επηρέαζε κυρίως άλλες οικονομίες και όχι τόσο την αμερικανική.
Παρότι η Κίνα δεν αναφέρει επισήμως αγορές ιρανικού πετρελαίου από το 2022, αναλυτές σημειώνουν πως συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή του. Σύμφωνα με την εταιρεία εμπορικών δεδομένων Kpler, περίπου το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν κατευθύνεται προς την Κίνα, προσφέροντας στην Τεχεράνη έναν κρίσιμο οικονομικό διάδρομο εν μέσω των αυστηρών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.
Η Κίνα έχει καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, θεωρώντας τες αποσταθεροποιητικές για την περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ.