14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
HomeΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλεια«Ξύπνησε» το ρήγμα της Ελίκης;

«Ξύπνησε» το ρήγμα της Ελίκης;

SEISMOS

Η αισιοδοξία πως τα «ρίχτερ» άρχισαν να καταλαγιάζουν μετατράπηκε σε έντονη ανησυχία για τους πολίτες της Αιγιάλειας μετά το  «δίδυμο» σεισμών που ταρακούνησε το όλη την περιοχή. Και οι δύο σεισμοί είχαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εστιακό βάθος μικρότερο των 10 χιλιομέτρων, γι’αυτό και έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε όλη την Αιγιάλεια, ενώ ο δεύτερος σεισμός έγινε αντιληπτός και στην Πάτρα, χωρίς όμως να προκληθεί ανησυχία.

Με του που προσδιορίστηκε το επίκεντρο στα 3-4 χλμ. ανατολικά /νοτιοανατολικά του Αιγίου η ανησυχία έγινε ακόμα μεγαλύτερη αφού είναι λίγο –πολύ γνωστό στους Αιγιαλείς ότι στη συγκεκριμένη περιοχή προσδιορίζεται το «ρήγμα της Ελίκης», φέρνοντας στη σκέψη μεγάλους σεισμούς και βέβαια την ισοπέδωση της Ελίκης το 373 π.Χ. ενώ οι δηλώσεις του Ερευνητή Σεισμολογίας Γεράσιμου Χουλιάρας σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ (Zougla.gr) προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το φαινόμενο και παρακολουθώντας πάντα πολύ σοβαρά την όλη εξέλιξή του, ως «Media Group» προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε με σοβαρότητα το θέμα, αφού αναμφίβολα υπάρχει θέμα: Υπάρχει σεισμική διέγερση χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή θα καταλήξει σε ένα ισοπεδωτικό σεισμό. Αναμφίβολα υπάρχει επίσης το τεράστιο κενό από πλευράς Πολιτείας και ιθυνόντων σε επίπεδο πραγματικής και ουσιαστικής ενημέρωσης. Και σίγουρα για τους πολίτες η γνώση του τι συμβαίνει είναι πολύ σοβαρά ζήτημα προκειμένου να «αντιμετωπίσει» το σεισμό.

Ήδη στον «Ημερήσιο» φιλοξενήσαμε δηλώσεις από την Δρ. Μαρία Σαχπάζη  (Διευθύντρια Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου) που έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία και ανέπτυξε όλες τις εκδοχές και σήμερα στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, με ανοιχτό το εάν πρόκειται ή όχι για το ρήγμα της Ελίκης και το πώς «μεταφράζεται» η ενεργοποίησή του, παρουσιάζουμε επίσης εμπεριστατωμένες απόψεις επιστημόνων, στην προσπάθεια πάντα της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών.

 

Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις Χουλιάρα για το ρήγμα της Ελίκης

Οι δηλώσεις του Γεράσιμου Χουλιάρα στον ηλεκτρονικό Τύπο, προκάλεσαν πολύ μεγάλη αναστάτωση αφού χωρίς βεβαίως να μιλάει για ενδεχόμενο μεγάλη σεισμού, ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι και εφησυχαστικός…

«Από το συγκεκριμένο ρήγμα έχουμε μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 300 δονήσεις. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η δραστηριότητα και αναλόγως με την εξέλιξή της θα δούμε εάν αποτελεί φαινόμενο μιας σμεινοσειράς ή εάν αποτελεί κάτι πιο σοβαρό. Μιλάμε για μια περιοχή που ποτέ δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε. Να θυμίσω ότι συνάδελφοί μας Ιταλοί καταδικάστηκαν για εφησυχασμό των πολιτών». Σε ερώτηση για τον συσχετισμό με το σεισμό του `95 ανέφερε κατηγορηματικά ότι: «Δεν είναι η ίδια ακολουθία, δεν συνδέεται με το ρήγμα που έδωσε το μεγάλο σεισμό του `95. Τα επίκεντρα αυτή τη φορά είναι νότια από την παραλία, δεν είναι τα ίδια επίκεντρα με το `95» κι ερωτηθείς εάν πρόκειται για το μεγάλο ρήγμα της Ελίκης απάντησε: «Είναι στο ρήγμα της Ελίκης, γι`αυτό δεν μπορώ να είμαι καθησυχαστικός» και η στιχομυθία συνεχίστηκε με αναφορές στο 373π.Χ. και το Τσουνάμι με τον κ΄.Χουλιάρα να σχολιάζει ότι σε κλειστές θάλασσες όπως ο Κορινθιακός το ενδεχόμενο Τσουνάμι έρχεται πολύ πιο γρήγορα απ`ότι σε Ωκεανούς που προειδοποιεί…

 

 

«Κάθε 400-700 χρόνια δίνει μεγάλο σεισμό το ρήγμα της Ελίκης»

Καθησυχαστικός ο Καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας & Γεωδυναμικής του Παν.Πατρών Ιωάννης Κουκουβέλας

Από την πλευρά του Καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας & Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Κουκουβέλας είναι σαφώς πιο καθησυχαστικός δίδοντας συγκεκριμένα στοιχεία βάσει της μελέτης που έχει κάνει ο ίδιος και η ομάδα του επί σειρά ετών στο συγκεκριμένο ρήγμα.

«Το ρήγμα της Ελίκης είναι ίσως το καλύτερα μελετημένο ρήγμα στην Ελλάδα! Αυτό που μας έχει δείξει μελετώντας στοιχεία σε βάθος 10.000 ετών στην ιστορία του ρήγματος είναι ότι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να δώσει μεγάλους σεισμούς είναι περί τα 400- 700 χρόνια. Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έδωσε τελευταία φορά μεγάλο σεισμό το 1861. Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η περίπτωση το ρήγμα να αλλάξει «συμπεριφορά» θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δίνει σε βάθος χρόνου σεισμούς 3-4, ακόμα και 5 ρίχτερ. Όμως δεν σημαίνει ότι εάν δώσει σεισμούς 3-4 ρίχτερ, οπωσδήποτε «ξύπνησε» ώστε θα δώσει και μεγάλο σεισμό.

Επισημαίνει παράλληλα ο κ΄. Κουκουβέλας ότι η έρευνα που έχει γίνει σε βάθος 10.000 ετών από πλευράς στατιστικής αποτελεί ένα πολύ μεγάλο δείγμα αφού δίδει τη δυνατότητα μελέτης σε βάθος.

Παράλληλα ο καθηγητής Γεωλογίας (που ειδικεύεται στην Τεκτονική Γεωλογία, Νεοτεκτονική, Εύθραυστη παραμόρφωση των πετρωμάτων, τοποθέτηση μάγματος στο στερεό φλοιό), σημειώνει ότι στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει ο ίδιος εδώ και μια δεκαπενταετία περίπου στην περιοχή και ειδικά στο συγκεκριμένο ρήγμα, με αφορμή τις συχνές δονήσεις που είχαμε στην περιοχή το τελευταίο δεκαήμερο τοποθετήθηκε επιπλέον σεισμογράφος στο κοινοτικό κατάστημα της Ελίκης από τα τέλη της περ.εβδομάδας ώστε να υπάρχει ακόμα πιο σαφής εικόνα επί του φαινομένου.

Ζεληλίδης: «Περιοχή με πολλά ενεργά ρήγμα»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον καθηγητή Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας & Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδη σχολίασε επίσης ότι σε μια περιοχή όπως ο Κορινθιακός και ο Πατραϊκός που υπάρχουν τόσα ενεργά ρήγματα ουδέποτε μπορούμε να αποκλείσουμε το οποιοδήποτε φαινόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επίκειται μεγάλος σεισμός επειδή έχουμε μια σειρά δονήσεων.

Όσον αφορά το ρήγμα της Ελίκης ο κ΄.Ζεληλίδης επανέλαβε ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς τα τελευταία χρόνια όπως και πολλά ακόμα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή, ωστόσο παραμένουν πάντα ενεργά στο πλαίσιο αυτό πρέπει πάντοτε να είμαστε επιφυλακτικοί.

 

Πώς «βλέπει» το φαινόμενο η Δρ. Μαρία Σαχπάζη Διευθύντρια Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της η Δρ. Μαρία Σαχπάζη Διευθύντρια Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε ότι «στον ελλαδικό χώρο παρατηρούνται συχνά τέτοιου είδους φαινόμενα χωρίς απαραίτητα να ακολουθήσει ισχυρός σεισμός  ωστόσο έχουν παρατηρηθεί και μεμονωμένα περιστατικά προσεισμικής έξαρσης που συνοδεύονται από  μεγαλύτερο σεισμό». Η έντονη μικροσεισμική  δραστηριότητας που καταγράφεται στη περιοχή του Αιγίου το τελευταίο διάστημα έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι ιδιαίτερα εντοπισμένη στο χώρο, έχει μικρά μεγέθη και σε συνδυασμό με τα στοιχεία της δομής που έχουμε για τη περιοχή θα μπορούσε πιθανά να οφείλεται σε μετακινήσεις ρευστών μέσα στο φλοιό που προκαλούν μικρορηγματώσεις και απελευθέρωση ενέργειας.  «Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πώς θα καταλήξει το φαινόμενο όμως -τονίζουν  οι επιστήμονες- ότι  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει πλέον η δυνατότητα –χάρις του ιδιαίτερα πυκνού σεισμολογικού δικτύου μας να εντοπίζονται πιο αξιόπιστα –ιδιαίτερα στο Κορινθιακό –τα σεισμικά γεγονότα που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή». Άλλωστε όπως τόνισε η Δρ. Μαρία Σαχπάζη (Διευθύντρια Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου) η περιοχή του Κορινθιακού είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή με πολλά και ποικίλα ρήγματα που χρίζει διερεύνησης από τους σεισμολόγους.

 

Most Popular