14 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλειαΑιχμηρή η απάντηση από την Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αιγίου με αφορμή...

Αιχμηρή η απάντηση από την Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Αιγίου με αφορμή την «αξιολόγηση»

nosokomeio aigioyΤη δική τους, εμπεριστατωμένη απάντηση, σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που, ελαφρά τη καρδία, χαρακτήρισαν ως ένα από τα 10 “χειρότερα” νοσοκομεία της χώρας το Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), δίνουν με επιστολή τους οι γιατροί και το προσωπικό της Χειρουργικής Κλινικής του τοπικού νοσοκομείου.
Αναλυτικά, αναφέρουν τα εξής:
«Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πίνακας αξιολόγησης όλων των νοσοκομείων της Επικράτειας, άσχετα με την κατηγορία τους (Δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια – Πανεπιστημιακά). Το νοσοκομείο του Αιγίου λαμβάνοντας υπ’ όψη αριθμητικά στατιστικά στοιχεία και χωρίς να συνυπολογιστούν δυνατότητες νοσοκομείου, συνθήκες εργασίας και πραγματικές παράμετροι νοσηλείας, κατατάχθηκε στα δέκα «χειρότερα» νοσοκομεία με βάση την παραγωγικότητά του. Παρόλα αυτά πουθενά στα άρθρα που με πολύ ευκολία χαρακτηρίζουν νοσοκομεία ως καλά και κακά δεν αναφέρονται απόλυτοι αριθμοί, στόχοι που έχουν τεθεί , ποιοτικά χαρακτηριστικά και οποιοδήποτε «ουσιαστικό» κριτήριο. Έτσι νοσοκομεία όπως το τεταρτοβάθμιο ΚΑΤ, το τριτοβάθμιο και μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής καθώς και κέντρο τραύματος ΓΝ Ρόδου και το ΓΝ Αιγίου μπαίνουν στον ίδιο τορβά. Ας μιλήσουμε λοιπόν με απόλυτα και δημόσια καθαρά νούμερα.
Πιστεύοντας ότι είναι πλέον απαραίτητη μία απάντηση σε όσους πραγματοποιούν αυτές τις «αξιολογήσεις» , όπου και αν αυτοί βρίσκονται, θέλουμε να παραθέσουμε σε όλο τον πληθυσμό της Αιγιάλειας ο οποίος αφορά σε 68.000 κατοίκους και εξυπηρετείται από το νοσοκομείο, κάποια στοιχεία για να έλθει επιτέλους στην επιφάνεια η αλήθεια για την πραγματική λειτουργία και απόδοση της Χειρουργικής Κλινικής μέσα στο πλαίσιο του νοσοκομείου.
Θα γίνει παρακάτω αναφορά στους αριθμούς που προκύπτουν από τα αρχεία του νοσοκομείου και στο πλήθος των ιατρών που εργάσθηκαν για να γίνουν αυτοί οι αριθμοί πραγματικότητα.
Το έτος 2013 εξετάσθηκαν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της Χειρουργικής, 2869 ασθενείς και στο χειρουργικό τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου αντιμετωπίσθηκαν 11929 ασθενείς .
Το έτος 2014 μέχρι την εβδομάδα από 1 έως 6 Ιουνίου εξετάσθηκαν στα τακτικά ιατρεία της Χειρουργικής 1230 ασθενείς και στα αντίστοιχα επείγοντα αντιμετωπίσθηκαν 5395 ασθενείς.
Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ασθενών που εξετάσθηκαν ή και αντιμετωπίσθηκαν στο τμήμα επειγόντων έστω και πρωτοβάθμια , ανήκαν και σε όλες τις υποειδικότητες της Χειρουργικής δηλαδή Αγγειοχειρουργική , Ορθοπαιδική, Ουρολογία , Οφθαλμολογία , Γυναικολογία, Ωτορινολαρυγγολογία και όλοι αυτοί εξετάσθηκαν από τους γιατρούς της Χειρουργικής Κλινικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, για την Χειρουργική Κλινική λειτουργεί η μία τρείς φορές την εβδομάδα . !!!
Το 2013 νοσηλεύθηκαν στην Χειρουργική Κλινική 1014 ασθενείς , έγιναν 454 επεμβάσεις μικρής , μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας με θνητότητα 0.5% και σχεδόν μηδενικές επιπλοκές , καθώς επίσης και πάνω από 300 μικροεπεμβάσεις με τοπική αναισθησία.
Το 2014 έως και σήμερα νοσηλεύθηκαν στην Χειρουργική Κλινική 335 ασθενείς , έγιναν 180 επεμβάσεις μικρής , μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας και πάνω από 80 μικροεπεμβάσεις με τοπική αναισθησία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (και αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται και για την αξιολόγηση …)
Η Χειρουργική κλινική έχει ΕΠΙΤΥΧΕΙ μικρό χρόνο νοσηλείας το οποίο σημαίνει ότι οι ασθενείς επιστρέφουν γρηγορότερα στην φυσιολογική τους ζωή. Ο μικρός χρόνος νοσηλείας επιτρέπει στην κλινική να διαθέτει ελεύθερα κρεβάτια καθώς η διακίνηση των ασθενών είναι ταχύτατη (και πολύ κάτω από τoν ελληνικό μέσο όρο) . Φαίνεται όμως ότι η γρήγορη αποκατάσταση των ασθενών δεν απασχολεί τους υπευθύνους οι οποίοι αρέσκονται σε νούμερα εντυπωσιασμού.
Η γρήγορη αποκατάσταση οφείλεται στα παρακάτω :
Σχεδόν μηδενικό ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών, μεγάλο αριθμό λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη αποθεραπεία των ασθενών, έγκαιρη και ακριβή διάγνωση καθώς και άμεση θεραπεία με αποτέλεσμα να μην «λιμνάζουν» τα περιστατικά, η κλινική να μην εμφανίζει πληρότητα και να χαρακτηρίζεται «μη παραγωγική».
Όλα τα παραπάνω εν μέσω περικοπών, μειωμένου προσωπικού σε όλα τα τμήματα , συνεχών δυσλειτουργιών του εργαστηριακού τομέα (μετά τις 10.30 μ.μ. δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο και ο κλινικός γιατρός που εφημερεύει δεν διαθέτει ούτε μία γενική αίματος, ο αξονικός τομογράφος που εγκαταστάθηκε προ διετίας δεν λειτουργεί και το ακτινολογικό εργαστήριο συνεχώς λειτουργεί ανάλογα με τις άδειες και τα ρεπό του προσωπικού παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης) .
Οι ειδικευμένοι Χειρουργοί του νοσοκομείου είναι συνήθως τρείς (3) και κάποια χρονικά διαστήματα τέσσερεις (4) όταν διορίζεται επικουρικός Χειρουργός με ετήσια θητεία. Οι γιατροί αυτοί εφημερεύουν 365 ημέρες τον χρόνο και παραμένουν ή έρχονται στο νοσοκομείο και όταν δεν εφημερεύουν για να βοηθήσουν τον συνάδελφο που εφημερεύει.
Παραμένει στην κρίση όλων όσοι έχουν κοινή λογική, να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει παραγωγικό ή όχι νοσοκομείο και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Σας ευχαριστούμε»

Most Popular