16.3 C
Aigio
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

limani-patrasΤο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας ανακοινώνει ότι, η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα (World Maritime Day), ο εορτασμός της οποίας φέτος προσδιορίστηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) για την εβδομάδα από 22 έως 28 Σεπτεμβρίου, θα εορταστεί στην χώρα μας την 25η Σεπτεμβρίου 2014.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι η «Αποτελεσματική Εφαρμογή των Συμβάσεων του ΙΜΟ (ΙΜΟ Conventions: Effective Implementation)». Ο ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) αναφέρει ότι, από ιδρύσεώς του έχει προβεί στην υιοθέτηση νέων διεθνών συμβάσεων οι οποίες στοχεύουν είτε στην πρόληψη των ναυτικών ατυχημάτων είτε στην πρόληψη οικολογικής καταστροφής. Επιπρόσθετα στοχεύουν στο να μετριασθούν οι αρνητικές συνέπειες των ατυχημάτων, όταν αυτά συμβαίνουν, ενώ παράλληλα να εξασφαλίζουν και την επαρκή αποζημίωση των θυμάτων αυτών των ατυχημάτων.
Οι περισσότερες από τις προαναφερόμενες συμβάσεις αν και έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ προκειμένου η ναυτιλία να γίνει ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και φιλικότερη στο περιβάλλον, υπάρχουν αρκετές ακόμη συμβάσεις για τις οποίες παρατηρείται ένας πολύ βραδύς ρυθμός επικύρωσής τους και έλλειψης εφαρμογής τους, που αποτελεί σημαντική αιτία πρόκλησης ανησυχίας. Η επικύρωση των ανωτέρω συμβάσεων από ακόμη περισσότερα κράτη θα οδηγούσε σε μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή τους, μέσω της έγκαιρης ισχύς, της ευρείας επικύρωσης, της αποτελεσματικής εφαρμογής και της αυστηρής εποπτείας συμμόρφωσής τους.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), αναφορικά με τις συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ, έχει εστιάσει τις προσπάθειες κατά κύριο λόγο στη Σύμβαση Ballast Water Management, στη Hong Kong Convention για την ανακύκλωση των πλοίων, στο σύμφωνο του Cape Town για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Torremolinos για την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών, στο Πρωτόκολλο του 2010 για την Σύμβαση HNS (Hazardous Noxious Substances) καθώς και στη Σύμβαση του Ναϊρόμπι για την απομάκρυνση των ναυαγίων.
Η εφαρμογή των μέτρων (Συμβάσεων -Πρωτοκόλλων) του ΙΜΟ είναι τελικά ευθύνη των Κρατών Μελών καθώς και της βιομηχανίας και το επερχόμενο υποχρεωτικό σύστημα ελέγχου θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση της επίδοσης των Κρατών Μελών ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων και των ευθυνών τους ως κράτη σημαίας, κράτη λιμένα και ως παράκτια κράτη αναφορικά με τοις σχετικές συνθήκες του ΙΜΟ. Ο Οργανισμός, μέσω του εκτενούς προγράμματος τεχνικής συνεργασίας, με το οποίο προσδιορίζονται συγκεκριμένες ανάγκες των κρατών που στερούνται πόρων και τεχνικής γνώσης παρέχει τεχνική βοήθεια και αρωγή από άλλα κράτη, γεγονός το οποίο συμβάλλει στο να συμμορφωθούν τα κράτη πλήρως και αποτελεσματικά με τις υποχρεώσεις τους.
Τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία, που θα βρίσκονται στο Λιμένα μας, την εν λόγω ημέρα, θα είναι σημαιοστολισμένα

Most Popular