Ως θέμα ημερών παρουσιάζουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα σχετικά με τη ρύθμιση για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που θα συνδέεται στενά και με τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών σε Ταμεία και εφορία, επιχειρώντας ενιαία αντιμετώπιση των επιχειρηματικών οφειλών.
Αν και μένει να αποσαφηνιστεί πλήρως η επίπτωσή της στα δημοσιονομικά, η τρόικα φάνηκε καταρχάς να την εγκρίνει στη δίωρη συνάντησή της με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν.Δένδια.
Αν και το ζήτημα των πλειστηριασμών δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης αναφερόμενο σε αυτό είπε ότι προωθείται νέος πτωχευτικός κώδικας για τις επιχειρήσεις και η δημιουργία πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες.
Τα σχέδια είναι έτοιμα και αναμένεται να δοθούν άμεσα στην τρόικα με στόχο αυτά να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του έτους, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξει καθεστώς ασφάλειας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και προστασίας των νοικοκυριών. Στις δηλώσεις αυτές οι γνωρίζοντες διαβάζουν κατάργηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και μη ανανέωση της προστατευτικής ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς.
Ο Ν.Δένδιας σχετικά με τους πλειστηριασμούς αρκέστηκε να δηλώσει ότι «χρειάζεται πάντα να υπάρχει καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας» υπονοώντας προφανώς πως θα προσφέρονται ασφαλιστικές δικλείδες μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο της πτώχευσης των ιδιωτών.
Τρόικα: θετική η προσέγγιση για τα κόκκινα δάνεια
Η ακριβής φράση που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ θετική».
Τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη, και αύριο για τις λεπτομέρειες, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, για το ίδιο ζήτημα, τις προσεχείς ημέρες.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που υπάρχει σε εξέλιξη με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει αποστείλει όλα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει οι δανειστές και μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί πλήρως το ερώτημα, σχετικά με την επίπτωση του εγχειρήματος στα δημοσιονομικά του κράτους.
Επίσης, όπως ξεκαθάρισε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας για τη διευκόλυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων δόσεων από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα αποτελέσουν ενιαίο σύνολο μαζί με τη νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση ήταν η πρόταση για επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση από την πλευρά των δανειστών, πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι ήταν θετική η προσέγγιση.
-Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων γνωστοποιήθηκε στην τρόικα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταργηθεί μεγάλος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών.
-Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο λύνονται ακόμη τεχνικά ζητήματα, όπως ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να φορολογηθούν, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρήματος.
-Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη Άνοιξη για τη μείωση των τιμών, έχουν αποδώσει.