Όσοι έχουν δει την τηλεοπτική σειρά από Star Trek: The Next Generation από τα μέσα των 80s έως αρχές 90s, σίγουρα θα είχαν θαυμάσει την ολογραφική τεχνολογία που προσέφερε το λεγόμενο επίπεδο ολογραφιών «Holodeck», ένας χώρος που χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία του μέλλοντος παρήγαγε αληθινούς κόσμους και φυσικές συνθήκες, πλήρως διαδραστικούς στους επισκέπτες του. Λογικό λοιπόν, αυτή η ολογραφική τεχνολογία να θεωρείται το «Άγιο Δισκοπότηρο», ο απώτερος στόχος και σκοπός των σημερινών βημάτων στον τομέα της ολογραφίας. Βέβαια, απέχουμε πάρα πολύ ακόμα από την φαντασία των δημιουργών της τηλεοπτικής σειράς, εντούτοις οι προσπάθειες από επιστήμονες είναι συνεχείς και ολοένα εξελισσόμενες.
Έως τώρα, οι υλοποιήσεις ολογραφίας, δηλαδή να προβάλλεται κάτι στον «αέρα», χωρίς την ανάγκη κάποιας οθόνης, απαγόρευαν την διάδραση με τον άνθρωπο, να μπορούμε δηλαδή να αγγίξουμε το προβαλλόμενο περιεχόμενο με το δάχτυλο. Αυτό διότι, η τεχνολογία λέϊζερ που χρησιμοποιείται είναι άκρως επικίνδυνη για οποιαδήποτε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα.
Μια ομάδα επιστημόνων-ερευνητών από τα πανεπιστήμια των Tsukuba, Utsunomiya και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο κατάφερε να προβάλλει κινούμενο περιεχόμενο στον αέρα, plasma τεχνολογίας, το οποίο αγγίζεται με δάκτυλο χωρίς να επιφέρει έγκαυμα. Το επίτευγμα έγινε πραγματικότητα χάρη στη χρήση λέιζερ που «πυροβολούν» ταχύτατα τις δεσμίδες τους. Όταν λέμε ταχύτητα το εννοούμε: μια δεσμίδα ανά 1 τετράκις εκατομμύρια του δευτερολέπτου (μονάδα femtosecond). Έτσι, οι δεσμίδες παράγουν 200 χιλιάδες «voxels», όπως ονομάζονται οι κουκκίδες στον τρισδιάστατο χώρο που απαρτίζουν το προβαλλόμενο περιεχόμενο. Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιδιόμορφη και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενη τεχνική, η οποία ανοίγει τον δρόμο σιγά-σιγά για εκπληκτικές ολογραφικές εμπειρίες.
zougla.gr