Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο κάτω υπό ένταση με κύριο θέμα την επεξεργασία και την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αιγιαλείας. Παραβρέθηκαν τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.
Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος ενημερώνοντας το σώμα για το πώς φτάσαμε να συζητάμε σήμερα για ενα ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε σωστός και νόμιμος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τώρα όμως που είμαστε μία οργανωμένη κοινωνία και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε, αν και ο Δήμαρχος όπως ανέφερε δεν συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση του υπουργείου.
Επίσης ο Δήμαρχος τόνισε ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου πρέπει να παραδοθεί το σχέδιο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κι να αξιολογηθεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου ώστε να ενταχθεί στο ΠΕΣΔΑ
Επίσης ανέφερε ότι 1η Γενάρη θα ανοίξει το ΕΣΠΑ για το περιβάλλον το όποιο πλέων λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από ότι λειτουργούσε καθώς το σχέδιο πρέπει να πλήρη όλες τις προδιαγραφές να είναι καταρχήν ανταγωνιστικό και λειτουργικό αλλιώς δεν θα υφίσταται η χρηματοδότηση. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή ώστε να ελέγχει αν το έργο γίνεται σωστά.
Δημήτρης Φιλιππάτος
Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Φιλιππάτος ο οποίος εξήγησε το τεχνικό κομμάτι του Σχεδίου και πρότεινε τα εξής:
Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και συνεχή διαβούλευση για το υπό κατασκευή έργο, μονάδα βιομηχανικής επεξεργασίας και διαλογής και παραγωγής κομποστοποιηση , αναβάθμιση ΧΥΤΑ Αιγείρας και μετατροπή του σε ΧΥΤΗ καθώς και δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΚΔΑΥ στην Ππανικολού αφού πρώτα λυθεί η εκκρεμότητα με τον ΧΥΤΑ.
Στάθης Θεοδωρακόπουλος
Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο κος Στάθης Θεοδωρακόπουλος και έθεσε το ερώτημα γιατί τα Καλάβρυτα δεν φτιάχνουν ΧΥΤΑ και τα πηγαίνουν στον Ερινεό; Ενώ ισχυρίζεται ότι ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας χωρίς άδεια δέχεται απορρίμματα κάτι που είναι παράνομο.
Έθεσε το ερώτημα αν τα απορρίμματα δεν πάνε στην Aιγείρα δεν πάνε στην Παπανικολου κι ούτε στην Τεμένη τότε που;
Κώστας Παπακωνσταντίνου
Ύστερα με την σειρά του ο κύριος Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την περιφέρεια ότι δεν δίνει σαφείς κατευθύνσεις και πετάει το μπαλάκι στους δήμους προφανώς για να αποφύγει τις ευθύνες και εφιστά την προσοχή στους Δήμους να μην πέσουν στην παγίδα.
Επίσης ανέφερε κάποιες περιβαλλοντικές ελλείψεις που παρουσιάζει το σχέδιο και πρότεινε να συμφωνήσουμε μόνο στα κρίσιμα στάδια της πρόληψης-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση/κομποστοποίση και κάλεσε την περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της. Τόνισε πως χωρίς την συναίνεση όλων μας δεν προχωρά τίποτα και πως τα χαρτά δεν μιλάνε για ουσιαστική διαλογή ούτε για οικιακή κομποστοποιηση.
Σύμφωνα με τον κύριο Παπακωνσταντίνου τα απορρίμματα είναι μια ανάποδη πυραμίδα και επισήμανε πως η δουλεία των δήμων είναι με το τι θα κάνει με την πρόληψη και την ανακύκλωση. Όσον αφορά την Τέμενη είπε πως καλύτερα να μην γίνει καθόλου το έργο παρά να γίνει λάθος και να μην γίνει σωστά.
Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος
Έπειτα ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος σε πολύ υψηλούς τόνους υπονόησε ότι πίσω από όλο αυτό το σχέδιο υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή δεν έχει πείσει για τη σκοπιμότητα της ανάληψης της ευθύνης να σπεύσει να κατασκευάσει εργοστάσιο και να μοιραστεί μαζί με τη Δύμη όπως είπε, τα σκουπίδια όλου του νομού… Κατήγγειλε ότι στις συσκέψεις των δημάρχων πίσω από κλειστές πόρτες έγινε «σκουπιδομοιρασιά» όπου η Πάτρα με 100.000 τόνους ετησίως δεν προχωρά σε εργοστάσιο, αντιθέτως έσπευσαν οι δήμαρχοι Αιγιαλείας και Δύμης να γίνουν «δήμαρχοι εργοστασιάρχες» όπως καυστικά ανέφερε προκειμένου από τα 55 εκατομμύρια να «καπαρώσουν» τα 40εκ..
Το σπουδαιότερο όμως από τη χθεσινή διαδικασία ήταν το θέμα που έθεσε για το ποιος θα είναι ο φορέας που θα λειτουργήσει το εργοστάσιο εφόσον αυτό κατασκευαστεί από τη στιγμή που ο Δήμος δε θα μπορεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημ.Δικαίου να έχει την ευκολία της λειτουργίας του… Αναφέρθηκε στα Χανιά όπου γίνεται σήμερα κομποστοποίηση από Ανώνυμο Εταιρεία δεδομένου ότι απαιτούνται ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, θέτοντας ευθέως στον Παναγόπουλο το ερώτημα: ποιος θα έχει τη διαχείριση; το μάνατζμεντ; σε τι σχήμα θα πάμε; μήπως όπως ο δήμος Ηρακλείου που όπως αποκάλυψε είχε βάλει από την αρχή την εταιρεία «Μεσόγειος» στη κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου με συμβάσεις, θυμίζοντας ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης ο δήμαρχος είχε πει προκειμένου να πείσει τους Αιγειράτες ότι ήδη έχει μιλήσει με την «Μεσόγειο» για την …αναβάθμιση του ΧΥΤΑ! Ανέφερε επίσης ότι και στα Λιόσια που γίνεται κομποστοποίηση εργολάβος έχει αναλάβει τη λειτουργία και μιλώντας για «σκουπιδομοιρασιά» μεταξύ των δημάρχων τόνισε ότι είναι εγκληματικό λάθος η χωροθέτηση στην Τέμενη, θέτοντας με επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει και το ΚΔΑΥ στην «Παπανικολού» αλλά και την επιβάρυνση της Αιγείρας.
Ύστερα μίλησαν πάνω στο θέμα οι παρακάτω Δημοτικοί Σύμβουλοι κος Κωνσταντίνου, κος Φιλιππόπουλος, κος Σπηλιόπουλος (ο οποίος είπε προσωπικά στον Δήμαρχο πως έχε να περάσει ένα μεγάλο ποτάμι για να το διαχειριστείτε, έχετε 2 κινδύνους 1 αυτούς που ξεβολεύονται και τους αντιπάλους σας και 2 τον ίδιο σας τον εαυτό.) κος Ανδριτσόπουλος κος Μπούρδος κος Θανασούλιας κος Ντούνιας κος Καλαμύδας κος Τριανταφυλλόπουλος Δημήτρης, ο πρόεδρος Τέμενης τόνισε πως δεν υπήρξε συναίνεση και συμφωνία από κανένα τεμεναίο, κος Γκοσίνης εκπρόσωπος προέδρων δυτικής Αιγιαλείας .
Η ψηφοφορία διαμορφώθηκε ως εξής: Υπέρ ψήφισαν οι είκοσι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας καθώς επίσης και ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος από τη μείζονα μειοψηφία αλλά και ο πρόεδρος των Αμπελοκήπων (που του δόθηκε ψήφος λόγω της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ ανατολικής Αιγιάλειας). Απείχαν από τη διαδικασία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Παπακωνσταντίνου και Δημήτρης Μπούρδος, ενώ καταψήφισαν: Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, Χρήστος Λαϊνάς, Βασίλης Φιλιππόπουλος, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Φάνης Σπηλιόπουλος, Χρήστος Γούτος, Βασίλης Ανδρουτσόπουλος, Βασίλης Τομαράς, Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Τέμενης, Μυρόβρυσης (λόγω χωροθέτησης της κεντρικής Μονάδας και του ΚΔΑΥ).