12.3 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑγροτικάΑναβάθμιση εφαρμοσμένης έρευνας και αγροδιατροφικού τομέα

Αναβάθμιση εφαρμοσμένης έρευνας και αγροδιατροφικού τομέα

Επιταχύνεται η εφαρμογή των δράσεων συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», με κύριο σκοπό την αναβάθμιση της εφαρμοσμένης έρευνας και της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειάς μας.
Οι δράσεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου κύκλου συναντήσεων που είχε στην Πάτρα και στον Κόροιβο Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γεώργιο Καρέτσο.
Συζητήθηκε η υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη πριν μερικούς μήνες μεταξύ Περιφέρειας και Οργανισμού, οι οποίες και αφορούν στην επίλυση προβλημάτων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και στην προστασία της υγείας των παραγωγών και καταναλωτών.
Επιπλέον, τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τις δύο πλευρές και για τα οποία αποφασίστηκαν οι από κοινού άμεσες ενέργειες για τη διευθέτησή τους, αφορούν, κυρίως:
α) τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας RIS3 στην αγροδιατροφή, όπως η αντιμετώπιση προβλημάτων και ασθενειών κατά την παραγωγική διαδικασία,
β) την υποστήριξη διαπίστευσης αλλά και τη στήριξη της λειτουργίας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας με την εφαρμογή προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας,
γ) την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των αγροκτημάτων των ινστιτούτων της Πάτρας και του Κόροιβου Ηλείας, για τη δημιουργία πειραματικών και επισκέψιμων αγροκτημάτων με σκοπό τη διάχυση της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή και
δ) την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Νέων Γεωργών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους και την αποπληρωμή τους.
Στις συζητήσεις, μεταξύ των δύο πλευρών, συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλης Μιχαλόπουλος, ενώ από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αθανάσιος Βλάχος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Χρήστος Τσαντήλας, καθώς και στελέχη του Τμήματος Φυτοπροστασίας Πάτρας με επικεφαλής τον προϊστάμενο Ιωάννη Μανουσόπουλο.
Στον απόηχο της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κόροιβο Ηλείας, συνολικής έκτασης αγροκτήματος 400 στρεμμάτων και εμβαδού κτιριακών εγκαταστάσεων 2.500 τ.μ. και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων 4 στρεμμάτων.
«Η ανασύσταση των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρειά μας, με επαρκή στελέχωση, αναβάθμιση των κτιριακών, ερευνητικών και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και εκμετάλλευση των μεγάλων αγροκτημάτων τους, θα μετατρέψει την περιοχή μας σε κύριο και αυτόνομο κέντρο αγροτικής έρευνας καινοτομίας για ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα. Επίσης η συμμετοχή του Οργανισμού στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας θα βοηθήσει σημαντικά, μέσω του υπομέτρου 16.1 του ΠΑΑ, στη δημιουργία συνεργασιών για την παραγωγή καινοτόμων μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών και καλλιεργητικών προβλημάτων όπως ο Διαλευρώδης και η Τριστέτσα στα εσπεριδοειδή και το παθογόνο καραντίνας Xyllela fastidiosa στην ελιά» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος και κατέληξε:
«Η διαπίστευση του εδαφολογικού εργαστηρίου της Περιφέρειας, η στήριξη στην πιστοποίηση των ποιοτικών μας αγροτικών προϊόντων και η εφαρμογή του προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής, την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων και την προστασία του σημαντικότερου συντελεστή παραγωγής που είναι το έδαφος, αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας σειράς δραστηριοτήτων που απορρέουν από τη στενή συνεργασία που έχουμε με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», ευχαριστώντας παράλληλα, όλους όσοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας τους Γ. Καρέτσο, Β. Μιχαλόπουλο και Χ. Τσαντήλα.

Most Popular