12.3 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤεχνολογίαΕπιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά έμβρυα ποντικιών

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά έμβρυα ποντικιών

Η ανθρώπινη ζωή θα μπορούσε σύντομα να αναπαραχθεί στο εργαστήριο μετά το επίτευγμα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Cambridge που δημιούργησαν με επιτυχία τεχνητά έμβρυα ποντικιών.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μια δομή από έμβρυο ποντικού με τη χρήση βλαστικών κυττάρων που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Τα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε πρώιμου σταδίου έμβρυα που είχαν ταυτόσημες εσωτερικές δομές με εκείνες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξης στη μήτρα.

Ο σκοπός της έρευνας είναι να κατανοήσουν βαθύτερα οι επιστήμονες την ανάπτυξη ενός εμβρύου στις αρχές της εμφύτευσης των κυττάρων, σύμφωνα με το RT.

Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αφού οι προηγούμενες προσπάθειες να αναπτυχθούν πρωταρχικά έμβρυα, χρησιμοποιώντας μόνο τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, είχαν περιορισμένη επιτυχία.

«Ψάχνω σε αυτό ως ένα θαύμα της φύσης, καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε την διαδικασία. Είναι απίστευτα όμορφο που μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τις δυνάμεις εκείνες που οδηγούν σε αυτο-οργάνωση κατά την πρώτη φάση της ανάπτυξης», είπε στην Guardian η καθηγήτρια κυτταρική βιολογίας Zernicka-Goetz.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό γενετικώς τροποποιημένων κυττάρων ποντικού, γνωστά ως «αρχέγονα κύτταρα» και μια τριδιάστατη, «εξωκυτταρική μήτρα», δομή, κατά την οποία τα κύτταρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Το «έμβρυο» φαίνεται σχεδόν πανομοιότυπο με τα φυσικά έμβρυα των ποντικιών.

Εάν κάποτε πραγματοποιηθεί σε ανθρώπινα έμβρυα, το πείραμα θα μπορούσε να αποκαλύψει την αιτία πίσω από τις αποβολές και την στειρότητα, καθώς δείχνει πώς η γενετική δραστηριότητα δεν διαφέρει αρκετά στα θηλαστικά στις αρχές της σύλληψης.

Η σημαντική ανακάλυψη, έγινε από από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Magdalena Zernicka-Goetz, η οποία πέρυσι ανακάλυψε τον τρόπο για να κρατήσει ζωντανά τα έμβρυα στο εργαστήριο μέχρι 14 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι περισσότερα έμβρυα θα μπορούσαν να αναπαραχθούν για περαιτέρω έρευνα χωρίς σπέρμα ή δωρεές ωαρίων, αφού υπάρχει ο φόβος ηθικών ζητημάτων από την αντιγραφή ενός εμβρύου.

«Τόσο τα εμβρυϊκά όσο και τα τεχνητά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους και οργανώνονται σε μια δομή που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως ένα έμβρυο», δήλωσε η Zernicka-Goetz.

Μια στους έξι εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην έχουν ακόμη σαφείς απαντήσει για το πώς συμβαίνει αυτό.

«Αν μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη γνώση, πολλές ανθρώπινες ζωές θα σωθούν στο μέλλον», δήλωσε η Goetz, σύμφωνα με τους Times.

Ωστόσο, αρκετοί ερευνητές είπαν ότι, αν και το τεχνητό έμβρυο μοιάζει πολύ φυσικό, είναι απίθανο να αναπτυχθεί περαιτέρω σε ένα υγιές έμβρυο ποντικιού. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διανύσουμε ακόμα, πόσο μάλλον να φτάσουμε να κλωνοποιήσουμε και άνθρωπο…

crashonline.gr

Most Popular