14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλλάδαΗ μεγάλη νύχτα του συμβιβασμού - «Ανοιχτά» τα εργασιακά και οι συντάξεις

Η μεγάλη νύχτα του συμβιβασμού – «Ανοιχτά» τα εργασιακά και οι συντάξεις

Ενα ένα επιχειρείται να κλείσουν τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, προκειμένου να καταγραφεί πρόοδος στο σημερινό EuroWorking Group και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Το ΔΝΤ αποδέχθηκε την υπεραπόδοση εσόδων του 2016, δέχεται πως δεν υπάρχει κενό για το 2017, ενώ σημαντική εξέλιξη είναι πως βγήκε λευκός καπνός και έκλεισε δημοσιονομικά και το 2018. Επιμένει όμως σε σκληρή γραμμή στα εργασιακά, πράγμα που δεν διευκολύνει την άρση του αδιεξόδου.
Οι παρεμβάσεις στο αφορολόγητο ?σύμφωνα με πληροφορίες? κλείδωσαν στο 1% του ΑΕΠ από το 2019, ενώ χθες το βράδυ έκλεισε και το κεφάλαιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η μάχη που συνεχίζεται, και ήταν χθες σε ανάπτυξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αφορά τις συντάξεις και τα εργασιακά, που εξελίσσονται στα μεγαλύτερα ‘αγκάθια’ της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη σταδιακή εφαρμογή των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό, ενώ στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκεται η προσωπική διαφορά. Οι αλλαγές δεν αποκλείεται να έρθουν το 2019 (αν και στόχος παραμένει το 2020), εφόσον διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει ‘ξαφνικός θάνατος’ στην προσωπική διαφορά και εξαιρεθούν χαμηλά και μεσαία ποσά από το ‘ψαλίδι’. Στο τραπέζι έχουν πέσει εναλλακτικά σενάρια (για πόσα χρόνια θα τρέξουν οι αλλαγές και τι μειώσεις χρειάζονται).
Τις τελευταίες τρεις ημέρες γίνεται ένας μαραθώνιος επαφών για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα. Ιδιαίτερα κρίσιμο για την ελληνική πλευρά είναι πως έφυγαν από το τραπέζι οι εκκρεμότητες των δημοσιονομικών κενών μέχρι και το 2018, κάτι που απομακρύνει τον κίνδυνο να επιμείνει το ΔΝΤ στην επίσπευση των αλλαγών σε συντάξεις και αφορολόγητο. Μάλιστα το Ταμείο ?σύμφωνα με πληροφορίες? δέχθηκε μετά την τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων πως το πλεόνασμα για το 2016 θα φτάσει στο 3,2% (όταν ο στόχος ήταν 0,5%). Οπως σημείωνε μάλιστα στο ‘Εθνος’ πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, ‘το 2016 έκλεισε με βάση αυτή τη θέση, ενώ για το 2017 το ΔΝΤ δέχεται το 1,75% και για το 2018 πάμε για 2%, που γι’ αυτούς είναι εντάξει’.
‘Σημειώνεται πρόοδος’ ήταν η εκτίμηση κυβερνητικού αξιωματούχου λίγο πριν από τις δύο το πρωί, όταν τελείωσαν οι διαβουλεύσεις, οι οποίες και συνεχίζονται σήμερα το μεσημέρι. Στόχος όλων των πλευρών είναι να επιτευχθεί τουλάχιστον τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που περιλαμβάνει και το ενεργειακό. Μεγάλο αγκάθι, ωστόσο, παραμένει το εργασιακό, καθώς μετά την… εκρηκτική συνάντηση της Κυριακής αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και ομαδικές απολύσεις. Σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να εξαιρεθούν τα εργασιακά από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας και να παραπεμφθούν στο μέλλον. Κοινοτικοί αξιωματούχοι ωστόσο απέκλεισαν χθες αυτό το ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των μεταμεσονύχτιων διαβουλεύσεων.
Μέριμνα για οικογένειες
Παράλληλα εξελίσσονται οι συζητήσεις για το δύσκολο πακέτο των μέτρων από το 2019 και μετά, αλλά και για τα αντίμετρα. Στα μέτρα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις. Στο αφορολόγητο έχει κλειδώσει παρέμβαση 1% του ΑΕΠ και συζητείται η κλιμάκωση για να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για τις οικογένειες με παιδιά. Δεν έχουν αποφασιστεί αναλυτικά οι νέοι συντελεστές, παρότι έχει καθοριστεί το ύψος των χρημάτων που θα πρέπει να εξοικονομηθεί. Στο ‘μέτωπο’ των αντιμέτρων οι βασικοί… τίτλοι έχουν σκιαγραφηθεί, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το τι θα περιλαμβάνει το κάθε πακέτο (π.χ. πόσο θα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ποιες δράσεις θα ψηφιστούν για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων). Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται μεταξύ άλλων δράσεις αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας. Πρόσωπο που έχει συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις σημειώνει πως ‘ο μηχανισμός -για τα αντίμετρα- έχει συμφωνηθεί στις γενικές γραμμές του. Τώρα συζητάμε βασικές λεπτομέρειες για οριστική λύση’. Αδιαπραγμάτευτο για την ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει μηχανισμός που θα επιτρέπει τα αντίμετρα να τεθούν σε ισχύ το 2019 (μαζί με τα μέτρα) και δεν θα χρειάζεται να πιστοποιείται το πλεόνασμα το 2020.

έθνος.gr

Most Popular