Ασθενής που ταλαιπωρήθηκε επί μακρόν με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη -ακόμη και με νοσηλεία στην εντατική- επιχειρεί να επικοινωνήσει με τον ιατρό του. ‘Είναι κάτι επείγον; Χειρουργώ αυτή την στιγμή’, ήταν η απάντηση που έλαβε. Μία απάντηση που του προκάλεσε τρόμο, καθώς διαπίστωσε ότι στα χειρουργεία δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προστασίας των ασθενών. Οι χειρουργοί μιλούν στο κινητό, ενώ οι ασθενείς χειρουργούνται και τα μικρόβια κάνουν ‘πάρτι’. Τα στοιχεία άλλωστε για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά:
• Ενας στους δέκα νοσηλευόμενους ασθενείς αναπτύσσει νοσοκομειακή λοίμωξη.
• Ενας στους δύο νοσηλευόμενους σε μονάδα εντατικής εμφανίζει νοσοκομειακή λοίμωξη.
• Ενα στα τρία νεογνά σε μονάδα εντατικής αναπτύσσει επίσης νοσοκομειακή λοίμωξη.
• Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνονται για το θάνατο 3.000 ασθενών.
• Σε 1,2 δισ. εκτιμάται το συνολικό κόστος διαχείρισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν την περασμένη Τρίτη σε ημερίδα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία ‘θυμάτων’ ενδονοσοκομειακών μικροβίων. Ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής κ. Θάνος Πλεύρης, ο οποίος στις 13 Νοεμβρίου 2016 εισήχθη στην εντατική έχοντας προσβληθεί από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, ‘πρωταγωνιστεί’ σε εκστρατεία ευαισθητοποίησης του προσωπικού στα νοσοκομεία αλλά και των πολιτών για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι…
Ο ίδιος σχολιάζοντας τη συμμετοχή του στην εκστρατεία έκανε λόγο για ‘προσωπικό τάμα για τη σωτηρία μου. Αφού σώθηκα από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια και βγήκα υγιής και όρθιος από το νοσοκομείο, θεώρησα ότι το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να κινητοποιήσω τους αρμοδίους, να καταφέρω να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι’.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η ημερίδα είναι το πρώτο βήμα: ‘Έχοντας και τη συνδρομή πολλών άλλων ‘θυμάτων’ των μικροβίων και των λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, θα προχωρήσουμε στη σύσταση ενός φορέα, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που θα μας επιτρέπει να εργαστούμε επάνω στο θέμα των λοιμώξεων, προσφέροντας ό,τι μπορούμε στην ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα, ώστε να τους βοηθήσουμε και να έχουμε λιγότερα μικρόβια, λιγότερες λοιμώξεις, λιγότερους ασθενείς’. Διευκρίνισε ότι στόχος του φορέα δεν είναι η διεκδίκηση ατομικών αποζημιώσεων, αλλά ο εντοπισμός των ατελειών του συστήματος και η διατύπωση προτάσεων στη πολιτεία για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Κάνοντας την αυτοκριτική του ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις θέσεις ευθύνης που κατείχε στο υπουργείο Υγείας (διατέλεσε σύμβουλος υπουργών Υγείας) λέγοντας χαρακτηριστικά πως ‘δεν εκτίμησα το μέγεθος του προβλήματος που αποτελούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Είχα παρατηρήσει πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις λοιμώξεις αυτές είναι 5% – 6%, ενώ στην Ελλάδα έφτανε το 9% των νοσηλευομένων, αλλά δυστυχώς δεν είχα αντιληφθεί τι σημαίνει αυτή η διαφορά και σε πόσους ανθρώπους, σε πόσες ζωές αντιστοιχεί• ‘.
Στην ‘επιχείρηση’ κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων συμμετέχει και ο ιδρυτής του New York College, κ. Ηλίας Φούτσης, ο οποίος επίσης είναι ένα από τα ‘θύματα’ των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων του συστήματος υγείας. Όπως αποκάλυψε, ‘μετά από μια χειρουργική επέμβαση, κινδύνευσε η ζωή μου κι ακόμη λαμβάνω θεραπευτική αγωγή. Ζητούμενο για μένα είναι τώρα να προβληματίσουμε τον ιατρικό και νοσηλευτικό κόσμο και τους ασθενείς και να ευαισθητοποιήσουμε όσους χρειάζεται’, ανέφερε ο κ. Φούτσης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για τη Διαχείριση Κρίσεων στην Υγεία, χειρουργός ορθοπεδικός, κ. Πάνος Ευσταθίου, σχολιάζοντας την κατάσταση στον χώρο της υγείας, δεδομένου ότι είχε διατελέσει διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, είπε ότι ‘δυστυχώς λοιμώξεις υπήρχαν και όταν τα ποσά που διατίθεντο για την υγεία ήταν τριπλάσια από αυτά που διατίθενται σήμερα, αλλά και όταν το προσωπικό ήταν πολλαπλάσιο. Πρόκειται για δύο βασικές παραμέτρους: όταν δεν υπάρχει προσωπικό, οι ανάγκες, τα προβλήματα, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Το ίδιο και όταν δεν υπάρχουν χρήματα. Διαχρονικά στην Ελλάδα φαίνεται όμως να υπάρχει θέμα εκπαίδευσης’, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.
ΗΛΙΑΣ ΦΟΥΤΣΗΣ
Πρόεδρος Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College
‘Το φαινόμενο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα με ιδιαίτερη έξαρση στην Ελλάδα, όπου τα ποσοστά είναι υπερδιπλάσια από αυτά του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι καθήκον όλων μας να μας απασχολήσει το θέμα αυτό αλλά και να συνεισφέρουμε, ώστε να εξαλείψουμε τους παράγοντες που το δημιουργούν. Δυστυχώς όλοι έχουμε στον κύκλο μας κάποιο περιστατικό, όπου η επέμβαση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε, ή εξακολουθεί να ταλαιπωρείται εξαιτίας κάποιας λοίμωξης. Σχεδιάζουμε με τον κ. Πλεύρη την ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού φορέα που θα προσπαθήσει να προσφέρει υπηρεσίες στον τομέα αυτό, σε όσους έχουν βιώσει κάποια ανάλογη περίπτωση’.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Ευρωπαϊκή Ενωση:
• Περίπου το 8% με 12% των ασθενών που κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποφέρει εξαιτίας κάποιου ανεπιθύμητου γεγονότος που προκαλεί βλάβη και συνδέεται με την περίθαλψή του (το 25% είναι νοσοκομειακές λοιμώξεις).
• Σε ένα έτος ο συνολικός αριθμός των ασθενών με νοσοκομειακές λοιμώξεις ανήλθε στα 3,2 εκατομμύρια στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά ξεκάθαρο πως πρόκειται για μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.
• Εκτιμάται ότι το 30%-40% των περιστατικών αυτών είναι αποτρέψιμα.
• Το 6% των νοσηλευόμενων ασθενών αναπτύσσει νοσοκομειακές λοιμώξεις.
• Ο κίνδυνος για ΝΛ είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ): Ενας στους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στην Ευρώπη εμφανίζει ΝΛ.
Ελλάδα
• 10% των νοσηλευόμενων ασθενών αναπτύσσει Νοσοκομειακές Λοιμώξεις (ΝΛ)
• 50% και 30% των νοσηλευόμενων ασθενών σε εντατικές ενηλίκων και νεογνών, αντίστοιχα
• Οι ΝΛ ευθύνονται για τον θάνατο 3.000 συμπολιτών
• Συνολικό κόστος διαχείρισης ΝΛ: 1,2 δισ. ευρώ
imerisia.gr