15.1 C
Aigio
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
HomeΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλειαΣυνεργασία της ΠΕΣ με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Συνεργασία της ΠΕΣ με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Η συνεργασία της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, με το Χάρβαρντ, για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, με βάση τη μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, επισφραγίστηκε το πρωί της Πέμπτης, με την επίσκεψη του καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Χρήστου Μαντζώρου, στο Αίγιο!
Είναι γνωστό ότι η ΠΕΣ έχει δώσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιστημονική έρευνα για την αξιοποίηση και την ανάδειξη κυρίως της μαύρης κορινθιακής σταφίδας αλλά και γενικότερα των προϊόντων της περιοχής όπως το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή.
Η επίσκεψη του διεθνούς φήμης καθηγητή Ιατρικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χρήστου Μαντζώρου ήρθε σε συνέχεια γνωριμίας που είχε μαζί του ο διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, πέρυσι το καλοκαίρι στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης τροφίμων που γίνεται στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη του καθηγητή στο Αίγιο, οι δύο άντρες συναντήθηκαν λίγο αργότερα στη Βοστώνη που είναι η έδρα του διάσημου πανεπιστημίου με τον κ΄.Μαντζώρο να αποδέχεται την πρόσκληση για επίσκεψη στο Αίγιο στο πλαίσιο μιας περαιτέρω συνεργασίας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τεράστια επιτυχία για την ΠΕΣ δεδομένου ότι ο κ΄.Μαντζώρος είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας (με καταγωγή από το Ναύπλιο) που διατηρεί δύο έδρες στο Χάρβαρντ: αυτή του καθηγητή ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού και αυτή του καθηγητή δημόσιας υγείας.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ
Το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Μαντζώρος συνοδευόμενος από τον καθηγητή κ. Βάιο Καραθάνο που είναι υπεύθυνος για το ερευνητικό πρόγραμμα της ΠΕΣ, έφτασαν στις εγκαταστάσεις και περιηγήθηκαν στους χώρους που συσκευάζεται η μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της ΠΕΣ, Θανάση Σωτηρόπουλου, παρουσία του Δημάρχου Αιγιάλειας Θανάση Παναγόπουλου, της Αντιδημάρχου Έργων Βασιλικής Ψυχράμη και μελών του Δ.Σ. της Ένωσης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΣ καλωσόρισε τον καθηγητή δίνοντάς του το στίγμα της Οργάνωσης με τους είκοσι έξι πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, τα 6.000 μέλη και το 65% της διακίνησης μαύρης κορινθιακής σταφίδας. «Κκάναμε επενδύσεις πρωτίστως σε ανθρώπινο δυναμικό. Με αυτό το σκεπτικό πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο. Ελπίζουμε να γίνεται για το προϊόν, ο καλύτερος διαφημιστής στο εξωτερικό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΣ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θ.Παναγόπουλος καλωσόρισε τον κ. καθηγητή μιλώντας με πολύ κολακευτικά λόγια που άλλωστε του αξίζουν, αναφέρθηκε στην αναγόρευσή του πέρυσι ως επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κρήτης και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή και για να βγει η χώρα από την κρίση θα πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους των γραμμάτων, του πολιτισμού και στη νεολαία».
Με τη σειρά του ο διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, εξήρε την επιστημονική κατάρτιση του κ. Μαντζώρου και τόνισε πως, προτεραιότητα της Ένωσης είναι το ποιοτικό προϊόν που θα κρατήσει τους παραγωγούς στο χωράφι και οι συνεργασίες με καθηγητές όπως οι κ. Καραθάνος και Μαντζώρος που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της διατροφικής αξίας της σταφίδας.
Παίρνοντας το λόγο ο κ΄.Μαντζώρος, τόνισε ότι αισθάνεται περισσότερο Έλληνας, παρ’ όλο ότι έχει την αμερικάνικη υπηκοότητα. Με καταγωγή από την Κορινθία, μεγάλωσε στο Ναύπλιο και γνωρίζει από καλλιέργεια σταφίδας αφού όπως είπε μάζευε μαζί με τους γονείς του τα καλοκαίρια… Από την τοποθέτησή του ξεχώρισε η πικρία που έβγαλε αφού όπως είπε έκανε πολλές προσπάθειες να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τις σπουδές του αλλά η νοοτροπία και το σύστημα τον κράτησαν… μακριά.
«Η κρίση θα φύγει, όταν αλλάξουμε νοοτροπία και πάμε στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, όταν τα παιδιά μας αγαπήσουν περισσότερο το σύνολο παρά τον εαυτό τους» ανέφερε μεταξύ άλλων , είπε ο κ. Μαντζώρος και συνέχισε «Με εντυπωσίασαν όσα είδα, έχετε χτίσει μια ωραία βάση πάνω στην οποία μπορείτε να αναπτυχθείτε».
Ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στα υποπροϊόντα που μπορούν να δημιουργηθούν όπως η αξιοποίηση του κουκουτσιού της σταφίδας, που αποτελεί το 10% του προϊόντος για την Παρασκευή… μπάρας δημητριακών δίδοντας έτσι υπεραξία σε κάτι που σήμερα δεν αποδίδει!
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Βάιος Καραθάνος που εξήγησε ότι η συνεργασία με το Χάρβαρντ μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα για την Ένωση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα με βάση τη σταφίδα και ήδη όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση της περ.Πέμπτης αναμένεται συνεργασία για την υποβολή προτάσεων σε προγράμματα που «ανοίγουν» άμεσα.

Most Popular