14.6 C
Aigio
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
HomeΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠολιτισμόςΕντυπωσίασαν οι 300 και πλέον χορευτές και χορεύτριες στην εκδήλωση του Ομίλου...

Εντυπωσίασαν οι 300 και πλέον χορευτές και χορεύτριες στην εκδήλωση του Ομίλου Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Πανεπιστημίου Πατρών

Αποσπώντας πολλά χειροκροτήματα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, η μεγάλη παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση του Ομίλου Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών 2017» που διοργανώνονται από την Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, στο κατάμεστο μεγάλο αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η εκδήλωση είχε τίτλο «Κράτα με να σε κρατώ» και εντασσόταν στη γενικότερη θεματική της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών που για φέτος έχει θέμα την Ετερότητα. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαν όλα τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου (παιδικά, εφηβικό, εργαζομένων και λοιπών ενηλίκων, φοιτητριών-φοιτητών) και προσκλήθηκαν επίσης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου πέντε διαφορετικές χορευτικές ομάδες που εκπροσωπούν πληθυσμό με καταγωγή από διαφορετικά μέρη του Ελληνισμού και παρουσίασαν τοπικούς τους χορούς: Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας, Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και περιχώρων, Σύλλογος Κρητών Πάτρας «Το Αρκάδι», Φάρος Ποντίων Πατρών. Επίσης προσκλήθηκε και συμμετείχε και η Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών ερμηνεύοντας Επτανησιακά τραγούδια.

Σε ένα τρίωρο πρόγραμμα, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, παρουσιάστηκαν 50 χοροί και τραγούδια από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, από 300 και πλέον χορευτές, τονίζοντας πως μέσα από την Ελληνική χορευτική ετερότητα που παρατηρείται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καταγράφεται τελικά η παραδοσιακή χορευτική συνύπαρξη, αφού όλοι, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, συμμετέχουμε σε κοινές εκδηλώσεις, συγχορεύουμε και δημιουργούμε συνεισφέροντας τελικά στην τοπική πολιτιστική ανάπτυξη και δημιουργία. Αυτός ήταν και ο στόχος της εκδήλωσης, ώστε στο τέλος, οι χορευτές και οι χορεύτριες όλων των τμημάτων καθώς και η χορωδία συμμετείχαν ως μια ενιαία χορευτική ομάδα, σε έναν κοινό χορευτικό κύκλο και χόρεψαν συρτά του Μωριά και της Αχαΐκής γής.
Τους χορευτές και τις χορεύτριες συνόδευαν παραδοσιακές ορχήστρες που απαρτίζονταν από: Παπαπροκοπίου Ελένη-λαούτο και τραγούδι, Οικονόμου Γιάννης-βιολί και τραγούδι, Λουκόπουλος Σπύρος-κλαρίνο, Τσεντούρος Γιάννης-κρουστά, Δαρμαράκης Παναγιώτης-βιολί (Κρήτη), Παπαδάκης Σπύρος-λαούτο και τραγούδι (Κρήτη), Ουρανός Βλαδίμηρος-λαούτο και τραγούδι (Κρήτη), Χατζαρίδης Ιωάννης-λύρα (Πόντος).
Η ενδυματολογική επιμέλεια για τους 120 χορευτές του Ομίλου Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Πανεπιστημίου ήταν του Άρη Τζονευράκη, και στην επιμέλεια ήχου και φώτων συνέβαλε το προσωπικό του Συνεδριακού και Πολιτιστικού κέντρου. Σημαντική ήταν η βοήθεια των εθελοντών της εκδήλωσης: Καλύβα Βασιλική, Αναγνώστου Παναγιώτης, Παπαδοπούλου Χριστίνα, Καπέτσης Ηλίας και Λιούλιος Νίκος.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Φαρμακόπουλος, κατά το χαιρετισμό του ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη συνεργασία στην επιτυχία της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους χορευτικούς ομίλους και τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών για τη συμβολή τους στην εκδήλωση και τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου καταβάλει πάντα κάθε δυνατή προσπάθεια να αναδεικνύεται η μουσική παράδοση του τόπου μας, ο Πανεπιστημιακός Πολιτισμός και η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών, μέσα από πολιτιστικές δράσεις, με την πόλη των Πατρών και την ευρύτερη περιοχή. Προσκαλώντας όλους τους προέδρους των χορευτικών ομάδων και της Χορωδίας τους προσέφερε αναμνηστικά συμμετοχής και τόνισε πως είναι σημαντικό να συνυπάρχουν όλοι οι φορείς και να δημιουργούν προς όφελος της περιοχής μας. Με τη σειρά τους οι πρόεδροι (Κώστας Τσίρης-Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, Σαμμούτης Μιχαήλ-Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας, Στυλιανάκης Βασίλειος-Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών, Τσιμπλοστεφανάκης Στέλιος-Σύλλογος Κρητών Πάτρας, Τσοπανίδης Μιχάλης-Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και περιχώρων, Σαουλίδου Ελένη-Φάρος Ποντίων Πατρών), ευχαρίστησαν για την πρόσκληση και τόνισαν πως όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε, να αναπτύξουμε και να διαδόσουμε.
Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία μαθητών, ενηλίκων και φοιτητών μελών του Ομίλου Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι τραγούδησαν ιδιαίτερα παραδοσιακά αποσπάσματα της μουσικής μας παράδοσης. Η απόφοιτη Δουκλιά Σοφία, οι φοιτήτριες Χριστοπούλου Κωνσταντίνα και Παπασταύρου Μαρία, το μέλος του Δ.Σ Σκόνδρα Κατερίνα, η μαθήτρια Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα. Στο νταούλι συνόδεψε επίσης και ο φοιτητής Βαΐσίδης Νάσος.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολήτου Πατρών Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος και ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών Αιδεσιμολογιότατος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης. Παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας κ. Γρηγόριος Αλεξόπουλος, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Οδυσσέας Κουφοπαύλου, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και φίλοι του Ομίλου και των προσκεκλημένων τμημάτων.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν του Γρηγόρη Μικρώνη.

Most Popular