Στις 15 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας για να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της οδηγίας για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών (οδηγία 2011/7/ΕΕ) και να αποτρέψει απώλειες για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες (ΜΜΕ) στις εν λόγω χώρες.
Τα τέσσερα κράτη-μέλη είχαν δυο μήνες στη διάθεσή τους, δηλαδή έως τα μέσα Απριλίου, για να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που θα λάβουν για να διορθώσουν την κατάσταση.
Η Ελλάδα, (σ.σ. είχε υιοθετήσει τη σχετική οδηγία ήδη από το 2013 αλλά όπως αποδεικνύεται ανεπαρκώς), και συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, φρόντισε το σχετικό σχέδιο νόμου “Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις” να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώθηκε στις 24 Απριλίου.
[the_ad id=”46274″]
Ωστόσο απαιτήθηκαν κοντά στους πέντε μήνες για να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Αυτό έγινε χθες 18 Σεπτεμβρίου.
Τι προβλέπει όμως το σχετικό νομοσχέδιο για τις πληρωμές νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων;
Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
– Ο έμπορος που προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγό ο οποίος εκδίδει τιμολόγιο, οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο του παραγωγού μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοσή του. Κάθε συμφωνία μεταξύ των μερών, που είναι αντίθετη με τη συγκεκριμένη αρχή, θεωρείται άκυρη.
- Για τις συναλλαγές που αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα δεν ισχύει το τραπεζικό απόρρητο ως προς τη διαπίστωση της εμπρόθεσμης καταβολής του οφειλόμενου ποσού.
[the_ad id=”46371″]
- Αν ο έμπορος παραβεί τις διατάξεις του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.
-
Αν ο παραγωγός δεν διαβιβάσει τα ηλεκτρονικά στοιχεία του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 5% της αξίας του τιμολογίου.
-
Αν ο έμπορος υποπέσει στην παράβαση για τρίτη φορά διαγράφεται για ένα έτος από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και δεν του επιτρέπεται η εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα της διαγραφής του. Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίζει την εμπορία του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Το ερώτημα είναι αν αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί στην πράξη και σε όλη την αλυσίδα. Παραγωγοί, έμποροι και στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο Capital.gr πως αρκετοί παραγωγοί παραδίδουν τα προϊόντα τους στους εμπόρους (παρακαταθήκη) και κόβουν δελτίο αποστολής. Τιμολόγιο κόβεται αφ ότου έχει γίνει η πώληση και για τις ποσότητες που έχουν πουληθεί.
Τι ισχύει σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία
Στη Γαλλία πάντως ο εμπορικός κώδικας προβλέπει ήδη από το 1986 προθεσμία πληρωμής 30 ημερών για ευπαθή τρόφιμα και 20 ημερών για φρέσκο κρέας επί ποινή διοικητικών προστίμων τα οποία μπορούν να φθάσουν τις 75.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 375.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που παραβαίνουν τις εν λόγω διατάξεις. Ο Ισπανικός νόμος του 2010 προβλέπει προθεσμία πληρωμής 30 ημερών όταν πρόκειται για φρέσκα και ευπαθή τρόφιμα και ο Ιταλικός νόμος (2012) αποκλείει τη δυνατότητα των συμβαλλομένων να ορίσουν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη προθεσμία πληρωμής.
capital.gr
[the_ad id=”46704″]
[the_ad id=”46715″]