Η σύνθεση της νέας γερμανικής βουλής θα δυσκολέψει την επίτευξη λύσεων για το ελληνικό χρέος. Τα νεοεισερχόμενα κόμματα Φιλελεύθεροι και Εναλλακτική για τη Γερμανία απορρίπτουν εκ των προτέρων τα προγράμματα διάσωσης.
Από τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη γερμανική βουλή απουσίασε σχεδόν πλήρως το ζήτημα του ελληνικού ζητήματος. Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι που στηρίζουν τα δανειακά προγράμματα για την Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να προβάλουν προεκλογικά ένα θέμα που διχάζει τους Γερμανούς. Το δε κόμμα Η Αριστερά, όπου επικρατούν σοβαροί ενδοιασμοί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που συνδέονται με τα δάνεια προς την Ελλάδα, αποφεύγει τη δημόσια συζήτηση επειδή δεν θέλει να έρθει ανοιχτά σε αντιπαράθεση με το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά όμως από τις τις εκλογές το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και το Grexit θα επιστρέψουν στο προσκήνιο της γερμανικής πολιτικής επικαιρότητας. Το αργότερο όταν η γερμανική βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για την τρίτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αιτία για την αναβίωση της συζήτησης για το Grexit θα είναι η επιστροφή στη βουλή των Φιλελευθέρων (FDP) καιη είσοδος του λαϊκίστικου δεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Και τα δύο κόμματα εκφράζονται υπέρ του Grexit. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί θα συγκεντρώσουν μαζί 20% με 25% των ψήφων και συνεπώς και αντίστοιχο αριθμό βουλευτών.
[the_ad id=”46371″]
«Η παραμονή στο ευρώ βλάπτει τον Έλληνα πολίτη»
Από την αρχή της ίδρυσης του το 2013 το AfD απέρριπτε τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα. Μάλιστα, την πρώτη περίοδο της ύπαρξης του το θέμα αυτό είχε την ίδια σημασία όπως και προσφυγικό αργότερα. Όπως παραδέχτηκε την Πέμπτη το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, «η διάσωση της Ελλάδας μας ανέδειξε».
Εξηγώντας τη θέση του κόμματος της στην Deutsche Welle η αναπληρώτρια πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και ευρωβουλευτής Μπέατριξ φον Στορχ επισημαίνει πως «για την Ελλάδα το ευρώ είναι ένα ΄σκληρό’ νόμισμα. Αυτό καταστρέφει την ελληνική οικονομία. Για να αντισταθμίζονται τα ανταγωνιστικά της μειονεκτήματα θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της υποτίμησης του νομίσματος». Πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο με ένα εθνικό νόμισμα. Η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη «βλάπτει», σύμφωνα με την κ. φον Στόρχ, «τον έλληνα πολίτη και την ελληνική οικονομία.» Η έξοδος από το ευρώ δεν ενδεικνύεται όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους. Σύμφωνα με το AfD το όλο εγχείρημα Ευρωζώνη έχει αποτύχει και θα πρέπει να καταργηθεί.
Τι γίνεται όμως με το χρέος που έχει συσσωρευτεί σε περίπτωση ενός Grexit. «Θα πρέπει να το ξεγράψουμε», απαντά κοφτά η υποψήφια βουλευτής του AfD στην Deutsche Welle. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – ουδέποτε η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της. Κάθε επιπλέον δάνειο προς τη χώρα συνιστά δώρο και δεν θα επιστραφεί ποτέ.» Το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να κηρύξει πτώχευση. Και αυτό σημαίνει «πως ο δανειζόμενος απελευθερώνεται από τα χρέη του και ο δανειστής παραιτείται από την αξίωση επιστροφής του δανείου». Ο λόγος που δεν διαγράφονται τα χρέη σχετίζεται με το πολιτικό κόστος αυτού του μέτρου το οποίο δεν θέλουν, σύμφωνα με την Μπέατριξ φον Στορχ, να επωμιστούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Η πολιτικός του AfD, είναι σίγουρη πως τα δάνεια θα εξακολουθούν να παρέχονται, παρ΄ ότι δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα.
[the_ad id=”46274″]
Οι Φιλελεύθεροι και το Grexit
Αν και στο εκλογικό πρόγραμμα των Φιλελευθέρων (FDP) δεν τίθεται ρητά θέμα Grexit, το πλαίσιο όμως που περιγράφεται για το πως και με ποια κριτήρια θα πρέπει να λειτουργεί η Ευρωζώνη, θέτει την Ελλάδα εκτός. Σε σχέση με το τρίτο πακέτο βοήθειας ασκείται στο πρόγραμμα κριτική στη γερμανική κυβέρνηση που το αποδέχτηκε παρ’ ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με αυτό τον τρόπο τίθεται σύμφωνα με τους Φιλελεύθερους σοβαρά σε αμφισβήτηση η ρήτρα «της μη διασώσεως» (no-bail-out). Στόχος του FDP είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας αυτής της ρήτρας επειδή «διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναλάβουν τις συνέπειες της οικονομικής και δημοσιονομικής τους πολιτικής».
Δεν υπάρχουν όμως μόνον έμμεσες αναφορές στο Grexit. Το ζήτημα το έθεσε ο ίδιος πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ πριν μερικούς μήνες σε σχέση με τη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα και την περικοπή του χρέους: «Δεν μπορείς να περιμένεις ούτε από την Ελλάδα και ούτε από τους (γερμανούς) φορολογούμενους να ζουν με ακόμη μια αβεβαιότητα. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει το Grexit έτσι ώστε να απελευθερωθεί η χώρα, εκτός ευρώ, από τα χρέη της, παραμένοντας ωστόσο στην ΕΕ.» Σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, η έξοδος της Ελλάδας θα επέτρεπε «στην ευρωζώνη να κάνει μια νέα αρχή, επειδή θα τηρούνταν αυστηρά το δίκαιο και οι κανόνες.»
[the_ad id=”46371″]
Οι Πράσινοι προεδοποιούν για επιστροφή της ευρωκρίσης
Το FDP όχι μόνο θα μπει στην επόμενη βουλή αλλά έχει μεγάλες πιθανότητες να συμμετέχει σε μια νέα κυβέρνηση Μέρκελ. Ο Κρίστιαν Λίντνερ έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του να διαδεχθεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Αναφερόμενος σε αυτή την περίπτωση στο σημερινό φύλο της Neue Osnabrücker Zeitung o εκπρόσωπος των Πρασίνων για δημοσιονομικά θέματα στην ευρωβουλή, Σβεν Γκίγκολντ, προειδοποιεί πως «η πολιτική του FDP θα οδηγούσε στην επιστροφή της ευρωκρίσης.» Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, «δεν μας χρειάζεται μια συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας. Αυτό είναι ανεύθυνο. Μια τέτοια πολιτική δεν πρόκειται να εφαρμοστεί με τους Πράσινους.»
Η αναφορά του κ. Γκίγκολτ αφορά την περίπτωση της συμμετοχής των Πρασίνων σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους. Δεδομένου ότι η Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει ένα Grexit, το FDP αναγκαστικά θα πειθαρχήσει και θα παραιτηθεί από το αίτημα του αν θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Διαφορετική είναι η κατάσταση αν οι Φιλελεύθεροι βρεθούν στην αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι FDP, δεξιοί λαϊκιστές του AfD και ένας σεβαστός αριθμός Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών να ψηφίζουν από κοινού ενάντια στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
ΠαναγιώτηςΚουπαράνης, Βερολίνο
dw.com
[the_ad id=”46704″]
[the_ad id=”46715″]