Το κινεζικό εργαστήριο Tiangong-1, που εκτοξεύθηκε στο διάστημα το 2011, βρίσκεται εκτός ελέγχου κι αναμένεται να συντριβεί στη Γη περί τα τέλη Μαρτίου, σπιλώνοντας τα όνειρα της χώρας να αναδειχθεί σε υπερδύναμη στον διαστημικό τομέα.
«Θα είναι μια ντροπή για εκείνους», εκτιμά ο αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, σημειώνοντας πως ο πραγματικός κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι μικρός.
[the_ad id=”46371″]
Ειδικοί στον τομέα του διαστήματος επισημαίνουν πως ο κίνδυνος συντρίμμια του διαστημικού οχήματος να χτυπήσουν ανθρώπους είναι εξαιρετικά μικρός, με τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο να είναι λιγότερες από μία στο τρισεκατομμύριο.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το διαστημικό εργαστήριο να τυλιχθεί στις φλόγες και να γίνει στάχτη καθώς θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης, πάνω από τον ωκεανό, στον βυθό του οποίου θα καταλήξουν κάποια κομμάτια του.
«Η χειρότερη περίπτωση θα είναι το Tiangong-1 να εισέλθει στην ατμόσφαιρα πάνω από μια περιοχή με μεγάλο πληθυσμό και λίγα κομμάτια του να συντριβούν στο έδαφος, προκαλώντας ίσως μικρές υλικές ζημιές», εκτιμά ο ΜακΝτάουελ, σημειώνοντας πάντως πως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά μικρές, καθώς δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στα 60 χρόνια που συντρίμμια από το διάστημα επιστρέφουν στη Γη.
Η λειτουργία του Tiangong-1 σταμάτησε
Το βάρους 8,5 τόνων Tiangong-1, εκτοξεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και μαζί με τον διάδοχό του, το Tiangong-2 που εκτοξεύθηκε το 2016, ήταν μέρος του φιλόδοξου στόχου της Κίνας να αποκτήσει έναν διαστημικό σταθμό μέχρι το 2022, να στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι και να στείλει ένα διαστημικό όχημα στον Άρη.
Όμως το Tiangong-1 χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά από αστροναύτες το 2013. Το αρχικό σχέδιο ήταν να αποσυρθεί, όμως οι φόβοι ότι ο διάδοχός του δεν θα κατάφερνε να τεθεί σε τροχιά επιτυχώς, είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρησή του στο διάστημα για λόγους ασφαλείας. Όμως το Tiangong-1 σταμάτησε να λειτουργεί στις 16 Μαρτίου του 2016, όπως ενημέρωσε η Κίνα τα Ηνωμένα Έθνη τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να εξηγεί τους λόγους.
[the_ad id=”46274″]
Ίσως η Κίνα να έχασε τον έλεγχό του επειδή το Tiangong-1 «έμεινε» από καύσιμα, εκτιμά ο καθηγητής στο Πανεπιστημιο της Φλόριντα, Ρότζερ Χάντμπεργκ.
Πάντως έξι μήνες μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του Tiangong-1, ο «διάδοχός» του τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά.
«Αν και οι Κινέζοι θα προτιμούσαν να μην είχε συμβεί αυτό, το γεγονός ότι τερματίστηκε η λειτουργία του Tiangong-1 δεν συνιστά “απειλή” για τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους για το διάστημα», σημειώνει από την πλευρά της η Τζοάν Τζόνσον Φριζ, καθηγήτρια και πρώην επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας σε Κολέγιο του Ρόουντ Άιλαντ.
Δυνητικά επικίνδυνα τα υπολείμματα καυσίμων
Στην αναφορά της προς τα Ηνωμένα Έθνη η Κίνα σημειώνει πως σε περίπτωση πτώσης του σκάφους στη Γη, τα περισσότερα τμήματά του θα καούν και θα καταστραφούν κατά τη διαδικασία επαναφοράς του στην ατμόσφαιρα. «Είναι μικρή η πιθανότητα να υπάρξουν επιπτώσεις στην αεροπορία ή σε δραστηριότητες στο έδαφος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο το να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι με τα απομεινάρια των τοξικών καυσίμων που ενδεχομένως παραμείνουν στο διαστημικό όχημα. «Στη χειρότερη περίπτωση που το σκάφος συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή, ίσως κάποιοι από περιέργεια πλησιάσουν τα συντρίμμια και έλθουν σε επαφή με την υδροζίνη», εξηγεί η Τζόνσον Φριζ.
Η εισπνοή αυτού του τοξικού καυσίμου θα μπορούσε να προκαλέσει βήχα και ερεθισμό στον λαιμό και τα πνευμόνια, σπασμούς, τρέμουλο ή και επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία για τις τοξικές ουσίες.
Πότε θα πέσει το Tiangong-1
Η Κίνα εκτιμά ότι το Tiangong-1 θα πέσει στη Γη περί τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες στο διάστημα κάνουν δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη για το πού και το πότε θα συμβεί αυτό, με τον ΜακΝτάουελ να σημειώνει πως το νωρίτερο που θα μπορούσε να γίνει η επαναφορά του στην ατμόσφαιρα της Γης είναι γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου.
Επίσης είναι πολύ πιθανό όλο αυτό να περάσει τελικά απαρατήρητο, εκτός κι αν συμβεί σε κατοικημένο σημείο, όπου ο κόσμος θα μπορούσε να το δει με τα μάτια του. Μυστικοί δορυφόροι θα το εντοπίσουν όταν πάρει φωτιά, όμως η πληροφορία για την επαναφορά του στην ατμόσφαιρα θα φθάσει στο κοινό όταν όλα θα έχουν τελειώσει.
[the_ad id=”46371″]
Διαστημικά συντρίμμια πέφτουν συχνά στη Γη
Η πτώση διαστημικών συντριμμιών στη Γη είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Το 2017 πέντε αντικείμενα, που ζύγισαν περισσότερο από τρεις τόνους εισήλθαν ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα στης Γης. Και τα πέντε έλιωσαν κατά τη διαδικασία επαναφοράς τους.
Μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχουν σημειωθεί, ήταν αυτή του ρωσικού διαστημικού σταθμού Mir το 2001. Αν και ήταν ελεγχόμενη προσγείωση, τα περισσότερα μέρη του κάηκαν στη διαδικασία της επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα της Γης και τα υπόλοιπα έπεσαν στον ωκεανό.
CNN.gr
[the_ad id=”46704″]
[the_ad id=”48922″]