Το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α) παρουσιάζουν την έκθεση «Γιάννης Σπυρόπουλος: η δεκαετία της ελληνικής φύσης».
[the_ad id=”46371″]
Με αφορμή την παρουσίαση της ζωγραφικής του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912 – 1990) στην Πελοπόννησο και δη στην Αιγιάλεια και μετά την συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του, παρουσιάζεται στο Αίγιο μια ειδικά επιλεγμένη αναδρομική έκθεση του έργου του ζωγράφου από την Συλλογή του Ιδρύματος Σπυροπούλου.
Η έκθεση αυτή οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εν συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού», του τραίνου που ενώνει το βουνό με τη θάλασσα, το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και τη φύση με την τέχνη.
Οι εκδηλώσεις «Εν συρμώ» θα υλοποιηθούν για τρίτη χρονιά φέτος, κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου και είναι μια διοργάνωση της ΔΗΚΕΠΑ σε μια συνέργεια των δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και άλλων συνεργατών.
Η επιλογή των έργων της έκθεσης βασίστηκε στην ιδέα να παρουσιαστεί η πρώτη περίοδος των παραστατικών έργων του Σπυρόπουλου, η αφετηρία δηλαδή της διαδρομής που διένυσε το έργο του μεγάλου Έλληνα διεθνή ζωγράφου της Αφαίρεσης, η δεκαετία όπου κυριαρχεί η νεκρή φύση, το ελληνικό τοπίο και η προσωπογραφία.
Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει σε επαφή το κοινό με το καταρχήν δυσανάγνωστο έργο ενός ζωγράφου που υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό τη Σχολή της Αφαίρεσης και να το κάνει προσιτό στους θεατές κάθε ηλικίας.
Αποσκοπεί αφενός σε μια ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των κατοίκων της περιοχής απ’ όπου κατάγεται ο Σπυρόπουλος και αφετέρου στη σύνδεσή τους με προσωπικότητες της τέχνης που έχουν περάσει και έχουν αποτυπώσει τον τόπο αυτό, μέσα από μια διαφορετική ματιά.
Ο Βουραϊκός, η γέφυρα της Ζαχλωρούς, το Διακοπτό, τα Καλάβρυτα και τα τοπία που ενώνουν αυτά τα μέρη γίνονται αφορμές για μια δεύτερη ανάγνωση του τόπου μέσα από ένα μοναδικό μέσο: αυτό του έργου τέχνης.
Ο Σπυρόπουλος επιδιώκει να καταστήσει ορατή την αέναη κίνηση των φυσικών πραγμάτων που ζωογονεί τα πάντα και να αποδώσει με απλούς τρόπους τη μαγεία της πραγματικότητας.
Η θεματολογία παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά τοπιογραφικά πλάνα που εκφράζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτού του χώρου, μιαν ατμόσφαιρα ήρεμης και πρόσχαρης φύσης ιδωμένης με την παιδική δροσιά της «ναΐφ» όρασης.
Για να τιμηθεί το τοπίο που ανάθρεψε τον ζωγράφο, αλλά και τα 58 χρόνια από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε Βενετίας, αυτή η έκθεση έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία αλλά και τη διαχρονική ακτινοβολία του έργου του κλασικού της Αφαίρεσης.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλεται βίντεο για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου από το πλούσιο αρχειακό υλικό – συνεντεύξεων και εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (κατόπιν επικοινωνίας στο 26910.28210 και με σειρά προτεραιότητας).
Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου – Νάνσυ Χαριτωνίδου.
[the_ad id=”46274″]
Πληροφορίες για την έκθεση:
Τόπος: Κτίριο Παναγιωτόπουλου. Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων, Αίγιο
Διάρκεια: 28 Απριλίου – 31 Μαΐου 2018
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 20:00
Οργάνωση: ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Νικ. Πλαστήρα 19, Αίγιο
Τηλ: 26910 28210, E-mail: [email protected] Web site: www.dikepaigialeias.gr
Website Ιδρύματος Σπυροπούλου: www.spyropoulosfoundation.org
Website Εν Συρμώ: www.ensirmo.gr
[the_ad id=”46704″]
[the_ad id=”48922″]