«Καυτοί» αναμένονται να είναι οι προσεχείς μήνες όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, καθώς οι έξωθεν πιέσεις γα περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019 παραμένουν, με κύριο «υπέρμαχο» του μέτρου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ επιμένει πως αν και οι περικοπές δεν είναι απαραίτητες, για να φθάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ (σ.σ. με μείωση δαπανών 1% του ΑΕΠ), εν τέλει πρέπει να γίνουν και ακολούθως να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα αντίμετρα.
Η άποψη αυτή αναμένεται να εκφραστεί από τον απεσταλμένο του Ταμείου και επικεφαλής της ομάδας, κ. Πίτερ Ντόλμαν ο οποίος θα φθάσει στην Ελλάδα στις 12 Σεπτεμβρίου.
Διαλλακτικότερη επί του θέματος εμφανίζεται η Κομισιόν. Μάλιστα ο ίδιος ο Ντεκλάν Κοστέλο φέρεται να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής λύσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να καθυστερήσουν και δεν θα ληφθούν πριν από τον Οκτώβριο ή ακόμη και τον Νοέμβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού.
Εξάλλου βαρύνουσας σημασίας θεωρείται και η τοποθέτηση του Eurogroup στο οποίο η Γερμανία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Πάντως οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το «παζάρι» θα είναι σκληρό, καθώς το Βερολίνο δεν έχει «ξεχάσει» την απόφαση της Ελλάδας για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ένα μέτρο που αντιστοιχεί με ισοδύναμα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου δεν θα είναι καθόλου εύκολο να δώσει το πράσινο φως για την αναστολή ή την κατάργηση ενός ακόμη μέτρου το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί.
Το βασικό επιχείρημα όσων τάσσονται υπέρ των περικοπών έγκειται στον «νόμο» πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά έχουν ούτως ή άλλως παρουσιάσει σαφή βελτίωση. Αυτό διότι, όπως διατείνονται, η αναστολή ή η ακύρωση ενός μέτρου θα δώσει λανθασμένη εικόνα στις αγορές.
Από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει μέρος ή ακόμη και το σύνολο των αντιμέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στις συντάξεις.
Ακόμη και εάν κάποια από αυτά προβλεφθούν βάσει του υπερπλεονάσματος, σίγουρα θα είναι λιγότερα, τουτέστιν λιγότερες φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.
Προ καιρού η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για φοροελαφρύνσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως τον ΕΝΦΙΑ και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.