Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/12/2018 η Γενική – Λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας σχετικά με το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Η Επιτροπή Αγώνα ενημέρωσε τη Συνέλευση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα και τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Η Συνέλευση ενημερώθηκε ότι τα δείγματα από τις αναλύσεις των γεωτρήσεων δείχνουν μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα (για αυτό και δεν δημοσιοποιούνται από το Δήμαρχο) , ότι οι ογκομετρήσεις δείχνουν υπερκορεσμό, το γεγονός ότι τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί (πχ. καύση βιοαερίου, στεγανοποίηση κυττάρου και βιολογικού) δεν αποδίδουν. Επίσης προβλήθηκε βίντεο από το ΣΜΑ Τέμενης όπου έχει εγκατασταθεί μηχάνημα διαλογής απορριμμάτων με κόστος 50.000 Ευρώ το μήνα για τους δημότες, όπου η διαλογή γίνεται σε άθλιες για τους εργαζόμενους συνθήκες, και μόνο διαλογή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, το υπόλειμμα της οποίας είναι άχρηστο. Τέλος η Συνέλευση ενημερώθηκε για τις νομικές ενέργειες της Επιτροπής Αγώνα.
[the_ad id=”46371″]
Κοινή συνισταμένη όλων των κατοίκων που πήραν το λόγο, ήταν η ανάγκη ανάληψης δυναμικών πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους κατοίκους. “Πρέπει να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας, να πολεμήσουμε για την υγεία μας και το μέλλον της περιοχής μας” ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Η Συνέλευση εισηγήθηκε διάφορες μορφές κινητοποιήσεων πχ συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων, ομαδική μετάβαση στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθιστική διαμαρτυρία με τελικό στόχο τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ. Η Επιτροπή Αγώνα θα προγραμματίσει και θα συντονίσει αυτές τις κινητοποιήσεις.
Τέλος, η Συνέλευση εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για να αποσταλεί στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και να κοινοποιηθεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην εισαγγελία Καλαβρύτων και στο Δήμο Αιγιάλειας.
[the_ad id=”46274″]
Προς ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κοινοποίηση: 1) Γραφείο Πρωθυπουργου
2) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
3) Γενικο Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών
4) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
5) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
6) Εισαγγελία Καλαβρύτων
7) Δήμος Αιγιάλειας
Κύριοι με το παρόν ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων Αιγείρας – Ακράτας που πραγματοποιήθηκε στην Αιγείρα τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου του 2018, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις συνθήκες που επικρατούν στον λεγόμενο “ΧΥΤΑ” Αιγείρας, με αφορμή και την αίτηση ανανέωσης της άδειας λειτουργίας του που έχει καταθέσει η δημοτική αρχή. Σήμερα λειτουργεί παράνομα δεχόμενος τα απορρίμματα όλης της Αιγιάλειας.
- Όπως γνωρίζετε από τον Δεκέμβριο του 2014 έχει λήξει η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας στη θέση “Κακηχούνι”. Γνωρίζουμε ότι είσαστε ενήμεροι των προστίμων που έχει επιβάλλει το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο Δήμο Αιγιάλειας, καθώς και της παλαιότερης έκθεσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε σχέση με την επικίνδυνη και ρυπογόνο λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ. Γνωρίζουμε ότι έχετε ίδια αντίληψη για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή η μέχρι σήμερα λειτουργία του, καθώς έχετε και εσείς επισκεφθεί το χώρο και έχετε προβεί σε επιτόπια έρευνα και δειγματοληψία από τις πηγές ρύπων. Αν και δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα των δικών σας αναλύσεων, θεωρούμε δεδομένο ότι δεν μπορεί να διαφέρουν από εκείνα που πραγματοποίησαν το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και το τμήμα υγιεινής του Παν/μιου Πατρών ( επικεφαλής καθηγητής κ. Μ. Λεοτσινίδης). Σε αυτές τις αναλύσεις προκύπτει ότι ο ΧΥΤΑ μολύνει την περιοχή επικίνδυνα με καρκινογόνες, τερατογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες.
- 2. Μ ε τη συγκεκριμένη επιστολή μας θα θέλαμε να σας θέσουμε τα σημερινά προβλήματα που οδηγούν στην ανάγκη οριστικής παύσης της λειτουργίας του και άμεσης λήψης μέτρων προς αποφυγή της περαιτέρω μόλυνσης της περιοχής μας. Αυτά είναι:
α) Στον υδροφόρο ορίζοντα εντοπίζεται μόλυνση. Αυτό προκύπτει από τις αναλύσεις δειγμάτων που έχουν ληφθεί από τη δημοτική αρχή, από τις πρόσφατα διανοιχθείσες γεωτρήσεις στο χώρο. Ανησυχούμε γιατί ενώ γνωρίζουμε ότι εντοπίζεται μόλυνση στα δείγματα, οι επίσημες αναλύσεις – τρεις μήνες πριν – δεν έχουν κοινοποιηθεί ούτε καν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Οι πληροφορίες μας λένε πως και οι αναλύσεις των δειγμάτων που και η περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει ένα μήνα πριν παρουσιάζουν επίσης μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα. Να σημειώσουμε ότι από τις 4 Οκτωβρίου του 2018 έχουμε καταθέσει γραπτό υπόμνημα που συνοδεύονταν με οπτικό υλικό κατά τη συνάντησή μας με τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα. Αν και ζητούσαμε απάντηση στα 6 ερωτήματα που θέταμε, αν και δεσμεύτηκε ότι θα το πράξει, καμία απάντηση δεν έχουμε ακόμα λάβει, δυο μήνες μετά. Ανησυχούμε γιατί συνδέουμε άμεσα την καθυστέρηση αυτή, με τα αποτελέσματα των αναλύσεων όπου εντοπίζουν ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.
[the_ad id=”46274″]
β) Η ογκομέτρηση που πραγματοποιήσαμε τόσο εμείς όσο και ο δήμος, έδειξε ότι το κύτταρο έχει δεχθεί περίπου 2,5 φορές περισσότερα απορρίμματα από τα προβλεπόμενα. Η αρχική αδειοδότηση αναφέρονταν σε δυνατότητα απόθεσης 137.343 κυβικών μέτρων απορριμμάτων. Τη στιγμή της ογκομέτρησης -άνοιξη 2018 όπου ο ΧΥΤΑ ήταν αποκλεισμένος από τους κατοίκους – ο όγκος του κυττάρου βρέθηκε 180.000 κυβικά μέτρα. Με τον κοινά αποδεκτό συντελεστή διόρθωσης – λόγω συμπίεσης – 25% αυτό αντιστοιχεί σε 226.000 κυβικά μέτρα απορρίμματα να έχουν αποτεθεί. Μετά την ογκομέτρηση και ελέω εισαγγελικής εντολής επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ, υπολογίζουμε τουλάχιστον άλλα 25.000 κυβικά μέτρα να έχουν αποτεθεί. Συνολικά πάνω από 250000 κυβικά. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα απορρίμματα που έχουν καεί από τις τρεις μεγάλες και δεκάδες μικρές πυρκαγιές στη διάρκεια λειτουργίας του, τα απορρίμματα που τελικά έχουν καταφθάσει στον ΧΥΤΑ είναι περίπου 300.000 κυβικά, περίπου 2,5 φορές του επιτρεπόμενου όγκου. Σήμερα, ελλείψει κατάλληλου χώρου, τα απορρίμματα αποτίθενται στα πλάγια ήδη διαμορφωμένων πρανών πράγμα που επιτείνει την ρύπανση καθώς και τον κίνδυνο κατάρρευσης όλου του κυττάρου.
γ) Έχουμε αποδείξεις – βίντεο και φωτογραφίες – ότι από τον αγωγό ομβρίων συνεχίζουν να απολήγουν μαύρα λύματα στο ποτάμι μετά από κάθε βροχόπτωση. Ο φορητός βιολογικός καθαρισμός αποδεικνύεται αναποτελεσματικός για τον όγκο των λυμάτων που δημιουργούνται. Διασταλλάγματα συνεχίζουν να διαφεύγουν από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού στο παρακείμενο λαγκάδι. Μετά από κάθε βροχόπτωση, η δεξαμενή υπερχείλισης βλέπουμε να γεμίζει επικίνδυνα και τη δημοτική αρχή να επιχειρεί το άδειασμα της με μεταφορά των λυμάτων με βυτιοφόρα.
δ) Η υποτιθέμενη εγκατάσταση άντλησης και καύσης του βιοαερίου που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, δεν λειτουργεί. Ο πυρσός καύσης δεν μπορεί να συντηρήσει τη φλόγα και ανάβει μόνο λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα.
Τα προβλήματα που σας αναφέρουμε όπως αντιλαμβάνεστε, συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρή μόλυνση σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, από ένα έργο που έπρεπε προ πολλού να έχει τερματίσει τη λειτουργία του. Υπάρχει η εκφρασμένη διάθεση τόσο της περιφέρειας όσο και του υπουργείου – όπως έχει εκφραστεί στις συναντήσεις της επιτροπής των κατοίκων μαζί τους – αν όχι να επιτρέπουν σίγουρα να μην απαγορεύουν την εγκληματικά ανεύθυνη στάση της δημοτικής αρχής. Σήμερα με την επιστολή μας αυτή θέτουμε και σε σας το σοβαρό ηθικό, νομικό και πολιτικό πρόβλημα, ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας ώστε να τερματιστεί το συντελούμενο έγκλημα. Που υποβαθμίζει την περιοχή μας και θέτει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας αλλά και των επόμενων γενεών.
Αιγείρα 3 Δεκεμβρίου 2018
η συνέλευση των κατοίκων
[the_ad id=”57928″]
[the_ad id=”46704″]