14 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλλάδαΞεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι από την εφορία λογαριασμοί για συνεπείς οφειλέτες

Ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι από την εφορία λογαριασμοί για συνεπείς οφειλέτες

Τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους έχει δεσμεύσει η εφορία λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούν να ανακτήσουν σταδιακά οι φορολογούμενοι- οφειλέτες. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των χρεών τους και να είναι συνεπείς. Δηλ. να πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις.

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ετοιμάζει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης προς το υπουργείο Οικονομικών που προβλέπει τη σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού ύστερα από κατάσχεση με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την εφορία ο οφειλέτης.

Για παράδειγμα αν η μηνιαία δόση είναι 500 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο λογαριασμό θα είναι 1.500 ή 2.000 ευρώ.

[the_ad id=”46371″]

Παράδειγμα: Φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο 8.500 ευρώ. Η εφορία βάζει χέρι στον τραπεζικό του λογαριασμό ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης είχε 2.000 ευρώ. Επειδή ο λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, η εφορία τράβηξε τα 750 ευρώ, αφού τα 1.250 ευρώ είναι ακατάσχετα. Ο λογαριασμός έχει πλέον κλειδώσει και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να τον κινήσει, ενώ οποιοδήποτε ποσό μπαίνει στον λογαριασμό αμέσως κατάσχεται. Με τη ρύθμιση που προωθείται, αν ο φορολογούμενος μπει στην πάγια ρύθμιση και ξεκινήσει να πληρώνει μηνιαίες δόσεις θα ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο του λογαριασμού του. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης και την καταβολή 750 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει ποσό ύψους 2.250 ή 3.000 ευρώ. Κάθε επόμενο μήνα, όσο η ρύθμιση της οφειλής τηρείται, το ποσοστό απελευθέρωσης θα διευρύνεται.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ επιχειρείται ταυτόχρονα και στροφή σε ένα νέο μοντέλο έκδοσης ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ώστε, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να περιοριστούν τα “άσφαιρα”.

Πέρυσι εκδόθηκαν 1.643.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε βάρος 312.000 οφειλετών ή 5,3 κατά μέσο όρο κατασχετήρια για κάθε ΑΦΜ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκδοθεί πάνω από 6 εκατ. κατασχετήρια.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]

 

 

Most Popular