12.3 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤεχνολογίαΤεχνολογία αναγνώρισης προσώπου: Έρχεται η ανίχνευση σκέψεων και συναισθημάτων…

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου: Έρχεται η ανίχνευση σκέψεων και συναισθημάτων…

Στα «σκαριά» και η ανίχνευση της σκέψης, μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και σε λίγο, δεν αποκλείεται, τεχνολογίες που παρέχονται αφειδώς σε χρήστες και καταναλωτές, για να διευκολύνουν την καθημερινότητα τους, να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση, της ηλικίας, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού αλλά και για την ανίχνευση σκέψης.

[the_ad id=”46274″]

Αυτά αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, που ξεκίνησε ως εργαλείο για το ξεκλείδωμα του smartphone ή την πρόσθεση της φωτογραφίας του χρήστη με ετικέτα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει εξελιχθεί σ’ ένα κρυφό μέσο παρακολούθησης των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

Σήμερα, λέει το έγγραφο, μπορείτε να πάρετε μετρητά, να κάνετε check in στα αεροδρόμια και να πληρώσετε λογαριασμούς χρησιμοποιώντας μόνο το πρόσωπό σας.

Αυτό είναι δυνατό χάρη στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου (FR), την τελευταία πρωτοποριακή εξέλιξη της τεχνολογίας δεδομένων. Η τεχνολογία FR συγκρίνει το ανιχνευμένο πρόσωπο σε μια ψηφιακή εικόνα ή ένα πλαίσιο βίντεο με μεγάλες βάσεις δεδομένων για να αναγνωρίσει ή να πιστοποιήσει ένα άτομο.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, εκτός από το ότι η βιομετρική αυτή τεχνολογία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας αναγνωρίσει, μπορεί επίσης να καθορίσει την ηλικία, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό σας.

Ακόμη πιο σημαντικό, ίσως σύντομα να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει τι σκέφτεστε και να παρακολουθούνται οι κινήσεις σας,  χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Η αστυνομία έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία για να εντοπίσει τους ανθρώπους στους καταλόγους παρακολούθησης της ψυχικής υγείας, να εντοπίσει διαδηλωτές στις εκθέσεις όπλων και να ανιχνεύσει τους καταπατητές.

Οι εφαρμογές που υποστηρίζονται από το FR διευκολύνουν ήδη την ταχύτερη είσοδο σε εκδηλώσεις για άτομα που έχουν επιλέξει, καθώς και πληρωμές σε εστιατόρια ή για ασφάλειες ή άλλες αγορές.

Η FR ανοίγει νέες ευκαιρίες για τους διαφημιζόμενους, τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους εμπόρους να προσαρμόσουν το μάρκετινγκ.

Τα δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των πελατών, σε συνδυασμό με την ανάλυση της διάθεσης που χρησιμοποιεί την αναγνώριση συναισθημάτων, ενδέχεται σύντομα να χρησιμοποιηθούν από τους λιανοπωλητές για να παρουσιάσουν στους πελάτες προσαρμοσμένες διαφημίσεις.

Η αναγνώριση συναισθημάτων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μία μέρα από τους υπεύθυνους πρόσληψης εργαζομένων ή από τους εργοδότες, για να παρακολουθούνται οι διαθέσεις των εργαζομένων.

Στην υγειονομική περίθαλψη, η τεχνολογία αναγνώρισης συναισθημάτων θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση και θεραπεία του αυτισμού, στην πρόληψη των αυτοκτονιών και στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου του Parkinson.

Σε ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι κινητές εφαρμογές που επιτρέπονται από την τεχνολογία FR θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ενός ασθενούς που είναι ασυνείδητος και ανίκανος να γνωρίσει σχετικές ιατρικές παθήσεις και να εντοπίσει χαρακτηριστικά όπως ηλικία ή φύλο, να ελέγξει αν το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων, και να ανακτήσετε τις σχετικές ιατρικές πληροφορίες.

Το FR μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αναγνωρίσουν τους φροντιστές και τους επισκέπτες, ενώ η αναγνώριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση σημείων θλίψης ή κατάθλιψης. Όλες αυτές οι εφαρμογές εξακολουθούν να χρειάζονται την υποστήριξη ισχυρών επιστημονικών στοιχείων πριν αυτά αναπτυχθούν.

[the_ad id=”46371″]

Στο έγγραφο εκφράζεται η ανησυχία ότι, ενώ η χρήση της τεχνολογίας FR για επιτήρηση και επιβολή του νόμου βελτιώνει την ασφάλεια, η παρακολούθηση ατόμων χωρίς τη συγκατάθεση τους, δημιουργεί προβλήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ηθική όσον αφορά την ιδιοκτησία και την αποθήκευση και τη χρήση των εικόνων

Παράλληλα, η εφαρμογή της αναγνώρισης συναισθημάτων στην πρόσληψη και την εκπαίδευση κλπ. Θα μπορούσε να δημιουργήσει υψηλό κίνδυνο τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Τι γίνεται αν οι αλγόριθμοι που έχουν σκοπό να βοηθήσουν στον εντοπισμό του υποψηφίου που ταιριάζει καλύτερα στη δουλειά στην πραγματικότητα απλώς διαιωνίζουν τα στερεότυπα και κάνουν κακή υπηρεσία; Πώς μπορεί η δίκαιη και ισορροπημένη χρήση της τεχνολογίας σε τέτοιες περιπτώσεις;
Πηγή: zougla.gr

[the_ad id=”52195″]

 

[the_ad id=”57928″]

 

 

Most Popular