Ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή της Εισαγγελέως προκειμένου να διαβιβαστεί η δικογραφία στο Ναυτοδικείο, λόγω της ιδιότητάς του ως εφέδρου αξιωματικού του Ναυτικού. Παρά την απογοήτευση από το γεγονός ότι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, για το θανατηφόρο ατύχημα που προκάλεσε δεν θα πέσει… “στα μαλακά”, όπως θα συνέβαινε με τον παλιό Ποινικό Κώδικα. Ο νέος αναθεωρημένος Π.Κ. που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019, προβλέπει πολύ διαφορετική μεταχείριση για τα εν λόγω αδικήματα.
Ειδικότερα για το συγκεκριμένο δυστύχημα , εμπίπτουν πλέον στις διατάξεις του άρθρου 290Α του νέου ΠΚ για την επικίνδυνη οδήγηση σε συνδυασμό με το άρθρο 306 για την εγκατάλειψη και προβλέπεται ελάχιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών για κάθε ένα από τους δύο θανάτους προκάλεσε ο 28χρονος οδηγός.
Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Παρότι ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει “δαιμονοποιηθεί”, συχνά με ψευδή στοιχεία γύρω από τις προβλέψεις του, η αναθεώρηση οδήγησε σε βαρύτερες ποινές και πραγματική φυλάκιση. Συγκεκριμένα για την οδική ασφάλεια, έχουν αυστηροποιηθεί οι διατάξεις που σχετίζονται με αυτή, σε μια έμπρακτη προσπάθεια καταπολέμησης της μάστιγας των τροχαίων καθώς μέχρι σήμερα επικρατεί ατιμωρησία στο ποινικό σκέλος, που συχνά επιδρά αρνητικά και στις αστικές αξιώσεις από τους υπαίτιους σοβαρών και θανατηφόρων ατυχημάτων.
Με βάση τη νέα διαίρεση των πλημμελημάτων σε ελαφριά και βαριά, οι ποινές που υπερβαίνουν τα τρία χρόνια εκτίονται κανονικά και δεν αναστέλλονται, ούτε εξαγοράζονται όπως συνέβαινε μέχρι τις 31 Ιουνίου για την “ανθρωποκτονία από αμέλεια”, τη συνηθέστερη κατηγορία για όσους ευθύνονται για θανατηφόρα τροχαία.
[the_ad id=”46371″]
Οι νέες διατυπώσεις στα τρία σημαντικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα:
Άρθρο 290. Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία
1. Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους:
α) με καταστροφή, βλάβη ή μετακίνηση εγκαταστάσεων ή οχημάτων,
β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων,
γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων, ή
δ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, τιμωρείται:
αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα,
ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,
γγ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α΄ ή β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη άλλου ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου προκαλεί από αμέλεια τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Άρθρο 290Α. Επικίνδυνη οδήγηση
1. Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:
α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, γγ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α΄ ή β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Άρθρο 306. Έκθεση
1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών· β) το θάνατό του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών
[the_ad id=”46704″]