Στις 6 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από τον γ. γραμματέα του ΥΠΕΝ αρμόδιο για τα απόβλητα κ. Γραφάκο, μεταξύ άλλων και η απόφαση για οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, καθώς και του παρακείμενου ΧΑΔΑ (λαγκάδι). Η απόφαση ελήφθη μετά από μια σειρά συσκέψεων στο ΥΠΕΝ με αντικείμενο το πρόβλημα των απορριμμάτων της Αχαΐας. Σε αυτές συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος κ. Φαρμάκης, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Αχαΐας (ΦοΔΣΑ), κ. Αλεξόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Δήμου Αιγίου και της Περιφέρειας.
Η απόφαση – που αναμένουμε να υλοποιηθεί – όσον αφορά το δικό μας ζήτημα, αποτελεί δικαίωση των μακροχρόνιων και επίμονων αγώνων όλης της κοινωνίας. Οι κάτοικοι της περιοχής μας, άντεξαν την πρωτοφανή επίθεση τρομοκράτησης αλλά και συκοφάντησης από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αντιμετώπισαν με ηρωισμό την αστυνομία, τα ΜΑΤ και την ΟΠΚΕ όλου του νομού που συχνά έβλεπαν να παρατάσσονται απέναντί τους. Έχουν ακόμα μπροστά τους τις δεκάδες μηνύσεις που εκκρεμούν σε βάρος τους από την εποχή που νυχθημερόν περιφρουρούσαν τον ΧΥΤΑ, εμποδίζοντας την συνέχιση του εγκλήματος. Η έκταση και το βάθος του οποίου, έχουν αποδειχθεί με επιστημονικά στοιχεία υπεράνω κάθε αμφισβήτησης. Σε αυτούς τους αγωνιζόμενους συντοπίτες μας αξίζουν τα μπράβο για τη νίκη.
Η απόφαση αυτή – που θα παρακολουθούμε την πορεία υλοποίησής της – στο μεγαλύτερο κομμάτι της αποτελεί δικαστική εντολή και η μη υλοποίησή της επισείει ποινή. Θυμίζουμε ότι η απόφαση (αρ. 55/2019 εκδοθείσα 10-6-2019) του μονομελούς πρωτοδικείου Αιγίου, υιοθέτησε όλα τα αιτήματα των κατοίκων. Σε αυτή δε αναγράφονταν ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο δήμος καταβάλλει αποζημίωση 3.000 ευρώ σε καθένα από τους 221 κατοίκους που υπογράφουν το κείμενο της κατάθεσης καθώς και προσωπική κράτηση 3 μηνών στον πρώην δήμαρχο κ. Παναγόπουλο. Η εκπροσώπηση μας από τις δικηγόρους μας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μαρία Νικολοπούλου ήταν καθοριστική για την έκβαση της δίκης.
Τέλος το πρόβλημα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Αιγείρας, είναι σύνθετο καθώς το έργο κινδυνεύει με κατάρρευση. Απαιτείται ουσιαστικός έλεγχος στατικότητας πριν την οποιαδήποτε παρέμβαση αποκατάστασης, όπως έχουμε ζητήσει με την κατάθεση της έκθεσης-μελέτης του κ. Αντώνη Μαυρόπουλου που αποτελεί το κείμενο των αντιρρήσεών μας στην “μελέτη” της προηγούμενης δημoτικής αρχής για επέκταση του ΧΥΤΑ. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να επαγρυπνούμε και να παρακολουθούμε συστηματικά και με τους δικούς μας επιστήμονες τα έργα αποκατάστασης, η έκβαση των οποίων αφορά άμεσα στην υγεία και το μέλλον της περιοχής μας.