15.1 C
Aigio
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
HomeΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλειαΣύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας: Σκέψεις και θέσεις για το ρόλο του...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας: Σκέψεις και θέσεις για το ρόλο του εκπαιδευτικού στη νέα συγκυρία

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι πρωτοφανείς καταστάσεις που περνάει η χώρα μας αλλά και όλος ο πλανήτης από την πανδημία του covid-19, επιβάλλουν σε μας τις/τους εκπαιδευτικούς όχι μόνο να διατηρήσουμε την προσωπική μας ισορροπία, αλλά και να λειτουργήσουμε ως «υγιείς φορείς αισιοδοξίας, αξιοπρέπειας και αναστοχασμού».

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μας ιδιότητας οι δάσκαλοι με την ευρύτερη έννοια του όρου κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε το πολύτιμο και συνταγματικό κατοχυρωμένο αγαθό της μόρφωσης να συνεχίσει να είναι προσπελάσιμο από όλους τους μαθητές μας. Μπροστά στη νέα συγκυρία οι εκπαιδευτικοί βομβαρδίζονται από ηλεκτρονικές ενημερώσεις, οι οποίες δημιουργούν εξαιρετικό άγχος και προσπαθούν να εισαγάγουν τεχνικές ασύγχρονης εκπαίδευσης, στις οποίες όχι μόνο δεν έχουμε επιμορφωθεί, αλλά και η αποτελεσματικότητά τους σε μαθητές 6-12 ετών συζητείται παιδαγωγικά, ακόμα.

Οι δυσκολίες της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι λειτουργικές και συνεχώς προκύπτουν και θα προκύπτουν νέες. Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο, αλλά η επιτυχία του δεν εξαρτάται από τον εκπαιδευτικό στον οποίο επιχειρείται να χρεωθεί η αποτυχία. Ένα σωρό ερωτήματα προκύπτουν.

  • Έχουν όλα τα νοικοκυριά internet και H/Y;
  • Πόσους Η/Υ πρέπει να διαθέτει ένα σπίτι;
  • Πώς θα λειτουργήσουν 60.000 κυψέλες ταυτόχρονα σε τέσσερις ώρες σε σπίτια με δύο και περισσότερους μαθητές και με αρκετούς γονείς να εργάζονται ήδη εξ αποστάσεως;

Ήδη πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να εμπλουτίσουν τις κυψέλες τους και γονείς ταλαιπωρούνται να βγάλουν κωδικούς e-mail στο ΠΣΔ λόγω της υφιστάμενης σύνδεσης.

Καίρια αναπάντητα ερωτήματα από τη στιγμή που το δίκτυο βγαίνει εκτός λειτουργίας καθημερινά.

Ξεχωριστή αγωνία υπάρχει για τους μαθητές της Στ΄ Δημοτικού που «αφήνουν» φέτος τη βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας.

Πιστεύουμε και προτείνουμε:

  • Την άμεση αναβάθμιση του ΠΣΔ που από 300.000 ξεπέρασε το 1.000.000 χρήστες.
  • Την εγγραφή από την επόμενη χρονιά των μαθητών της Α τάξης μέσω myschool στο ΠΣΔ αυτόματα.
  • Τη δημιουργία e-me Σχολείου – blog (πλατφόρμας) ή e-class Σχολείου – blog (πλατφόρμας) όπου κάθε τάξη ή τμήμα θα έχει δική του κυψέλη και οι εκπαιδευτικοί θα αναρτούν με τους κωδικούς τους τα μαθήματα χωρίς να έχει πρόσβαση άλλος εκπαιδευτικός παρά μόνο οι μαθητές τους. Έτσι θα αποσυμφορηθούν οι πλατφόρμες και το δίκτυο.
  • Σύνδεση και ενεργοποίηση άμεσα των οπτικών ινών σε σχολεία και σπίτια, ώστε να πολλαπλασιαστεί η παρεχόμενη ταχύτητα και δωρεάν χρήση στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Αναβάθμιση, καταγραφή, εμπλουτισμός εξοπλισμού εργαστηρίων Η/Υ στην Πρωτοβάθμια καθώς έλεγχος και συντήρηση τους με αξιοποίηση ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων.
  • Τοποθέτηση δασκάλου Πληροφορικής σε όλα τα σχολεία.

Τέλος επειδή ξαφνικά ανακαλύψαμε την Αμερική στο όνομα της τεχνολογίας, προτείνουμε στην ΔΟΕ, στο ΥΠΑΙΘ, στον κ. Περιφερειακό Διευθυντή και στους κ.κ. Συντονιστές Παιδαγωγικού Έργου ως plan B αυτό που φιλότιμα και με ενδιαφέρον έκαναν ως τώρα αρκετοί Σύλλογοι Διδασκόντων διατηρώντας επιτυχώς την επικοινωνία με γονείς και μαθητές: Να στέλνουν το υλικό τους μέσω e-mail, blogs και sites λαμβάνοντας υπόψη τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού που αναρτούν ή επισυνάπτουν.

Most Popular