Ανοδικά κυμάνθηκε το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους καλλιέργειας (Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2020), με αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες αλλά και προς την ΕΕ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Ωστόσο οι τιμές παραγωγού παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρει το IOC, τα εμπορικά στοιχεία για το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο στις οκτώ κυριότερες διεθνείς αγορές τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους καλλιέργειας (Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2020) δείχνουν μια άνοδο του διεθνούς εμπορίου σε σχέση με πέρσι.
Συγκεκριμένα οι εισαγωγές αυξήθηκαν στη Βραζιλία (κατά 22%), Κίνα (6%), Καναδά, Ιαπωνία και Ρωσία (4%). Αντιθέτως οι εισαγωγές μειώθηκαν στην Αυστραλία (6%) και στις ΗΠΑ (9%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά τις ενδοκοινοτικές αγορές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ οι εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους καλλιέργειας.
Παρά όμως τα θετικά στοιχεία για το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου οι τιμές παραγωγού στις κυριότερες παραγωγικες χώρες της ΕΕ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.
Ειδικότερα οι μέσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία, κατά την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου 2020, ήταν στα 2,14 ευρώ / κιλό, που σημαίνει ότι είναι μειωμένες σε ποσοστό 10% σε σχέση με τις αντίστοιχες του προηγούμενο έτους συγκομιδής.
Αντίστοιχα οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένουν ελαιολάδου στην Ιταλία, κατά την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου 2020, ανήλθαν σε 3,10 ευρώ / κιλό, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 49% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Για την Ελλάδα, τα στοιχεία του IOC αναφέρουν ότι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου 2020 οι μέσες τιμές ανήλθαν στο 1,90 ευρώ / κιλό, μειωμένες σε ποσοστό 33% σε σχέση με το προηγούμενο έτος συγκομιδής.
Παρατηρούμε ότι στις κυριότερες παραγωγικές χώρες η μείωση της τιμής παραγωγού για το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο έχει διψήφια νούμερα, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον κλάδο του ελαιολάδου και τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών.
agrotypos.gr