15.7 C
Aigio
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
HomeΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΕκκλησιαστικάΡίγη συγκίνησης από την εικόνα της "Παναγίας Τρυπητής" της προστάτιδάς μας

Ρίγη συγκίνησης από την εικόνα της “Παναγίας Τρυπητής” της προστάτιδάς μας

Κάθε χρόνο η Παναγία Τρυπητή δέχεται επισκέψεις από όλη την Ελλάδα, έτσι και φέτος πλήθος πιστοί συνέρρευσαν από χθες το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της παναγίας, άλλοι γονατιστοί, άλλοι με λαμπάδες ίσα με το ύψος τους, ευχαριστώντας την παναγία για κάποιο καλό που είδαν και άλλοι παρακαλώντας να τους δώσει δύναμη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής.

Μετά την  πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, την  άφιξη των επισήμων και την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η καθιερωμένη πορεία από την παραλία στην Πλατεία Αγίας Λαύρας. Εκεί εψάλλει  δέηση και  εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός θείος λόγος.

Στις επτά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί  Εσπερινός, Χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ζωοδόχο Πηγή. Στις ως άνω Ακολουθίες θα παραστούν οι κάτωθι Αρχιερείς: Ο Γέροντας από Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ο Επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος και ο σεπτός Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν  ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιγίου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» υπό την διεύθυνση του Φωτίου Θεοδωρακοπούλου. Η απόδοση της εορτής θα γίνει την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου, ώρα 7.00 θα ψαλλούν χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ζωοδόχο Πηγή. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, η Ιερά Εικόνα της πολιούχου θα λιτανευθεί εντός του ιερού ναού και θα τοποθετηθεί στον θρόνο Της.

Οι τελετάρχες των εκδηλώσεων έχουν οριστεί και είναι οι εξής: Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ο Αρχιμανδρίτης π.Ιωακείμ Βενιανάκης Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Χρήστος Τσάκαλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Βασίλειος Πετρόπουλος Αρχιερατικός Επίτροπος Βοστίτσης. Εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας, οι δημοτικοί υπάλληλοι Αγλαΐα Σαλαμούρα και Αριστομένης Σταματόπουλος. Τιμές προς την Ιερά Εικόνα θα αποδοθούν από τιμητικά στρατιωτικά αγήματα καθώς και από τις φιλαρμονικές του Δήμου Αιγιαλείας.

Με Αλεξοπούλου και Δήμα οι εκδηλώσεις

Την κυβέρνηση  εκπροσώπησε  η  υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Βουλευτής Ιάσωνας Φωτήλας, ο πρώην βουλευτής Άγγελος Τσιγκρής, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πύρρος Δήμας, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χαράλαμπος Μπονάνος, οι αντιπεριφερειάρχες Γεωργία Ντάτσικα, Άννα  Μαστοράκου, Πάνος Σακελλαρόπουλος, Τάκης Αντωνόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος   και πολλά άλλα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η Ιστορία της εικόνας σύμφωνα με την παράδοση

Ανάμεσα στις άπειρες θρησκευτικές παραδόσεις που ο λαός μας διαφύλαξε με ευλάβεια στο πέρασμα των χρόνων, είναι κι αυτή που αναφέρεται στην ανεύρεση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Τρυπητής.

Κατά την παράδοση λοιπόν, στον δέκατο αιώνα, κάποια θεοσκότεινη νύχτα από κείνες που σαρώνουν με άγριες φουρτούνες τα πέλαγα, ένα καράβι ναυάγησε στον Κορινθιακό Κόλπο. Ο καπετάνιος του καραβιού, άνθρωπος τολμηρός και θεοφοβούμενος, κολυμπώντας στα μανιασμένα κύματα με τη βοήθεια μιας σανίδας, κατάφερε να φθάσει στην ακτή.

Ήταν η παραλία Αιγίου. Ο ναυαγός ευχαρίστησε το Θεό για την ανέλπιστη σωτηρία του και τότε, μέσα στο σκοτάδι, αντίκρισε, λίγο πιο πάνω απ’ την ακτή, σε ψηλό και απόκρημνο βράχο, ένα παράξενο φως. Οδηγούμενος  απ΄αυτό το μυστηριώδες φως, σκαρφάλωσε στο βράχο για να βρεθεί ξαφνικά εμπρός σε ένα υπερκόσμιο θέαμα.

Μέσα σε μικρό κοίλωμα, ένα είδος φυσικού κρυψώνα, αστραποβολούσε σαν ολόχρυσο άστρο η εικόνα της Θεοτόκου.

Ο ευλαβής ναυτικός προσκύνησε την Αγία εικόνα και μόλις ξημέρωσε έτρεξε στην πόλη να αναφέρει το γεγονός. Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία στο λαό που ξεσηκώθηκε σύσσωμος να πάει να δει και να προσκυνήσει το θαύμα.

Έτσι κτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας, που πήρε το όνομα «Τρυπητή» από την τρύπα του βράχου όπου βρέθηκε η εικόνα. Η παράδοση μάλιστα θέλει να λέει ότι οι Αιγιαλείς στην αρχή αποφάσισαν να χτίσουν το Ναό πιο πέρα από το σημείο που βρέθηκε η εικόνα επειδή τους εμπόδιζε ο βράχος. Τη νύχτα όμως ακούστηκε τρομερή βοή που συγκλόνισε τον τόπο σα να έγινε τρομερός σεισμός και την άλλη ημέρα κατάπληκτος ο λαός είδε στο βράχο σχηματισμένη μια σπηλιά.

Τότε κατάλαβαν ποιο ήταν το θέλημα της Παναγίας και χτίσανε την εκκλησία πάνω στο βράχο. Ο καπετάνιος του καραβιού δεν ξαναταξίδεψε. Έμεινε για πάντα εκεί και ασκήτεψε και η σκήτη του σώζεται μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι η Ιστορία της «Τρυπητής» του Αιγίου κατά την τοπική προφορική παράδοση. Με το πέρασμα των καιρών η φήμη της εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πλήθη προσκυνητών καταφθάνουν στο Αίγιο από κάθε γωνιά της χώρας για να θαυμάσουν την πανέμορφη εκκλησία και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή και πανάρχαια εικόνα της Θεοτόκου.

Most Popular