22.3 C
Aigio
Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
HomeΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλειαAIΓΙΑΛΕΙΑ: Οι παραλίες... χωρίς ναυαγοσώστες

AIΓΙΑΛΕΙΑ: Οι παραλίες… χωρίς ναυαγοσώστες

navagosostisΤι κι αν διαθέτει μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Αχαΐας και της Πελοποννήσου, η Αιγιάλεια γι΄ άλλη μία χρονιά, αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως κάτι το υποδεέστερο της θερινής περιόδου, αφήνοντας “επικίνδυνα” ανοχύρωτες τις πολυσύχναστες ακτές και “ακάλυπτους” τους χιλιάδες επισκέπτες της.
Το “μπαλάκι” πετάχτηκε στο δήμο, που καλείται τώρα να διαφυλάξει τους κολυμβητές, αλλά και να προφυλαχθεί από τυχόν ποινικές ευθύνες, σε περιπτώσεις απώλειας ανθρώπινων ζωών, αφού ναι μεν η χρηματοδότηση πηγάζει από τα κρατικά ταμεία και τον έλεγχο τον έχει το Λιμενικό Σώμα, ωστόσο – εντός των διοικητικών του ορίων- αυτός οφείλει, από το νόμο, να προστατέψει τους πολίτες.
Έτσι, ενώ κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στην περιοχή δραματική αύξηση πνιγμών (κυρίως ηλικιωμένων λουόμενων) , σε παραλίες όπως τα Νικολέϊκα, η Αλυκή, η Άκολη και το Λαμπίρι, το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών, έκανε και φέτος μεγάλο “σκόντο”, αποστέλλοντας στο δήμο, μόνο 58.000 ευρώ για να προσλάβει εποχικούς ναυαγοσώστες -κατά το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου – όταν προ διετίας, το κονδύλι για τις ίδιες περιοχές ήταν σχεδόν διπλάσιο, αγγίζοντας τις 90 ακόμα και τις 100 χιλιάδες ευρώ.
Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός, ότι το υπουργείο απέστειλε πολύ λιγότερα χρήματα για ναυαγοσώστες, όταν ο δήμος – από το 2015 – έχει ενημερώσει πως οι – προς κάλυψη – ακτές είναι δώδεκα (12) κι όχι δέκα (10) όπως παλιά και συγκεκριμένα οι: Ακράτας, Πούντας,Ελαιώνα, Νικολείκων, Εγκάλης, Διακοπτού, Τεμένης, Διγελιωτίκων, Αλυκής, Άκολης, Σελιανιτίκων και Λόγγου.
Από πλευράς δήμου, το θέμα χειρίζεται, όσο γίνεται πιο προσεκτικά και με ασφυκτικά περιορισμένα πλέον χρονικά περιθώρια, ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος, που εμφανίζεται μεν ιδιαίτερα προβληματισμένος για το ότι η περιοχή δεν αντιμετωπίζεται ως τουριστική με 70 χλμ παραλίες, ωστόσο καταβάλλει προσπάθεια, να βρεθούν ναυαγοσώστες που θ’ αναλάβουν το έργο με τα διαθέσιμα χρήματα. ειδάλλως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η αιγιάλεια να μείνει ακάλυπτη.
«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από το Λιμεναρχείο εν μέσω της κολυμβητικής περιόδου. Γι’ αυτό, αλλά και για την ασφάλεια των λουόμενων, τρέχουμε τις διαδικασίες. Θέλουμε να παρέχουμε ασφάλεια κι αυτό – σε πλήρη εξέλιξη – απαιτεί συνολικά δώδεκα ναυαγοσώστες. Θα κάνουμε λοιπόν τ’ αδύνατα-δυνατά για να προστατεύσομε τον κόσμο, αυτούς που θα επιλέξουν τα μέρη μας για διακοπές και κολύμπι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προστασία, την αποφυγή δηλαδή δυσφημιστικών καταστάσεων της περιοχής», λέει ο ίδιος στο SkaiPatras.gr
Να σημειωθεί, πως οι οργανωμένες εταιρείες ζητούν συνήθως περί τις 12.000 ευρώ για κάθε παραλία, κάτι που δεν οδηγεί σε εύκολες εκτιμήσεις για πλήρη ικανοποίηση του συνόλου των παραλιών, αφού το κονδύλι, υπολείπεται κατά πολύ των οικονομικών απαιτήσεων-υποχρεώσεων και οι «εκπτώσεις» αναμένονται πολλές στην επερχόμενη διαπραγμάτευση, αν τελικά δεν επιλεγεί η απευθείας ανάθεση του έργου.

Most Popular