Αποκλείονται αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη
Δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος τόνισε στην ΕΣΑμεΑ ότι η εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον συνυπολογισμό σε εισοδηματικά κριτήρια είναι εύλογη. Πρώτα στη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ μαζί του τον Ιούλιο του 2018 και μία ακόμη λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου. Τα επιδόματα δίδονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
[the_ad id=”46371″]
Μόλις δύο ημέρες μετά την τελευταία συνάντηση Τσακαλώτου – ΕΣΑμεΑ, στην τροπολογία για το κοινωνικό μέρισα η εξαίρεση έγινε καπνός. Για το συγκεκριμένο θέμα, η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ είχε τονίσει στον υπουργό ότι εάν δοθεί με τα περσινά κριτήρια, θα παραμείνει μια άδικη ρύθμιση, καθώς εξαιρεί πάρα πολλά άτομα με αναπηρία, όπως τους ανασφάλιστους και τους φιλοξενούμενους.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει φέτος- όπως ακριβώς και πέρυσι.
Τα επείγοντα ζητήματα:
- Να μην αποκλειστούν οι ανασφάλιστοι με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι ανασφάλιστοι γονείς ατόμων με αναπηρία από την παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Υπάρχουν πολλά άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εργαστεί, γιατί δεν είναι σε θέση να εργαστούν ή γιατί δεν υπήρξαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις να εργαστούν και δεν έχουν ασφαλιστεί ούτε για μία ημέρα. Είναι μάλιστα αυτοί οι οποίοι το έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη από όλους και ουσιαστικά είναι οι φτωχότεροι των φτωχών. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί ασφαλισμένοι με αναπηρία στο πρώην ΝΑΤ, οι οποίοι δεν φαίνονται ασφαλισμένοι στον ενοποιημένο ΕΦΚΑ.
- Να μην συνυπολογιστούν τα αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί.
- Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία.
- Να γίνουν δεκτές τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 που έχουν υποβληθεί έως τις 12.12.2018, ώστε να μην αποκλειστούν από την παροχή κοινωνικού μερίσματος άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από τα ΚΕΠΑ, τα οποία είτε από δική τους παράλειψη είτε από λάθος του λογιστή τους, δεν έχουν δηλώσει τη γνωμάτευση αναπηρίας στη φορολογική τους δήλωση.
Το αναπηρικό κίνημα θα αντιδράσει και θα αντισταθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο. Δίνουμε αγωνιστικό
[the_ad id=”46274″]
ραντεβού:
Την 1 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης!
Στις 2 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί από το άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης!
Στις 3 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί ανήμερα της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, από την πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου!
Να μην λείψει κανείς!
Η επιστολή προς τον υπουργό με τις προτάσεις αναλυτικά.
[the_ad id=”46704″]
[the_ad id=”57928″]