Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με καίριες παρεμβάσεις του στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Εξωτερικής Πολιτικής», προτείνει την άμεση επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει το δικαίωμά της μονομερώς, αδιαφορώντας για το ανυπόστατο τουρκικό casus belli και τα προκλητικά μνημόνια όπως το «τουρκολιβυκό» του 2019.
Η Ελλάδα και το Διεθνές Δίκαιο: Η Θέση του Παυλόπουλου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και εργαλείο υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Ακολουθούν οι βασικές θέσεις του κ. Παυλόπουλου:
- Ανάγκη Άμεσης Δράσης: Η Ελλάδα οφείλει να ασκήσει το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ., ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ως απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
- Απορρίπτοντας το Casus Belli: Το τουρκικό casus belli (απειλή πολέμου) είναι νομικά ανυπόστατο και δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
- Η Θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη απορρίψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο από το 2019, αναγνωρίζοντάς το ως προκλητική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Η Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας: «Ανήκομεν εις την Δύσιν» αλλά με Πολυδιάστατη Στρατηγική
Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τη διαχρονική σημασία του δόγματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Ανήκομεν εις την Δύσιν», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη Διεθνή Κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα της χώρας να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων.
Ανατολική Μεσόγειος και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις: Εθνική Κυριαρχία Χωρίς Υποχωρήσεις
1. Απόλυτη Υπεράσπιση Κυριαρχικών Δικαιωμάτων
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Η μόνη διαφορά με την Τουρκία, τόνισε, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, η οποία πρέπει να επιλυθεί μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
2. Το Κυπριακό Ζήτημα
Η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού αποτελεί διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, και η Ελλάδα στηρίζει τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία ως τη μόνη βιώσιμη λύση. Αποκλείονται οι προτάσεις για «δύο κράτη» ή συνομοσπονδία, οι οποίες υπονομεύουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3. Αποτροπή της Τουρκικής Επιθετικότητας
Η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί τρεις βασικούς στόχους:
- «Συγκυριαρχία» στο Αιγαίο, με όχημα τον 25ο μεσημβρινό.
- Πλήρη έλεγχο της Κύπρου.
- Αυτονόμηση της Θράκης, μέσω διεκδικήσεων περί «τουρκικής μειονότητας».
Ο διάλογος με την Τουρκία είναι αναγκαίος, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποτρέπει κάθε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων.
Η Αιγιαλίτιδα Ζώνη στα 12 Ν.Μ.: Εθνική Αναγκαιότητα
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης δεν είναι απλώς ένα νομικό δικαίωμα, αλλά και μια αναγκαιότητα για την εθνική ασφάλεια. Η κήρυξη ΑΟΖ και η θωράκιση των νησιών του Αιγαίου αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα, ιδιαίτερα εν μέσω συνεχών τουρκικών προκλήσεων.
Εθνική Πολιτική με Βλέμμα στο Μέλλον
Η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα. Η Ελλάδα καλείται να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ. αποτελεί μια πράξη εθνικής αυτοπεποίθησης, που στέλνει μήνυμα εγρήγορσης στην Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα.