Με μικρή καθυστέρηση και μεγάλη ένταση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαρτίου το δημοτικό συμβούλιο Αιγιαλείας με «33» θέματα στην ημερήσια διάταξη με τα βλέμματα να στρέφονται στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην πρόταση σύσσωμης της μειοψηφίας που έφερε με αίτημά της στο δημοτικό συμβούλιο την αναγκαιότητα κήρυξης όλου του δήμου Αιγιαλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της μη αποκομιδής απορριμμάτων δεδομένης της οριστικής αδυναμίας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας!
Από πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ειπώθηκε η αναγκαιότητα να κριθεί όλος ο Δήμος Αιγιαλείας σε έκτακτη ανάγκη, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων, καθώς ο χρόνος πιέζει. Η κήρυξη του Δήμου σε έκτακτη ανάγκη είναι πολιτικό εργαλείο για την οριστική λύση του προβλήματος αλλά και όπλο για τις αλλαγές που πρέπει να κάνει ο Δήμος στα μέχρι τώρα σχέδια του, ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή στην οριστική λύση.
[the_ad id=”46371″]
Από την μεριά τους οι επικεφαλής των παρατάξεων τόνισαν τα εξής:
Στάθης Θεοδωρακόπουλος:
Ο κ. Θεοδωρακόπουλος τα …έβαλε με την Κυβέρνηση, καθώς όπως είπε, κάθε νέα Κυβέρνηση έφερνε και νέο νομοσχέδιο αλλά όχι ουσιαστική λύση. Επίσης έριξε μερίδιο ευθύνης στην Περιφέρεια η οποία δεν έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα.
Τόνισε την αναγκαιότητα να κηρυχθεί όλος ο Δήμος σε έκτακτη ανάγκη, το οποίο είναι και το μόνο όπλο για την λύση.
Τέλος ανέφερε ή να γίνει απευθείας ανάθεση όπως επι των ημερών του ή να γίνει διαγωνισμός .
Κώστας Παπακωνσταντίνου:
Ο κ. Παπακωνσταντίνου και αυτός με την σειρά του τόνισε πως είναι αναγκαίο όλος ο Δήμος να κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην ομιλία του ανέφερε πως δεν υπάρχει ΧΥΤΑ σήμερα, επίσης ανέφερε πως αν υπήρχε ανακύκλωση και διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, απαραίτητα θα είχαμε ΧΥΤΥ και θα είχαμε αποφύγει τον ΧΥΤΑ. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα μίας μικρής τροποποίησης στον ΠΕΣΔΑ που προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου στην Δυτική Αχαΐα ώστε να πηγαίνουν εκεί και τα απορρίμματα της Αιγιάλειας. Ανέφερε πως δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί εργοστάσιο στην Αιγιάλεια αλλά να γίνεται κομποστοποίηση. Τόνισε πως αυτό που πρέπει γίνει είναι οι αρμόδιοι να σκεφτούν για δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης και πως μόνη λύση είναι η κήρυξη του Δήμου σε έκτακτη ανάγκη και η άμεση μεταφορά των αποβλήτων.
[the_ad id=”46274″]
Γρήγορης Τριανταφυλλόπουλος:
Ο κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε πως οι στιγμές αυτές που διαδραματίζονταν ήταν ιστορικές καθώς για πρώτη φορά υποδεικνύεται στο δήμαρχο η στάση που πρέπει να κρατήσει με πρωτοβουλία της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε καταγγελτικό τόνο απευθύνθηκε στον Δήμαρχο για την εσφαλμένη στρατηγική του να ζητά από τη μια παρέμβαση περιφέρειας και κυβέρνησης ώστε εντός της περιφέρειας να χρησιμοποιηθεί άλλος ΧΥΤΑ για να βγει η πόλη από το αδιέξοδο και την ίδια ώρα με όλες του τις ενέργειες να υποστηρίζει ότι έχει ένα νόμιμο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα που έχει ακόμα περιθώριο για μεταφορά απορριμμάτων, επιχειρώντας μάλιστα με πίεση στην αστυνομία και την εισαγγελία (μετά και το έγγραφο της Διεύθυνσης Υγιεινής) το να περάσει με τη βία και τα ΜΑΤ στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Επιρρίπτοντας ευθύνες στο δήμαρχο για του χειρισμούς του επί τρεισίμιση χρόνια να πηγαίνει το σύνολο των απορριμμάτων στην Αιγείρα και γενικότερα τις επιλογές στου στη διαχείριση των απορριμμάτων, ανέφερε ότι ο υπερκορεσμός στο ΧΥΤΑ έχει φτάσει σε σημείο να αποτελεί μια πραγματική υγειονομική βόμβα ίδια με αυτή της συσσώρευσης των τόνων απορριμμάτων στου δρόμους όλου του δήμου.
Ο κ.Τριανταφυλλόπουλος επίσης ανέφερε, πως σε επίσκεψή του στον ΧΥΤΑ του απαγορεύτηκε η είσοδος και έθεσε το ερώτημα γιατί τον Μάιο θα προχωρήσει η δημοπράτηση για το εργοστάσιο στον ΧΥΤΑ Φλώκα και γιατί το σχέδιο της Αιγιάλειας απορρίφθηκε…. Επιπλέον, κατήγγειλε τον Δήμαρχο πως στο συμβούλιο της Περιφέρειας δεν παρέστη ώστε να υπερασπιστεί τον δήμο τονίζοντας πως είναι αναγκαίο ο Δήμος να κυρηχθεί σε έκτακτη ανάγκη τονίζοντας πως δεν είναι δυνατό να επιχειρείται «διάχυση» ευθυνών και να γίνεται λόγος για «συλλογικές ευθύνες» τη στιγμή που είναι συγκεκριμένο πως την ατομική και αποκλειστική ευθύνη έχουν συγκεκριμένα άτομα! για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος.
[the_ad id=”46371″]
Χρήστος Λαϊνάς:
Ο κ. Λαϊνάς έκανε λόγο για βαθιά πολιτικό θέμα και παιχνίδια συμφερόντων. Μεταξύ άλλων είπε πως με ΜΑΤ και η καταστολή δεν λύνεται το πρόβλημα. Συμφώνησε και αυτός στην κήρυξη του Δήμου Αιγιαλείας σε έκτακτη ανάγκη. Τόνισε πως πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις και ο Δήμος να δεσμευτεί σε εργασίες αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Αιγείρας και όχι στην λειτουργία του καθώς είναι μια ωρολογιακή βόμβα, ζήτησε αποκατάσταση του ΧΥΤΑ και του περιβάλλοντος ενιαία για όλη την Αιγιάλεια.
Από πλευράς των κατοίκων τοποθετήθηκαν δύο μέλη της Επιτροπής Αγώνα και συγκεκριμένα:
Ο κ΄.Τριαντάφυλλος Οικονόμου που ανέφερε πως από το συμβούλιο της Περιφέρειας εξέλαβε υποκρισία. Είπε πως «Η Περιφέρεια δεν μπορεί να παίζει ρόλο Πόντιου Πιλάτου» και πως «Θύμα των πολιτικών παιχνιδιών είμαστε εμείς»
Ο κ. Φουλεδάκης ανέφερε: «Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σαν άνθρωποι. Περιμέναμε από την Δημοτική Αρχή να είναι δίπλα μας και να εξασφαλίζουν το καλό των πολιτών. Έχουμε το πρόβλημα την λύση την δίνουν οι διοικήσεις. Εκφράζω απογοήτευση σαν πολίτης. Διεκδικώντας το δίκιο σου ποτέ δεν χάνεις»
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του υποστήριξε πως για να κριθεί ο Δήμος σε έκτακτη ανάγκη πρέπει να εξετάσουν οι αρμόδιοι την υπόθεση και τα στοιχεία κι πως η απόφαση που θα λέει κι επίσημα πως ο Δήμος είναι σε έκτακτη ανάγκη μπορεί να βγει σε 1,5 μήνα από τώρα κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο να εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς στα χαρτιά ο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι εγκεκριμένος και νόμιμος. Στην ομιλία του επιπλέον ανέφερε, πως πρέπει να βρεθεί λύση μεταφοράς για να μην πάνε άλλα απορρίμματα στην Αιγείρα και πως σε λίγες μέρες έχει ραντεβού στην Αθήνα και ελπίζει μετά την συνάντηση που θα γίνει να βρεθεί λύση, ακόμα ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που αρρωστήσει κάποιος λόγο των απορριμμάτων δεν φέρει καμία ευθύνη.
-Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος ανατολικής Αιγιάλειας Γ. Γιοβάς εξ ονόματος και των άλλων δυο δημοτικών συμβούλων κ. Σπηλιωτόπουλου και κ. Σταυρόπουλου αρχικά κατέθεσε τροποποιητική πρόταση, να συμπεριληφθεί και η μεταφορά των σκουπιδιών όλου του Δήμου, εκτός Περιφέρειας πρόταση που έφερε αναστάτωση στο συμβούλιο και έφερε διάλλειμα πέντε λεπτών.
Στην συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο πάλι οι σύμβουλοι της Ακράτας Γιώργος Γιοβάς και Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, αλλά και ο σύμβουλος από την Αιγείρα Φάνης Σταυρόπουλος, στην τοποθέτησή τους πρότειναν στο Σώμα τα εξής: να κηρυχθεί ο ολόκληρος ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη, να επιτραπεί από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η μεταφορά σε νόμιμο ΧΥΤΑ εκτός Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να παραμείνει κλειστός ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και στη συνέχεια να αποφανθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος αν μπορεί να λειτουργήσει.
[the_ad id=”46371″]
Ωστόσο η τροποποιητική πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία δεδομένου ότι τύποις έπρεπε να ψηφιστεί το θέμα όπως είχε εισαχθεί διαφορετικά θα μπορούσε να «προσβληθεί» η απόφαση με το δήμαρχο μάλιστα να ψελλίζει εκτός μικροφώνου πως ο ίδιος θα …προσέβαλλε την απόφαση. Η πίεση ωστόσο από πλευράς μειοψηφίας και πλέον των 250 κατοίκων που είχαν κατακλύσει την αίθουσα ήταν όπως φάνηκε καταλυτική για την απόφαση των τριών συμβούλων της δημοτικής αρχής εξ ανατολάς που ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε βάλει η μειοψηφία και πέρασε η πρόταση για την κήρυξη όλου του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
[the_ad id=”46704″]
[the_ad id=”48922″]