19.1 C
Aigio
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΚοινωνίαΉλιος Σελιανιτίκων: Σοβαρή απειλή για τα Σελιανίτικα η διάβρωση των ακτών

Ήλιος Σελιανιτίκων: Σοβαρή απειλή για τα Σελιανίτικα η διάβρωση των ακτών

Η διάβρωση των ακτών αποτελεί ένα σύνθετο φυσικό φαινόμενο που προκαλεί τεράστια προβλήματα στις παράκτιες υποδομές και περιουσίες και με σημαντικό κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν εν γένει, εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλιών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.

Στην κατηγορία αυτών των περιοχών ανήκουν και τα Σελιανίτικα και για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις στο περιβαλλοντικό και οικονομικό περιβάλλον του τόπου.

Συνεχείς πιέσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων να δρομολογηθούν λύσεις στο πρόβλημα της διάβρωσης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του ασχολείται με το θέμα αυτό και είναι πολύ γνωστές στην τοπική κοινωνία οι παραστάσεις και παρεμβάσεις του προς τα πολιτειακά όργανα, προκειμένου να προωθηθούν βιώσιμες λύσεις και να θωρακιστούν οι ακτές από την αυξημένη διάβρωση στην περιοχή των Σελιανιτίκων. Η συνεχής προσπάθεια και πίεση του συλλόγου απέδωσε καρπούς, καθώς τα Σελιανίτικα συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις περιοχές που προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν οι προαπαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή έργων προστασίας από τη διάβρωση και την, ταυτόχρονη, ανάπλαση της ακτής. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε κάτοικος πρέπει να επαναπαύεται και να περιμένει ότι αύριο – μεθαύριο το έργο θα ξεκινήσει δίχως περαιτέρω κόπο και προσπάθεια. Τουναντίον, το ατού της ώριμης πλέον μελέτης, η οποία έχει περάσει όλα τα στάδια της διοικητικής διαδικασίας, πρέπει να αποτελεί τη βάση πίεσης προς τους θεσμικούς δημόσιους φορείς, ώστε να προχωρήσουν στη φάση χρηματοδότησης του έργου και της επιλογής αναδόχου για την εκτέλεση αυτού.

DIAVROSI-AKTONΕπί τάπητος οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης στις παραλιακές ακτές

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του συλλόγου Γεώργιος Ρόζος, κατόπιν πρόσκλησης, παρέστη σε ημερίδα που έγινε την Τετάρτη 29 Μαΐου στην Κάτω Αχαΐα με θέμα τη διάβρωση των ακτών. Στους ομιλητές της ημερίδας ήταν Αθανάσιος Δήμας, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, με την οποία συνεργάστηκε ο Πρόεδρος για την εκπόνηση του μελετητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών σε Σελιανίτικα και Λόγγο, ενώ στη διάρκεια της παρουσίασής του υπήρχαν σημειακές αναφορές του ειδικά για τα Σελιανίτικα. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του συλλόγου είχε συνομιλίες για το θέμα της περιοχής με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και τη βουλευτή Ν. Ηλείας, με ειδίκευση στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών, Διονυσία Ζήσιμου Αυγερινοπούλου, τονίζοντας τους ότι πρέπει η πολιτεία να θέσει το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών σε προτεραιότητα της πολιτικής ατζέντας.

Μιλώντας στην ημερίδα ο Γιώργος Ρόζος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη μελέτη και τεχνογνωσία για την οριστική λύση του προβλήματος της διάβρωσης της ακτής σε Σελιανίτικα – Λόγγο και τώρα βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου. Με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις θα προστατευτεί η παραλία από τη διάβρωση και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που θα λειτουργήσει σωτήρια για τον τόπο και θα συμβάλλει στη διατήρηση και αύξηση του τουριστικού ρεύματος».

Συμπεράσματα

Τέλος, βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα για τη διάβρωση των ακτών των παραλιακών μετώπων είναι τα εξής:

Βιωσιμότητα: τα έργα τεχνητής αναπλήρωσης είναι σχεδόν μονόδρομος σε ακτές όπου το πλάτος αιγιαλού και παραλίας είναι αθροιστικά μικρότερο των 10 μέτρων.

Εναρμονισμένο με τη Φύση έργο: εκτέλεση εργασιών τεχνητής αναπλήρωσης σε φάσεις σταδιακής ανάκτησης του πλάτους της ακτής ώστε να επέρχεται ομαλά η δυναμική ισορροπία μορφολογίας της ακτής με τα φορτία κυμάτων και κυματογενών ρευμάτων.

Παρακολούθηση: η αποτελεσματικότητα παράκτιων έργων / επεμβάσεων, είτε ήπιων είτε σκληρών, απαιτεί συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας όσον αφορά την παράκτια προστασία, αλλά και τις επιπτώσεις τους σε ότι πρόκειται για το περιβάλλον.

Δείτε Ακόμα...

Most Popular