Όπως είναι γνωστό, οι θρεπτικές τροφές αποτελούν σύμμαχο κατά των ιώσεων αφού ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες και ιούς με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο ρόλος της βιταμίνης C στην ενίσχυση του οργανισμού είναι γνωστός και διακεκριμένος – πρόκειται άλλωστε για τη βιταμίνη που έχει χαρακτηριστεί ασπίδα του ανοσοποιητικού.
Μια προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πολύ πιθανόν να πεθάνουν αν προσβληθούν από τον κοροναϊό.
Η έρευνα συνέκρινε τον μέσο όρο επιπέδων Βιταμίνης D σε 20 ευρωπαϊκές χώρες με τα κρούσματα κοροναϊού και την θνησιμότητα από αυτά.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει μια πειστική συσχέτιση σε χώρες όπου υπήρχαν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D και είχαν την μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον κοροναϊό.
Η μελέτη η οποία είναι σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο δεν μπορεί πάντως να πει με βεβαιότητα ότι η Βιταμίνη D είναι η αιτία της μεγάλης θνησιμότητας.
Πάντως οι επιστήμονες από το Ίδρυμα Queen Elizabeth και από το Πανεπιστήμιο East Anglia γράφουν στην μελέτη τους:
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συστήσουμε την χορήγηση συμπληρωμάτων Βιταμίνης D ως πρστασία από τον SARS-CoV2».
Απάντηση σε ερώτηση αν η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση του κοροναϊού έδωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Και η απάντηση του λοιμωξιολόγου ήταν ότι ναι, αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D δείχνουν ότι μπορεί να δράσουν θετικά στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, μελέτες που έγιναν στις Φιλιππίνες αλλά και στην Ευρώπη έδειξαν ότι υπάρχει σχέση των λοιμώξεων του αναπνευστικού με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D. Φαίνεται, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ιό.
Και συνέχισε, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να είναι σε υψηλά επίπεδα η βιταμίνη D και αυτό μπορεί να γίνει εκτός από την έκθεση στον ήλιο και με την λήψη τροφής. Σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς λόγω της ηλιοφάνειας στην Ελλάδα, τα επίπεδα της βιταμίνης στον πληθυσμό υστερούν.
Ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι σημαντικό να είναι σε σωστά επίπεδα η βιταμίνη D.
Σε τι βοηθά η βιταμίνη D
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην ηλιόλουστη Ελλάδα οι άνθρωποι δε θα αντιμετώπιζαν θέμα με την έλλειψή της, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, πολλοί Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D, με την κατάσταση να επιδεινώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 80% στους ηλικιωμένους.
Που τη βρίσκουμε
Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο.
Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα και έτσι συντίθεται η βιταμίνη D. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι 15 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (των χεριών και του προσώπου) είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχουμε ανάγκη το προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.
Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τη βιταμίνη D;
1. Σολομός
Ο άγριος σολομός περιέχει περίπου 988 IU βιταμίνης D ανά μερίδα, ενώ ο σολομός εκτροφής περιέχει 250 IU κατά μέσο όρο. Αυτό είναι το 165% και το 42% της ημερήσιας πρόσληψης, αντίστοιχα.
2. Ρέγγες και σαρδέλες
Η ρέγγα περιέχει 1.628 IU βιταμίνης D ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Οι ρέγγες, οι σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, είναι επίσης καλές πηγές.
3. Τόνος σε κονσέρβα
Ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει 236 IU βιταμίνης D ανά μερίδα. Επιλέξτε ελαφρύ τόνο και καταναλώστε 170 γραμμάρια ή λιγότερο την εβδομάδα για να αποφύγετε τη συσσώρευση μεθυλ-υδραργύρου.
4. Στρείδια
Τα στρείδια είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και παρέχουν το 53% της ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη D. Περιέχουν επίσης περισσότερη βιταμίνη Β12, χαλκό και ψευδάργυρο από ό,τι μια πολυβιταμίνη.
5. Γαρίδες
Οι γαρίδες παρέχουν 152 IU βιταμίνης D ανά μερίδα και είναι επίσης πολύ χαμηλές σε λιπαρά. Περιέχουν χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
6. Κρόκοι αυγών
Τα αυγά από κότες εκτροφής περιέχουν μόνο περίπου 30 IU βιταμίνης D ανά κρόκο. Ωστόσο, τα αυγά από όρνιθες που εκτρέφονται έξω ή ταΐζονται με τροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνη D, περιέχουν πολύ περισσότερη.
7. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια μπορούν να συνθέσουν τη βιταμίνη D2 όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως. Μόνο τα άγρια μανιτάρια ή μανιτάρια που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεριώδες φως είναι καλές πηγές βιταμίνης D.
8. Ενισχυμένες τροφές
Οι φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι περιορισμένες, ειδικά εάν είστε χορτοφάγοι ή δε σας αρέσουν τα ψάρια.
Ευτυχώς, ορισμένα τρόφιμα που δεν περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, εμπλουτίζονται με αυτό το θρεπτικό συστατικό.
Τέτοιες τροφές είναι το αγελαδινό γάλα, το γάλα σόγιας, ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά και το πλιγούρι βρώμης, τα οποία ενίοτε ενισχύονται με βιταμίνη D. Αυτά περιέχουν 55-130 IU ανά μερίδα.
Έκθεση στον ήλιο!
Οι ειδικοί συνιστούν να καθόμαστε έξω στον ήλιο -όταν είναι εφικτό- για 5 με 30 λεπτά απ’ τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.
medicalland.gr