Περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Τόσο είναι το ποσό που θα χρειαστεί η ΔΕΗ προκειμένου να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες προκαταρκτικές έρευνες και να διαπιστώσει εάν στα ορυχεία της, υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός από μη συμβατικό φυσικό αέριο που ενδέχεται να της ανοίξει νέους δρόμους, δραστηριότητες και φυσικά να αποτελέσει μια νέα αναπάντεχη πηγή εσόδων.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρόσφατα έφτασε στη διοίκηση της ΔΕΗ πρόταση από δημόσιο φορέα, να ξεκινήσει κάποιες προκαταρκτικές μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στα πολυάριθμα λιγνιτικά πεδία που εκμεταλλεύεται για την εξόρυξη άνθρακα, υπάρχει μη συμβατικό φυσικό αέριο, το αποκαλούμενο coalbed methane ή coalbed gas (CBM).
Πρόκειται για ένα μη συμβατικό τύπο φυσικού αερίου, γνωστό και ως “γλυκό αέριο”, λόγω της έλλειψης υδροθείου, το οποίο εξάγεται από ορυχεία άνθρακα, συνήθως σε μεγαλύτερο βάθος κάτω από τα στρώματα του κάρβουνου. Σε αντίθεση με το συμβατικό αέριο το coalbed methane περιέχει λιγότερο προπάνιο και βουτάνιο και καθόλου συμπυκνώματα. Πως δημιουργείται; Κατά το σχηματισμό του άνθρακα παράγονται μεγάλες ποσότητες αερίου πλούσιου σε μεθάνιο, που προσροφώνται στη μήτρα του άνθρακα και εγκλωβίζονται εκεί. Μάλιστα αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να εκλύεται μεθάνιο κατά την εξόρυξη του άνθρακα, κάτι που άλλωστε αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους ανθρακωρύχους. Εντούτοις συχνά η συγκέντρωση του μεθανίου είναι χαμηλή και δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη.
[the_ad id=”46371″]
Για αυτό το λόγο λοιπόν, απαιτούνται να γίνουν έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στα ορυχεία της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το γιγαντιαίο νότιο πεδίο στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχει ενδιαφέρον και περιέχονται εκμεταλλεύσιμες ποσότητες CBM.
Όπως σημειώνουν πηγές του κλάδου των υδρογονανθράκων, μια τέτοια επένδυση που επί της ουσίας είναι πολύ μικρή σε κόστος για έναν οργανισμό όπως η ΔΕΗ, θα μπορούσε να αποδώσει υπερ-πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη και να δώσει πρόσθετη αξία στα πάγια της εταιρείας, είτε σε αυτά που πουληθούν σε επενδυτές ενόψει της αποεπένδυσης του λιγνίτη (μαζί με τις μονάδες θα πουληθούν και ορυχεία) είτε σε αυτά που θα παραμείνουν στην περιουσία της εταιρείας.
Διαδεδομένη πρακτική
Η εξόρυξη του CBM δεν έχει σχέση με τις πρακτικές και τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις του αερίου που εξορύσσεται από σχιστόλιθο (shale gas). Άλλωστε η παραγωγή αερίου από άνθρακα αποτελούσε ευρέως διαδεδομένη πρακτική στο Τέξας και το Νέο Μεξικό και πριν την έκρηξη του shale gas. Μάλιστα στο αποκορύφωμά της, η παραγωγή CBM είχε μερίδιο 17% της συνολικής παραγωγής αερίου. Επίσης αέριο από στρώματα άνθρακα εξορύσσεται και παράγεται και σε άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδονησία.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η τεχνολογία και έχουν βελτιωθεί οι τεχνικές γεώτρησης και εκτίμησης των αποθεμάτων, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις αβεβαιότητες και ενισχύοντας σε σημαντικό βαθμό τα ποσοστά ανάκτησης του μεθανίου και άρα τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης περισσότερων πεδίων CBM.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ΙΕΑ στις ΗΠΑ μέχρι πριν λίγα χρόνια η ετήσια παραγωγή BCM έφτανε τα 56 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως ή αλλιώς το 7% της εγχώριας παραγωγής χωρίς να υπολογίζεται η παραγωγή από σχιστολιθικά πεδία (shale gas). Στον Καναδά η παραγωγή ξεπερνούσε τα 9 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ στην Αυστραλία που η παραγωγή ξεκίνησε το 1998, την περασμένη δεκαετία έφτανε τα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ή αλλιώς το 14% της συνολικής παραγωγής αερίου.
[the_ad id=”46274″]
Μεταξύ άλλων στο BCM έχουν επενδύσει μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως η British Gas, η Shell, η Petronas αλλά και η θυγατρική της Gazprom Promgaz στη Ρωσία, όπου έχει τα εκτιμώμενα αποθέματα μεθανίου από άνθρακα υπολογίζονται σε 80 τρισ. κυβικά μέτρα.
Τέλος να σημειωθεί ότι αποθέματα BCM υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουκρανία, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τα εκμεταλλευτούν.
capital.gr
[the_ad id=”48922″]
[the_ad id=”46704″]