Κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη Στήριξη οποιασδήποτε μορφής επιχειρηματικότητας, έχουμε χαράς ευαγγέλια, καθώς οι μισές εταιρείες της Περιφέρειας είναι «μέσα». Ή έτσι πιστεύουν. Ή ακόμα χειρότερα, έτσι τους είπαν. Ποιοι; Οι γνωστοί «Σύμβουλοι ΕΣΠΑ».
Πρόκειται είτε για Οικονομοτεχνικές ή Μελετητικές εταιρείες, είτε για φυσικά πρόσωπα, εξοικειωμένα με τη δαιδαλώδη δομή του συστήματος διαχείρισης και την δυσνόητη ορολογία των Προγραμμάτων. Οι Σύμβουλοι προσφέρονται να παράσχουν στους δυνητικούς δικαιούχους υπηρεσίες που ξεκινούν από γενική πληροφόρηση & σύνταξη προμελέτης και φτάνουν στην δημιουργία φακέλου & την υποβολή πρότασης, με το ανάλογο αντίτιμο που περιλαμβάνει: κατά αποκοπή αμοιβή, ποσοστό επί της προσδοκώμενης επιχορήγησης ή συνδυασμό και των δύο.
Οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν κάτι το μεμπτό, συχνά μάλιστα είναι και απαραίτητες, ιδιαίτερα όταν προκύπτουν εξειδικευμένες Προσκλήσεις ή Προγράμματα που απαιτούν εκπόνηση ειδικών μελετών.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι λειτουργούν πάνω από 2.500 εταιρείες συμβούλων σχετικές με τα Κοινοτικά Προγράμματα, ενώ στην Περιφέρειά μας ο αριθμός κυμαίνεται γύρω στις 200.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα έργα εξίσου απαιτητικά. Γιατί λοιπόν έχει αναπτυχθεί αυτό το Οικοσύστημα;
Ένα πρώτο χαρακτηριστικό πρόβλημα για κάθε έργο ή δράση του ΕΣΠΑ είναι η εκτεταμένη γραφειοκρατία. Οι απαιτήσεις σε δικαιολογητικά είναι συχνά εξαντλητικές, ενώ οι αναπόφευκτες διαδικαστικές καθυστερήσεις στο επίπεδο των δικαιούχων είναι πολύ μεγάλες.
Αυτό βέβαια οφείλεται και στην διαχρονική κακοδιαχείριση των Κοινοτικών Προγραμμάτων όπου τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς -για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται-. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε για την χώρα μας ολοένα και αυστηρότερες διαδικασίες Παρακολούθησης και Ελέγχου.
Όλα αυτά τα λιγάκι βαρετά που περιγράψαμε πιο πάνω συνθέτουν και το δεύτερο πρόβλημα των Προσκλήσεων του ΕΣΠΑ: Είναι δυσνόητες, γεμάτες με άγνωστες έννοιες και επιτηδευμένη ορολογία, που καθιστούν τα προτεινόμενα κείμενα ξένα προς τους περισσότερους ενδιαφερόμενους.
Τέλος, οι επίσημες διαθέσιμες ιστοσελίδες για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στην χώρα μας, δεν θεωρούνται ιδιαίτερα φιλικές προς τους χρήστες- δυνητικούς δικαιούχους που δεν είναι ιδιαίτερα μυημένοι στην Αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ.
Κάπως έτσι λοιπόν, προκύπτει πρόσφορο έδαφος για τους μεσάζοντες της Αγοράς.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος -ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας στα θέματα της οικονομίας- αφουγκραζόμενο το πρόβλημα που αναλύθηκε πιο πάνω, παρουσίασε χθες τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, κάθε κλάδου και μεγέθους. Πρόκειται για έναν διαδραστικό μηχανισμό, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τα ενεργά προγράμματα επιχορηγήσεων και δανειοδοτήσεων. Στην παρουσίαση, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τη δημιουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας ικανοποιούμε μια βασική ανάγκη των επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι να εξελίσσουμε διαρκώς τον μηχανισμό αυτόν, ώστε να εξοικονομούμε ακόμα περισσότερο χρόνο και χρήμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Η νέα πλατφόρμα είναι απλή, εύχρηστη & αξιόπιστη και ο χρόνος που απαιτείται για κάθε χρήστη κυμαίνεται από μόλις ένα έως τρία λεπτά, με την απάντηση 10 απλών ερωτήσεων που σκιαγραφούν το προφίλ της εταιρείας και των αναγκών της.
Αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Μια δοκιμή στο https://bfi.oe-e.gr/ θα σας πείσει….
*Στην παρουσίαση παρέστησαν ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κ. Κόλλιας και ο Υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος
Μέλος της Εθνικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων
του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας