14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
HomeΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΧρηστικάΟικογένεια Παναγιωτόπουλου

Οικογένεια Παναγιωτόπουλου

Η οικογένεια αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή του Λαμπιρίου καθώς επίσης και με το γειτονικό Αίγιο, καθόσον επιφανείς άνθρωποι αυτής της οικογένειας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι ρίζες της οικογένειας ξεκινούν  από την Δημητσάνα από όπου ήρθε στο Αίγιο ο Παναγιώτης Χρυσικός, χρυσοχόος στο επάγγελμα, ο οποίος αφού εγκαταστάθηκε στη Βοστίτσα δημιούργησε οικογένεια.

Ο ίδιος σκοτώθηκε στο Γαλαξίδι σε ένα γάμο που είχε προσκληθεί αλλά άφησε ένα γιο, το Σωτήρη γεννημένο το 1801, ο οποίος μετονομάστηκε σε Παναγιωτόπουλος μάλλον από το όνομα του πατέρα του (Παναγιώτης).

[the_ad id=”46371″]

Ευφυής και δραστήριος ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος μετά την επανάσταση του 1821 ασχολήθηκε με το εμπόριο της σταφίδας  και με τα αντιπροσωπευτικά γραφεία σταφίδων του εξωτερικού και εξελίχθηκε σε προύχοντα της περιοχής.

Το 1847 παντρεύεται την Αικατερίνη, κόρη του στρατηγού Ν. Πετμεζά, σε ένα γάμο που αποτέλεσε κοσμικό γεγονός για τη μικρή Βοστίτσα, με κουμπάρο τον άγγλο σταφιδέμπορο εκ Πατρών Βουδ. Συγχρόνως κατασκευάζει την ξακουστή οικία των Παναγιωτοπουλέων στο Αίγιο και αγοράζει επίσης το περίφημο κτήμα στο Λαμπίρι από τον πλούσιο Τούρκο Χασάν όπου εκεί χτίζει εξοχική οικία.

ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΩΝ

ktima-panagiotopoulou

[the_ad id=”46274″]

Ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος μαζί με την Αικατερίνη έκαναν τέσσερα παιδιά τον Νικολή, τον Ανδρέα, τον Σπύρο, και τον Πανάγο, δύο εκ των οποίων, ο δευτερότοκος και τριτότοκος(Ανδρέας και Σπύρος) ακολούθησαν πολιτική καριέρα.

Ο Ανδρέας το έτος 1885 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής και ακολούθως άλλες τρεις φορές το 1893-1908-1915. Επίσης το 1898 επί κυβερνήσεως Ζαΐμη γίνεται υπουργός Παιδείας ,καθώς επίσης και για δεύτερη χρονιά το 1910 στην μεταβατική κυβέρνηση Δραγούμη μετά το κίνημα στο Γουδί. Η πολιτική του δράση θεωρείται από τις πλέον θαυμαστές για πολιτικό εκείνης της εποχής και δεν ήταν τυχαίο που το ευρύ πολιτικό σκηνικό τον είχε πάντοτε σύμμαχό του.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

andreas-panagiotopoulos

[the_ad id=”46274″]

Ο Σπύρος στην αρχή επιδόθηκε στην διατήρηση της μεγάλης περιουσίας της οικογένειας, αλλά και αυτός παρασυρόμενος από τον μεγαλύτερο Ανδρέα εκλέχθηκε δήμαρχος Αιγίου στις δημοτικές εκλογές του 1891  και παρέμεινε εκλεγόμενος συνεχώς επί σαράντα περίπου έτη μέχρι το θάνατό του. Και οι δύο αυτοί πολιτικοί άντρες της οικογενείας Παναγιωτόπουλου είχαν σαν ορμητήριο την εξοχική τους κατοικία στο Λαμπίρι,  στην οποία πρόσθεταν συνεχώς και νέα οικήματα πραγματοποιώντας ένα τεράστιο κτήμα  1600 περίπου στρεμμάτων. Έναν αξιολάτρευτο χώρο τον οποίο επισκέπτονταν και θαύμαζαν όλοι οι πολιτικοί άντρες της χώρας μας της εποχής εκείνης συμπεριλαμβανομένου και του Βασιλέως Γεωργίου, του Πρωθυπουργού Γούναρη κ.ά.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

spiros-panagiotopoulos

 

[the_ad id=”46371″]

Η τεράστια περιουσία των Παναγιωτοπουλέων περνά μετά τον θάνατο αυτών στην κόρη του Ανδρέα, Μαρία Παναγιωτοπούλου, η οποία ζούσε συνεχώς εντός του κτήματος κάνοντας ευεργεσίες και δωρεές για τους κατοίκους της περιοχής μέχρι τον θάνατό της, όπου και τα περισσότερα ακίνητά της τα εδώρησε στο Λαμπίρι. Ήταν μεγάλη η τιμή που μπόρεσα να την γνωρίσω προσωπικά τα τελευταία έτη της ζωής της (πέθανε 106 ετών) και πολύ περισσότερο που είχα την ιδιαίτερη τιμή να μου έχει εξιστορίσει δεκάδες ιστορίες, προσωπικές της, πολιτικές, αλλά και πολιτιστικές , κυρίως του μεσοπολεμου και όλων των περασμένων δεκαετιών.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

maria-panagiotopoulou

 

[the_ad id=”46274″]

Η ΦΩΤΙΑ … ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ

Μερικά χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο πύρινος εφιάλτης έκαψε όλη την Αιγιάλεια. Την ίδια ακριβώς μέρα (25/7) και κατά ώρα περίπου 13.00-14.00 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα στο ύψος του κάμπινγκ Τσώλης και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εξ’ αιτίας ενός τροχαίου από μοτοσικλέτα ξέσπασε  πυρκαγιά, που αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή (Μαΐστρος).

Η φωτιά βρήκε πρόσφορο έδαφος στα πεύκα του δάσους και κινήθηκε γρήγορα προς το ACHAIA MED, το Λαμπίρι και προς το δάσος της Ζήριας. Συγχρόνως όμως κινήθηκε γρήγορα και η πυροσβεστική Αιγίου που οχήματά της έφθασαν γρήγορα στην φωτιά πλέον των οχημάτων που ήσαν σε επιφυλακή.

Είκοσι πέντε οχήματα από το Αίγιο και την Πάτρα συνεπικουρούμενα των διαφόρων δυνάμεων των γύρω περιοχών με 120 άτομα (εκ των οποίων 40 πεζοπόροι) υπό την εποπτεία του Περιφερειάρχη έδωσαν μάχη να προφυλάξουν την όλη περιοχή  του δάσους Παναγοπούλας – Λαμπιρίου – Ζήριας αλλά και οικίες που υπήρχαν στην περιοχή.

Ταυτόχρονα και σε μικρό χρονικό διάστημα εμφανίσθηκαν τέσσερα καναντέρ και δύο ελικόπτερα τα οποία βοήθησαν τα μέγιστα στην καταστολή της φωτιάς. Πράγματι μέχρι το βράδυ η φωτιά είχε περιορισθεί και είχε τεθεί υπό έλεγχο μέχρι την άλλη μέρα (26/7) όπου έσβησε εντελώς, αλλά συνεχιζόταν η παρακολούθηση της περιοχής για τυχόν αναζωπύρωσή της.

Στο πέρασμά της άφησε καμένα σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις 100 στρέμματα καμένης δασικής γης, 400 αγροδασικής και μια καλύβα του ACHAIA MED. Οι κάτοικοι της περιοχής θορυβήθησαν , αλλά οι πιο πολλοί βοήθησαν στην κατάσβεση με όποιο τρόπο μπορούσαν.

fotia-ktima-panagiotopoulou-lampiri

 

[the_ad id=”46371″]

Χαρακτηριστική είναι η φιγούρα ενός Σέρβου ιερέα παραθεριστή που όλο το απόγευμα προσευχόταν ψέλνοντας για το αίσιο τέλος της πυρκαγιάς στη περιοχή του Λαμπιρίου, έξω από το κτήμα Παναγιωτόπουλου.Η πυρκαγιά  ταλαιπώρησε και τους οδηγούς της παλαιάς και νέας εθνικής οδού που παρέμειναν κλειστές για περίπου τέσσερις ώρες, τόσο για την ασφάλεια των οδηγών, όσο και για την διευκόλυνση των πυροσβεστών στην κατάσβεσή της.

 

alekos-argyropoulosΓράφει ο
Αλέξανδρος Αργυρόπουλος
Μηχανολόγος Μηχανικός

 

Most Popular