Φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη και βαδίζουμε ολοταχώς προς συνολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αναμένεται να κάνει στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η τηλεδιάσκεψη που έγινε το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου μας έφερε μια ανάσα πριν την ανακοίνωση εφαρμογής του μέτρου. Στην συζήτηση έπεσε επί τάπητος το απόρρητο σχέδιο που ήδη είχε καταρτιστεί και περιλαμβάνει την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Από την απαγόρευση θα εξαιρούνται μόνο όσοι κατευθύνονται για
- την εργασία τους,
- προμήθεια φαρμάκων
- προμήθεια τροφίμων,
- πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία.
Όσοι θα κυκλοφορούν θα πρέπει να έχουν μαζί τους είτε χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση (έντυπο μετακίνησης) για τον προορισμό τους, είτε να έχουν ενημερώσει ηλεκτρονικά -ακόμη και με sms- την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολίτες θα δηλώνουν με SMS σε συγκεκριμένο αριθμό το πού θα κατευθύνονται. Το σύστημα θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιλογές – εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.α. – τις οποίες θα επιλέγει ο πολίτης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο αριθμός θα είναι ο 13033 στον οποίο ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει το όνομά του και τον σκοπό μετακίνησης. Το σύστημα, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δίνει στον αιτούμενο έναν κωδικό βάσει του οποίου θα κινείται.
Όσον αφορά τους ταξιδιώτες που θα φτάσουν στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες από το εξωτερικό υπάρχουν σκέψεις για να τους βάζουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.
Το έντυπο μετακίνησης που θα υπογράφεται θα είναι πιθανότατα αυτό (σε νεότερη όμως φόρμα):
Το σχέδιο και τις παραμέτρους εφαρμογής του θα παρουσιάσουν -πλην εξαιρετικού απροόπτου- στις 7 το απόγευμα οι συναρμόδιοι υπουργοί, όπως οι κύριοι Χαρδαλιάς και Πιερρακάκης.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αλλά και η αστυνομία θα συμμετέχουν στην απαγόρευση κυκλοφορίας που τίθεται σε εφαρμογή όπως όλα δείχνουν στην χώρα μας, την ώρα που ο κορονοϊός… αλωνίζει.
Στρατός, αστυνομία αλλά και πυροσβεστική, θα δράσουν ώστε να μέτρα να εφαρμοστούν και να μην υπάρξουν παραβάτες.
Η ΕΛΑΣ θα χρησιμοποιήσει και τα drone που διαθέτει, προκειμένου να έχει εικόνα και στα 2 κέντρα επιχειρήσεων.
Στους δρόμους θα βρίσκονται κυρίως αστυνομικοί, εκτός από όσους πολίτες έχουν λάβει άδεια για να πάνε στην δουλειά τους, για φάρμακα, για τρόφιμα και για πρόσβαση σε γιατρούς και νοσοκομεία.
Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Δευτέρα (23/3/2020).
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου αναφέρονται σχετικά τα εξής:
Άρθρο εξηκοστό όγδοο: Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
1. Προς τον σκοπό μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να επιβάλλεται, πλέον άλλων μέτρων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια υπηκόων τρίτων κρατών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.
2. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.
3. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Τα μέτρα του πρώτου εδαφίου της παρούσας επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της παρούσας. Παράβαση της παρούσας επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του εξηκοστού ένατου άρθρου.
Άρθρο εξηκοστό ένατο: Μηχανισμοί ελέγχου μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και διοικητικές κυρώσεις
1. Η περ. α. της παρ. 1 του εικοστού τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αντικαθίσταται ως εξής:
«1. α) Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133)».
2. Στο τέλος του εικοστού τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64) προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Στα φυσικά πρόσωπα, που παραβιάζουν τα μέτρα της παρ. 1 του παρόντος, χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες στην παρ. 6 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42) ποινικές κυρώσεις και οι κυρώσεις που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ».