Άλλος ένας κύκλος κυριακάτικων εσπερινών ομιλιών ολοκληρώθηκε και αυτή τη χρονιά, με την τελευταία να πραγματοποιείται χθες στο Κέντρο Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, όπου ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η λειτουργική δομή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το πνευματικό μήνυμά της».
«Η Εκκλησία, ως εν Χριστώ κοινωνία των πιστών, εορτάζει και πανηγυρίζει κάθε μέρα για τα γνήσια μέλη της, τους Αγίους, άνδρες και γυναίκες, που είναι η προσωπική νίκη και ο θρίαμβός της πάνω στην αμαρτία. Η επαναφορά δε κάθε έτος των ίδιων εορτολογικών θεμάτων δεν αποτελεί αιτία κορεσμού και ανιαρή υπόθεση ρουτίνας, αλλά αφορμή ανανεώσεως της κατηχήσεως του πιστού και εμπεδώσεώς της διά της επαναλήψεως, νέων εμβαθύνσεων στα θέματα της πίστεως και ενδεχομένως νέων αποφάσεων και προαγωγής στην εν Χριστώ ζωή. Όπως οι εικόνες χαρακτηρίσθηκαν ΄΄βιβλίο των αγραμμάτων΄΄, έτσι και το εορτολόγιο είναι το σχολείο των πιστών, γραμματισμένων και αγραμμάτων», τόνισε αρχικά ο π. Γεώργιος.
Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στη δομή τής συγκεκριμένης περιόδου, σημείωσε πως η Μεγάλη Τεσσαρακοστή προετοιμάζει τους πιστούς, όχι μόνο για να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι το «εργαστήρι», όπου ο χαρακτήρας του πιστού ανυψώνεται και εδραιώνεται πνευματικά, όπου η ζωή του επιστρέφει και αφιερώνεται ξανά στη διδασκαλία και τα ιδεώδη του Ευαγγελίου, όπου η νηστεία και η προσευχή κορυφώνονται με τη βαθιά πεποίθηση της ζωής, όπου η απάθεια και η αδιαφορία μετατρέπονται σε έντονες δραστηριότητες πίστης και καλών έργων.
Και ο αξιόλογος ομιλητής κατέληξε ως εξής: «Η περίοδος του Τριωδίου, εις πείσμα των καιρών και της διευρυμένης πτώσης ανθρώπου και κοινωνίας, προσφέρει και θα προσφέρει μέχρι το τέλος της Ιστορίας δυνατότητες επιστροφής στον Πατέρα – Θεό και ένωσης μαζί Του, μέσω της άσκησης, των Μυστηρίων (Εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία) και της λατρείας. Χωρίς να γίνει ο άνθρωπος ΄΄τέκνον Θεού΄΄, δεν μπορεί να δει και τον συνάνθρωπο ως αδελφό του».
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Ο π. Γεώργιος μάς μεταδίδει μηνύματα ουρανού μέσα από το περίσσευμα της καρδιάς του»
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, χαρακτηρίζοντας τον π. Γεώργιο ως μία… πηγή πνευματικής εμπειρίας. «Δεν ομιλεί ως πανεπιστημιακός διδάσκαλος, ομιλεί μέσα από την καρδιά του. Και όταν βρίσκομαι μπροστά σε έναν τέτοιο άνθρωπο, θεωρώ πως είμαι στο… νηπιαγωγείο του Χριστού! Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, διότι με αξιώνει για ακόμα μια φορά να ακούσω αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο, που μας μεταδίδει μέσα από το περίσσευμα της καρδιάς του μηνύματα ουρανού. Εύχομαι το Άγιο Πνεύμα να καλλιεργήσει αυτά που ακούστηκαν και να κάνουν πνευματική καρποφορία προς δόξαν Κυρίου», κατέληξε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ