Ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., διοργάνωσαν την στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων, στο Αίγιο, Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα «Λιμνοθάλασσα Αλυκής Αιγίου – Αποκαλύπτοντας το Τοπίο», με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δασών/Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Η εκδήλωση αφορούσε την ενημέρωση των φορέων – τοπικού πληθυσμού για την τοπική στρατηγική της παράκτιας ζώνης Αχαΐας και Ηλείας (ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΒΔ ΠΕΛ/ΣΟΥ) στο πλαίσιο υλοποίησης του Nέου Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021 – 2027 (ΠΑΛΥΘ).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ένα έργο υψίστης σημασίας για την λιμνοθάλασσα, που εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020, με τίτλο: “Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας”.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου σε μια προστατευόμενη περιοχή και στην αναγκαιότητα των συνεργειών και των συνεργασιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στη συνέχεια καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Στάθη Σταθόπουλο. Ο κ. Σταθόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του για το γεγονός ότι έργα και ήπιες παρεμβάσεις μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά μια περιοχή αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πάντα θετικό και παραμένει αρωγός σε προσπάθειες που έχουν στόχο την προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών. Ανέφερε ότι η περίπτωση της Αλυκής Αιγίου μπορεί να αποτελέσει μελέτη περίπτωσης (case study) για μικρού μεγέθους παρεμβάσεις με μεγάλο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό όφελος.
Επίσης, αναφέρθηκε προσωπικά στον Δήμαρχο και επεσήμανε παλαιότερη αποτελεσματική συνεργασία που είχε μαζί του ως Πρόεδρος του πράσινου ταμείου.
Παρών και με ενεργό ρόλο στη διοργάνωση ήταν και ο Γενικός Επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Νικήτας Μάζης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία όλων των υπηρεσιών για την υλοποίηση και ολοκλήρωση της δράσης και αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας των αστικών υγροτόπων και των φυσικών περιοχών. Τόνισε τα οφέλη της ύπαρξης των υδάτινων οικοσυστημάτων, αλλά και των φυσικών οικοσυστημάτων στη ρύθμιση του μικροκλίματος, της αποφυγής των πλημμυρών, της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Η συγκυρία που διανύουμε με την κλιματική αλλαγή να είναι πλέον αισθητή καθιστά τους υγροτόπους ευάλωτα οικοσυστήματα. Αναμένεται να χαθεί το 35% των υγροτόπων από την κλιματική αλλαγή και τώρα είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν την αξία των περιοχών αυτών και την ανάγκη προστασίας τους.
Η κ. Ηρώ Τσιμπρή, Γενική Διευθύντρια της ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. αναφέρθηκε στη συνεχή και άριστη συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας στην υλοποίηση έργων και δράσεων. Το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής το οποίο προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στην Ιρλανδία, στο «Σεμινάριο Δικτύωσης CLLD: Οι ΟΤΔ Αλιείας φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες» τον Ιούνιο!
Η κα Τσιμπρή συνέχισε με την παρουσίαση της Πρότασης Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ), στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 3: «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΙΑΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ, ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ», ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΛΙΕΙΑ, ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2021 – 2027».
Η Πρόταση αφορά την Αλιευτική Ζώνη Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στις περιοχές των Π.Ε. Αχαΐας και Π.Ε. Ηλείας η οποία υπεβλήθη ως συνεργατικό σχήμα με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ A.E., στο οποίο η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. αποτελεί τον επικεφαλής εταίρο.
Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου που υλοποιήθηκε στην Αλυκή, από τη γεωπόνο του Δήμου Αιγιαλείας κ. Χρυσούλα Χρηστιά, η οποία τόνισε ότι η Αλυκή Αιγίου αποτελεί τόπο σημαντικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Το έργο που υλοποιήθηκε εκεί, αφορούσε αστικό εξοπλισμό, παρατηρητήρια, περίφραξη, συστήματα παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων, φυσικού περιβάλλοντος, σήμανση και ενημερωτικό υλικό.
Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Τεχνικών έργων κ. Βασίλειος Χριστόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο και τον Γενικό Επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Νικήτα Μάζη για την παρουσία τους και τη συνεργασία τους. Ο κ Χριστόπουλος ευχαρίστησε τον Δασάρχη Αιγίου κ. Χρύσανθο Αλεξανδρόπουλο και τα στελέχη του Δασαρχείου Αιγίου για την υποστήριξη, την άμεση ανταπόκριση στην προώθηση όλων των θεμάτων, των αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων που άπτονταν των αρμοδιοτήτων τους καθώς και την κ. Αδαμαντία Γκραικιώτου, Προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Προστατευόμενων Περιοχών και Δασικής Αναψυχής του ΥΠΕΝ για την άριστη συνεργασία και την κατάλληλη καθοδήγηση για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.
Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος και η κ. Χρηστιά ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τον κ. Κώστα Παπακωνσταντίνου, εκπαιδευτικό και πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την συμβολή του στη υλοποίηση του οδηγού για την Αλυκή, του 3πτυχου φυλλαδίου και των ενημερωτικών πινακίδων που τοποθετήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο της Αλυκής.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, πολίτες, στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, μέλη περιβαλλοντικών συλλόγων κ.α.
Ακολούθησε ξενάγηση στην Αλυκή Αιγίου και επιτόπια παρατήρηση του υγροτοπικού οικοσυστήματος της Αλυκής Αιγίου.