Ροζέ «εν πλω» για εκατό και πλέον επισκέπτες που βίωσαν μια εξαιρετική εμπειρία, μέσα από την συνέργεια του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια και του Ιστιοπλοϊκού Ναυτικού Ομίλου Αιγίου, το Σάββατο 27 Μαΐου στον Άγιο Νικολάκη (νέος φάρος Αιγίου).
Η εκδήλωση από πολύ νωρίς είχε άμεση ανταπόκριση καθώς πολυάριθμοι επισκέπτες, κυρίως από την Πάτρα αλλά και την Αθήνα, έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή.
Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη του ΙΝΑΟ με τους κυβερνήτες και τους βοηθούς τους, ΑΡΓΩ (Μιχ. Κωστόπουλος), ΙΑΣΩΝ (Ηλίας Γεωργίου), MUST 4 (Μάριος Πολυδωρόπουλος), ΝΕΜΕΣΙΣ (Γιάννης Κορομηλάς) και ΤΟΠΑΣ (Παναγ.Θεοφανόπουλος) πραγματοποίησαν τρεις συνεχείς βόλτες στα ανοιχτά, από τις 2μμ. έως το σούρουπο, 8μμ.
Οι κυβερνήτες με εξαιρετική ευγένεια και άριστη φιλοξενία δέχτηκαν, επί των ιστιοπλοϊκών σκαφών τους, τους επισκέπτες και βοήθησαν τους οινολόγους ξεναγούς του Δικτύου, να ξεδιπλώσουν τα γεωλογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά των Πλαγιών της Αιγιάλειας οι οποίες γίνονταν ορατές στο σύνολό τους καθώς τα σκάφη άνοιγαν τα πανιά τους στον Κορινθιακό κόλπο.
Στην διάρκεια της διαδρομής, και με την βοήθεια του ούριου άνεμου, οι οινολόγοι είχαν την δυνατότητα να μιλήσουν για τα ροζέ κρασιά που γνωρίζουν μια νέα άνθιση και θεωρούνται κατ’ εξοχήν κρασιά της Άνοιξης και της θάλασσας.
Επί των σκαφών ήταν οι οινολόγοι Τάσος Δροσιάδης, Θεοδώρα Ρούβαλη, Εύη Χαραλαμπίδου, Δημήτρης Στάικος και η κ. Ανδριάννα Φόη (The wine connoisseurs) μέλος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια. Στην υποδοχή των επισκεπτών ήταν οι κ.κ. Σμαράγδα Τσαχρέλια, Ηλέκτρα Τσίγγα, Μαρία Μουτσάτσου και στην οινολογική τους υποδοχή η κ. Σωσάννα Κατσικώστα,οινολόγος.
Οι δύο πρόεδροι, του Ναυτικού Ομίλου και του Δικτύου, Λ.Παναγιωτακόπουλος και Α. Ρούβαλης, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Κ. Λιανός υποστήριζαν όλες τις προσπάθειες, ενώ η φωτογράφιση έγινε αφιλοκερδώς από την κ. Γεωργία Χονδρού. Τα ροζέ κρασιά ήταν προσφορά των οινοποιείων μελών του Δικτύου και τους επισκέπτες ξεδιψούσε το εμφιαλωμένο νερό «Κρίνος» ευγενική χορηγία.
Δημοσιεύουμε μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τις κουβέντες των οινολόγων του Δικτύου, για την επίδραση του Κορινθιακού κόλπου στις Πλαγιές της Αιγιάλειας.
«Ο Κορινθιακός κόλπος συνιστά, από γεωλογική άποψη, μια από τις τρείς πιο ενδιαφέρουσες περιοχές σε όλο τον κόσμο…………». «Έχουν περάσει 10 εκατομμύρια χρόνια από τότε που η Πελοπόννησος άρχισε να αποχωρίζεται από την Στερεά Ελλάδα και να σχηματίζονται οι Πλαγιές της Αιγιάλειας που είναι κατ’ ουσία η Βόρεια ακτή της Πελοποννήσου, και που περιλαμβάνει την περιοχή από το Λαμπίρι στα δυτικά μέχρι και τα όρια του Νομού Αχαΐας στα ανατολικά, Αιγείρα…….» «Είναι η μοναδική αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία ταυτόχρονα συνυπάρχουν τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας:
• Βορινή έκθεση
• Μεγάλο υψόμετρο
• Προστασία στο Νοτιά
• Γειτνίαση με την θάλασσα
• Αμπελώνες σε κλίση
Σε αυτά πρέπει
να προσθέσουμε και το εδαφικό προφίλ που συμπληρώνει το ποιοτικό παζλ των αμπελώνων της περιοχής και το οποίο οφείλεται στην ανύψωση της στεριάς έως 1000 και πλέον μέτρα μέσα από την θάλασσα και τις επακόλουθες προσχώσεις καθώς τα νερά από τους ορεινούς όγκους πρόστρεξαν προς τον Κορινθιακό και μέχρι να περιοριστούν τα εφτά(!) ποτάμια της περιοχής………………..»
«…………..Γειτνίαση με την Θάλασσα
Το τρίτο σημαντικό γεωλογικό χαρακτηριστικό των αμπελώνων των Πλαγιών της Αιγιαλείας, είναι η άμεση γειτνίαση τόσο υψηλού υψομέτρου με την Θάλασσα, με τον Κορινθιακό μας Κόλπο.
Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι ένα σχετικά μεγάλο σε μήκος, μέτριο σε πλάτος και πάρα πολύ βαθύ κανάλι.
Τα νερά του έχουν – από την μια λόγω του εξαιρετικά μεγάλου βάθους και από την άλλη λόγω της συνεχούς τροφοδότησης από τα νερά των ποταμών και των υπόγειων απορροών – σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο, όπως όλες οι θάλασσες.
Το καλοκαίρι βρίσκεται στους 24C.
Ακριβώς αυτός ο συνδυασμός χαμηλών θερμοκρασιών του νερού / μεγάλων υψομέτρων λειτουργεί ως ένα φυσικό κλιματιστικό για τους αμπελώνες. Ας το δούμε: Κατά το καλοκαίρι το μεσημέρι η θερμοκρασία των νερών(24 C) είναι μικρότερη από την θερμοκρασία των υψηλών βουνών και έτσι ένα ψυχρό ρεύμα αέρα ανεβαίνει προς τις κορυφές των βουνών δροσίζοντας τα αμπέλια (αύρα) και το βράδυ το φαινόμενο αντιστρέφεται καθώς η θερμοκρασία στα βουνά κατεβαίνει κάτω από τους 24C (κατάντι). …..»