14.6 C
Aigio
Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
HomeΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλειαΣε πέντε βασικούς άξονες αλλά και επί μέρους ζητήματα της καθημερινότητας κινήθηκε...

Σε πέντε βασικούς άξονες αλλά και επί μέρους ζητήματα της καθημερινότητας κινήθηκε η συνέντευξη τύπου του Δήμαρχου Αιγιαλείας

Σε πέντε βασικούς άξονες αλλά και επί μέρους ζητήματα της καθημερινότητας του Δήμου, κινήθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, στο πλαίσιο της ανοιχτής ενημέρωσης των πολιτών.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος στις αρχικές του δηλώσεις ανέπτυξε συγκεκριμένα ζητήματα που κατά την κρίση του είναι τα πιο σοβαρά αλλά και αυτά που θα κρίνουν στο τέλος της θητείας την επιτυχία της δημοτικής αρχής, πέραν των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά και που αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρόκειται για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων του αποχετευτικού της παραλιακής ζώνης της Αιγιάλειας, το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, το διυλιστήριο του ποταμού Σελινούντα αλλά και η συμβολή του Δήμου στην αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω μέτρων υπέρ των αδύναμων συμπολιτών, που αγγίζουν σε ποσοστό το 6,5%.

Ο κ. Καλογερόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις για τη Σχολή Φυσικοθεραπείας, την πλατεία Αγίας Λαύρας αλλά και το πολύπλευρο έργο των υπηρεσιών του Δήμου. Στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ κοινή διαπίστωση υπήρξε πως η συνέντευξη είχε πλήθος ιδιαίτερων αναφορών πολιτικού χαρακτήρα, που προκαλούν αίσθηση με την ευθύτητα τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στο Δήμο Αιγιαλείας, ομολογουμένως το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληρονομήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν παραλάβαμε τον Δήμο, ήταν το ζήτημα των απορριμμάτων που κείτονταν στους δρόμους και κινδύνευε η δημόσια υγεία. Έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να βελτιωθεί η κατάσταση, έχοντας υπόψιν ότι το εγγενές πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε δικό μας χώρο υποδοχής απορριμμάτων.

Η «φιλοξενία» των απορριμμάτων όμως σε άλλους Δήμους δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν είναι πάντα αποδεκτή από τις κατά τόπους τοπικές κοινωνίες, καθώς φανταζόμαστε πόσο μεγάλο ζήτημα θα προέκυπτε αν θεωρητικά κάποιος άλλος Δήμος μας ζητούσε να φέρει εδώ τα σκουπίδια του.

Το πρόβλημα παραμένει σε όλη του την ένταση και χρειάζεται επιμέλεια και συνέπεια ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με άλλους δήμους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα της θητείας μας, τα σκουπίδια έχουν φιλοξενηθεί στους Δήμους Κοζάνης, Βόνιτσας, Δελφών, Ναυπάκτου, Μεσολογγίου και Ήλιδας.

Αν προσμετρήσει τους αποδέκτες, καταλαβαίνει πόσο έντονες και επίπονες αλλά αποτελεσματικές προσπάθειες έχουμε κάνει και γίνεται απόλυτη συνείδηση σε όλους μας ότι, κάτι που θεωρούμε δεν έχει λυθεί οριστικά.

Γίνεται επίσης προσπάθεια για την επόμενη μέρα, καθώς στην προσωπική μου διαδρομή έχω αποδείξει πως δεν συνδέω τη δική μου προσπάθεια μόνο με τη διάρκεια της θητείας, μιας και πιστεύω ακράδαντα ότι χρήσιμος αυτοδιοικητικός είναι αυτός που προλαβαίνει να σκεφτεί, να σχεδιάσει και να προωθήσει τις όποιες προσπάθειες σκεπτόμενος και τις επόμενες θητείες. Έχουμε μπει σε ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης σε επίπεδο Αχαΐας και ήδη πετύχαμε χρηματοδότηση 5,5 εκ. ευρώ του δικού μας εργοστασίου για διαχείριση βιοαποβλήτων, που αποτελούν το 30 με 40% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων. Βρισκόμαστε στη διαδικασία των τευχών δημοπράτησης και παράλληλα έχουμε υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ για συνοδά έργα.

Πρέπει να επισημάνουμε την πολύ καλή πρόοδο που έχουμε δείξει στην ανακύκλωση, καθώς από το 2019 έως σήμερα έχουμε πολλαπλασιάσει το ποσοστό που παραλάβαμε. Πετύχαμε επίσης μείωση του κοστολογίου μεταφοράς απορριμμάτων στους άλλους Δήμους, γιατί στις δημοπρατήσεις που κάναμε για τη μεταφορά, βάλαμε ως κριτήριο αμοιβής του αναδόχου το βάρος και όχι τον όγκο. Έχουμε εξασφαλισμένους χώρους εναπόθεσης έως τον Σεπτέμβριο και θεωρώ πως θα το πετύχουμε τη συνέχεια μέχρι το τέλος της θητείας.

Ανανεώσαμε τον στόλο των απορριμματοφόρων, προχωρούμε σε προμήθεια νέων κάδων και κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις σε όλη την Αιγιάλεια.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Χωρίς διαχείριση υγρών λυμάτων δεν μπορεί μια κοινωνία να λέει ότι έχει πολιτισμό και δυνατότητες κοινωνικής και τουριστικής ανάπτυξης. Εκτελείται το έργο με ό,τι κινδύνους υφίστανται σε σχέση με το γενικότερο κλίμα αύξησης του κοστολογίου των υλικών σε όλη τη χώρα, που έχει δημιουργήσει μια τάση εγκατάλειψης έργων από εργολάβους που δεν βγαίνουν οικονομικά να τα συνεχίσουν.

Παρ’ όλα αυτά προχωράει το έργο των εσωτερικών δικτύων, για να καλυφθούν οι ανάγκες για ένα μεγάλο κομμάτι της Αιγιάλειας, όχι όμως με τους ρυθμούς που σχεδιάζαμε, λόγω στενών οικονομικών ορίων.

Θεωρώ όμως πως θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, ένας μεγάλος όγκος γεωγραφικός σύντομα θα έχει δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο και αναμένεται η πρώτη σύνδεση να γίνει μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Το έργο προβλέπεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2024 στο σύνολό του, αν δεν έχουμε κάποια καινούργια απρόβλεπτα.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το κόστος κατανάλωσης ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί και στους πολίτες και στον Δήμο. Εάν εισπράτταμε περίπου 280.000 € το μήνα από τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, σήμερα ενώ το κοστολόγιο παραμένει ίδιο ή και αυξημένο, αυτά που αποδίδονται από τη ΔΕΗ στον Δήμο είναι πια μεσοσταθμικά 80.000 το μήνα. Υπάρχει επιδότηση ως τώρα περίπου 300.000 € για φέτος, ελπίζω πως θα έχουμε έστω και κατά ένα ποσοστό αποκατάσταση της ζημιάς με έκτακτη επιχορήγηση.

Δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει πλέον κάθε δήμος της χώρας και ο δικός μας φυσικά.

Έχουμε όμως προβλέψει τη δημοπράτηση της αλλαγής των υποδομών και κυρίως του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με σύγχρονες μεθόδους, θα μειωθεί το κόστος έως 76%. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε μια αύξηση περίπου 100% του κοστολογίου, είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε άμεση αντικατάσταση των λαμπτήρων.

Σήμερα είμαστε στη φάση έγκρισης του αναδόχου, που έδωσε έκπτωση 7,5% με μελέτη του 2020, που σημαίνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχουν οι αντίστοιχες αυξήσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από τον ανάδοχο.

Οι συνθήκες όμως είναι πάρα πολύ δύσκολες, η ενέργεια τόσο πλέον κοστοβόρα και αυξάνεται συνεχώς το κόστος που 3 δήμοι που έκαναν αντίστοιχες δημοπρατήσεις με 0% δεν είχαν καν ανάδοχο, λόγω των αυξήσεων και αδυναμίας ανταπόκρισης στους όρους.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ

Ως γνωστόν έχουμε εδώ και καιρό υποβάλει πλήρη φάκελο για χρηματοδότηση του εμβληματικού έργου της διαχείρισης υδάτων του ποταμού Σελινούντα, που θα λύσει για δεκαετίες το ζήτημα της παροχής φθηνού και ποιοτικού νερού σε οικίες και αγροτικές καλλιέργειες μεγάλου μέρους του Δήμου.

Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις δύο Υπουργών που έχουν προαναγγείλει από τον Οκτώβριο του 2020 την ένταξη σε χρηματοδότηση του ώριμου αυτού έργου, δεν υπάρχει ακόμα καμία υπογραφή. Έχουν χαθεί σχεδόν δύο χρόνια και πρέπει να λάβουμε υπόψιν και πόσο χρόνο θέλουμε για την υλοποίηση.

Εκφράζω τη θλίψη μου και την αγανάκτησή μου για την ασυνέπεια των κυβερνητικών λόγων και έργων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ

Ο Δήμος πρέπει να έχει οικονομική ευρωστία για να ανταποκριθεί και στον κοινωνικό του ρόλο. Είχα και στο παρελθόν τονίσει, στις αρχές του 2010 όταν εξελέγην δημοτικός σύμβουλος της τότε αντιπολίτευσης του νεοσύστατου Δήμου Αιγιαλείας, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είχε στο μέλλον να αντιμετωπίσει τις αδύναμες κατηγορίες συμπολιτών. Ο Δήμος μας έχει ποσοστό 6,5 % φτωχών και ωφελούμενων από κοινωνικά προγράμματα, που μεταφράζονται σε περίπου 3.000 συμπολίτες μας διαφόρων περιπτώσεων, που χρήζουν βοήθειας και στήριξης ποικιλοτρόπως, μέσω της Πρόνοιας και του Κέντρο Κοινότητας.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ

Είναι γνωστές οι εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί με το ζήτημα της υποκατάστασης αναδόχου. Κάναμε την προσφυγή μας στην Επιτροπή του άρθρου 152 και ενώ έχουμε ζητήσει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διεκπεραίωση, μέχρι σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανεξήγητα κατά τη γνώμη μας, δεν έχει στείλει τον φάκελο προς κρίση. Απαράδεκτη αυτή η καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπ’όψιν το πόσο η τοπική κοινωνία βοά για το τι θα γίνει με την πλατεία.

Μετά την κρίση στην Επιτροπή του άρθρου 152 δεν υπάρχει λόγος άλλης προσφυγής, γιατί πρέπει να κάνουμε τα πάντα να μειώσουμε το χρόνο υλοποίησης του έργου. Η δημοτική αρχή δεν είναι υπαίτια για την καθυστέρηση. Θα πρέπει να βγει η κρίση το συντομότερο για να προχωρήσουμε στις επόμενες κινήσεις, που η αντιπολίτευση λέει ότι «ξέρει» αλλά δεν λέει.

Αν είναι αυτό που υποψιάζομαι, βάζω στοίχημα ότι θα είναι μεν νόμιμη αλλά αναποτελεσματική. Μάλλον υπονοεί την διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους άλλους εργολάβους, εμείς δεν έχουμε μεν πρόβλημα γιατί πάνω από όλα θέλουμε να γίνει το έργο αλλά αν είναι αυτό που εικάζω, δεν θα είναι δυνατόν να τελειώσει το έργο σύντομα γιατί οι αντικειμενικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Είναι απίθανο να πετύχει αυτή η διαδικασία, γιατί αν λάβουμε τις συνθήκες της μελέτης με κοστολόγιο του 2016 που σήμερα έχει αυξηθεί πολύ, οι ενδιαφερόμενοι για ανάδοχοι έδωσαν κάποια ποσοστά έκπτωσης τότε. Αν πριν πέντε χρόνια υπήρχε μια α’ τιμή, σήμερα που έχει υπερδιπλασιαστεί η τιμή θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους από πάνω. Μπορεί αυτοί που θέλουν να πάρουν το έργο να έρθουν στη διαπραγμάτευση, να δώσουν 0% έκπτωση και να μην το ολοκληρώσουν ποτέ γιατί δεν θα βγαίνουν οικονομικά.

Υπάρχουν καθώς φαίνεται, κυβερνητικού χαρακτήρα απολήξεις και νομικές υποστηρίξεις της μικρόψυχης αυτής αντιμετώπισης του ζητήματος, γιατί πρέπει να βρούμε κάτι για να εμποδίσουμε την πρόοδο των πραγμάτων για τον Καλογερόπουλο και τη δημοτική αρχή και πρέπει να βρούμε κάτι να «κολλήσει».

Την ένσταση κατά το 80% την υπέγραψαν μη αιγιώτες δημοτικοί σύμβουλοι, χωρίς να είναι κακό αλλά συνήθως πιστεύουμε ότι τα κατά τόπους ζητήματα τα ξέρουν καλύτερα αυτοί που έχουν γεωγραφική σχέση. Εάν κερδηθεί στην επιτροπή του άρθρου 152 η ένστασή μας θα προχωρήσουμε στη διαδικασία της εγκατάστασης του εργολάβου, αν και έχω επιφυλάξεις για το αν ο ανάδοχος θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται μετά από όλα αυτά. Καθένας από εκεί και πέρα μπορεί να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα και διοικητικά δικαστήρια. Το να μπλοκάρεις στην Ελλάδα ένα έργο είναι εύκολο, το να δημιουργείς είναι δύσκολο, είναι κάτι σαν τη φωτιά. Για να γίνει ένα δάσος θέλει χρόνια και προσπάθεια και με ένα σπίρτο καίγεται.

Εγώ ως αντιπολίτευση δεν έκανα επί τέσσερα χρόνια καμία ένσταση, γιατί είμαι αυτοδιοικητικός και πρέπει να δημιουργώ κι όχι να κάνω ζημιά στον άλλον. Με αυτεπιστασία δεν μπορεί η εταιρεία να κάνει το έργο αλλά ο δήμος όντως μπορεί, υπάρχει η εναλλακτική αυτή, όμως έχω τη βεβαιότητα ότι και αυτή η πρόταση που θα δώσει ανάσα, δυστυχώς θα μπλοκαριστεί από δημοτικούς συμβούλους Αιγείρας ή Ερινεού.

Μακάρι να κάνω λάθος, όμως στόχος τους δεν είναι να διευθετηθεί το ζήτημα αλλά μέσω της πλατείας να μειωθεί η όποια προσπάθεια της δημοτικής αρχής.

ΣΧΟΛΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Μας λένε ευθαρσώς πια ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι πει ο Πρύτανης. Εγώ ξέρω ότι την ευθύνη την έχει αυτός που υπογράφει και την υπογραφή την βάζει η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Παιδείας, είναι απόφαση πολιτική.

Στην πρόσφατη σύσκεψη με τους δημοτικούς αρχηγούς, συναποφασίσαμε ότι έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε αυτό για το οποίο ορκιστήκαμε, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της κοινωνίας μας με οποιονδήποτε νόμιμο. Ένας από αυτούς είναι η αγωγή αποζημίωσης για μη υλοποίηση της σύμβασης Δήμου και Κράτους. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον δημότη να είναι συνεπής όταν το Κράτος δεν είναι. Δεν έχουν δικαίωμα ηθικό πάνω απ’ όλα να αλλάζουν συμφωνίες, υπάρχει η αρχή της συνέχειας της διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την υποχρέωση έστω και για πρώτη φορά να αξιοποιήσουμε νομικά όπλα.

Ζήτησα κοστολόγηση από τεχνική υπηρεσία και σύνολο διεκδίκησης χρηματικής από τη νομική υπηρεσία του Δήμου, πρέπει να τηρήσουμε τον νόμο και την ηθική τάξη. Οι κυβερνητικοί βουλευτές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και προς τιμήν του το παραδέχτηκε και ο κ. Γούτος στην προχθεσινή σύσκεψη. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο ούτε να φερθώ με απρέπεια προς την Υπουργό Παιδείας.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς υπάρχουν όντως προβλήματα που είναι διαχρονικά. Να μην είμαστε όμως άδικοι. Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που απαγορεύει το να μαζέψουμε και να εγκλωβίσουμε τα αδέσποτα ζώα κάπου, πρέπει να μένουν ή να επιστρέφουν στη φυσική τους θέση.

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 700 στειρώσεις ζώων και συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις της χώρας με προγράμματα υιοθέτησης αδέσποτων, δώσαμε αρκετά. Προωθείται η κατασκευή νέου καταφυγίου, παρέχουμε περίθαλψη και φροντίδα με ό,τι προβλέπεται.

Όταν μας γίνεται συγκεκριμένη καταγγελία αμέσως παρεμβαίνουμε στο πλαίσιο του νόμου, δεν γίνεται όμως να λαμβάνονται υπόψιν αναρτήσεις στο διαδίκτυο, προωθούμε πρόστιμα για τις ακαθαρσίες των δεσποζόμενων ζώων σε δημόσιους χώρους.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Όπως ξέρουμε, πριν χρόνια καταργήθηκαν όλες οι εν λειτουργία παιδικές χαρές που δεν πληρούσαν τις νέες προδιαγραφές, αν και κάποιοι Δήμοι είχαν φροντίσει ήδη να έχουν έτοιμες με τα σύγχρονα δεδομένα και πιστοποιήσεις πριν την κατάργηση των παλαιών. Σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης δεκατρείς νέες παιδικές χαρές σε όλο τον Δήμο που θα παραδοθούν μέσα στο 2022 προς χρήση.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Προσωπικά την υιοθετώ. Τα ζητήματα του Δήμου πρέπει να λύνονται σύμφωνα με τη δημοκρατία και τους κανόνες της. Όμως υπάρχουν πολλές φορές «παραγονταίοι» (αν μας επιτρέπεται ο όρος) που εμποδίζουν την προώθηση ζητημάτων.

Δεν γίνεται πολίτες να επηρεάζουν με τον τρόπο τους δυσμενώς αποφάσεις που είναι θεμιτές και αποδεκτές από τον κόσμο, κατά το δοκούν. Οι δημοτικοί σύμβουλοι όταν εκλέγονται έχουν και την ευθύνη να διαθέτουν ηθική αντίσταση και ανάστημα και να μην εκβιάζονται στο πλαίσιο της ψηφοθηρικής πολιτικής. Όχι άλλες μελέτες και καθυστερήσεις, πεθάναμε στις μελέτες και στη σπατάλη χρόνου και ενέργειας.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Στον νέο Οργανισμό Λειτουργίας του Δήμου Αιγιαλείας θα συμπεριλάβουμε την ουσιαστική αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας με δημιουργία αυτοτελούς τμήματος. Επίσης, πιστεύουμε στην αποτελεσματική συνεργασία δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε τη δεισιδαιμονία πως ο ιδιώτης είναι επιζήμιος για την αξιοποίηση ακινήτων του Δήμου για διάφορους σκοπούς.

Η ατμόσφαιρα που συνάντησα κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Αιγίου είναι αυτή και δυστυχώς διαποτίζει όλη την αντιπολίτευση. Πώς θα βρούμε τρόπο να βολέψουμε κάποιους… και δεν κατάλαβαν ότι αυτή η νοοτροπία δεν επανεξέλεξε ποτέ κανέναν, γιατί ο θεσμός του δημάρχου μπήκε στην απαξίωση του μέσου πολίτη.

Όταν έκατσα στην καρέκλα του Δημάρχου, αμέσως «μύρισα» εκβιασμό και πιέσεις, άρα αυτή η καρέκλα αυτά υφίσταται και φαίνεται πως αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που δεν ξαναβγήκε κανένας από τους διατελέσαντες ξανά δήμαρχος. Έχω υποσχεθεί να παραδώσω στα παιδιά μου την αξιοπρέπεια που μου κληροδότησε ο πατέρας μου, ακόμα κι αν δεν ξαναβγώ δήμαρχος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Περιμένω να τηρηθούν όσα μου είπε προσωπικά ο Υπουργός κ. Πλεύρης στη συνάντησή μας στο γραφείο του, πως θα δοθούν κίνητρα για ενίσχυση του ιατρικού και όχι μόνο προσωπικού, δεν το έχω δει όμως ακόμα.

Δεν ενημερώθηκα για την επίσκεψη Γκάγκα την περασμένη εβδομάδα, αυτό φυσικά αποτελεί απαξίωση της κοινωνίας και του θεσμικού της εκφραστή. Φυσικά αν με καλούσαν θα πήγαινα αλλά δεν ξέρω αν θα υπήρχε αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως αυτού, ελπίζω να γίνουν αυτά που πρέπει.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Εκτός από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που είναι το στρατηγικό σχέδιο που καταρτίζεται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές και τα περίχωρά τους και την ικανοποίηση των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στις περιοχές αυτές, σχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, ο Δήμος Αιγιαλείας έχει καταφέρει να είναι στους δέκα πρώτους Δήμους της χώρας που συνεργάζεται με το Τεχνικό Επιμελητήριο για οργανωμένο σχέδιο πόλεως του Δήμου στο σύνολό του, κάτι πολύ σημαντικό για το μέλλον (πχ ορισμός ΒΙΠΕ, οικιστικών χώρων, χώρων επισκεψιμότητας κλπ.)

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ιδρύθηκε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αιγίου (ΕΝΕΕΓΥΛ) που ήταν πάγιο αίτημα αρκετών οικογενειών της περιοχής. Κάνουμε διαρκείς παρεμβάσεις βελτίωσης στα σχολικά συγκροτήματα, καθώς η παιδεία ανήκει στους τομείς ιδιαίτερης προτεραιότητας για εμάς, σχεδιάζοντας οργανωμένο πλαίσιο για το μέλλον.

ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΙΓΙΟ-ΦΩΚΙΔΑ

Για να είμαστε ρεαλιστές, η πορθμειακή γραμμή Αίγιο-Φωκίδα δεν μπορεί να έχει οικονομικό όφελος αλλά ζημιά για την εκάστοτε ναυτιλιακή εταιρεία.

Έχοντας στη σκέψη μας να στηρίξουμε τη γραμμή, σε συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδας, θα προχωρήσουμε σε νέες διαδικασίες.

Δεν είναι εύκολο γιατί δεν προβλέπεται κάποιο νομικό πλαίσιο, ψάχνουμε τον τρόπο αλλά να είναι και νόμιμος, σε συνεργασία με Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής, για αξιοποίηση ηλεκτρικού ferry boat με πολύ μικρότερο κοστολόγιο, για να μπορέσει να στηριχθεί η γραμμή και ως επένδυση.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Με διάφορες δράσεις χρηματοδοτούμενες από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, προχωρήσαμε στην αξιοποίηση της παραλίας Αλυκής, την οδική σύνδεση της Αλυκόβρυσης που ανακούφισε το κυκλοφοριακό ζήτημα της θερινής περιόδου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προώθησε μελέτες για τα καταφύγια του Κρυονερίου και του Διακοπτού, καθώς και διάφορες παρεμβασεις όπως τοπογραφικές βυθομετρήσεις, προσαρμογή του λιμένα Αιγίου σε συνθήκες Σένγκεν που έγινε χρηστικός με τη φιλοξενία των πλοίων. Αναμένονται νέες παρεμβάσεις και σε άλλες παραλίες, με έργα οδοποιίας, τσιμεντοστρώσεις, αμμοχαλικοστρώσεις κλπ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεν προωθούμε μόνο έργα υποδομής αλλά και πολιτισμού. Σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠΑ έχουμε προχωρήσει στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Αιγείρας, ενισχύουμε τις δημοφιλείς εκδηλώσεις του Πάρκου των Χριστουγέννων, την περίοδο της πανδημίας παρουσιάσαμε πλατφόρμα με ψυχαγωγικά προγράμματα για όλα τα γούστα και όλη την οικογένεια, καταστήσαμε επισκέψιμο το εμβληματικό κτίριο Παναγιωτόπουλου με τακτικό ωράριο και ενδιαφέρουσες εκθέσεις, θεσμοθετούμε τους Ελληνικούς Αγώνες Λόγου, προετοιμάζονται καλοκαιρινές εκδηλώσεις για όλους και σε όλο τον Δήμο.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υπάρχουν αυτοδιοικητικοί αυτόφωτοι και άλλοι που μπαίνουν κάτω από τη λάμπα για να πάρουν φως. Όσον αφορά τις προσωπικές μου στοχεύσεις, αν έλεγα ότι δεν είναι ολοκληρωμένη η πορεία μου στην αυτοδιοίκηση θα ήμουν αχάριστος, θα πρέπει να είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη διαδρομή με την οποία με τίμησαν οι πολίτες.

Είμαστε στα 2,5 χρόνια θητείας, στο μέσον μιας διαδρομής που ιδιαίτερα αν υπάρξει παράταση θητείας όπως ακούγεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι εκλεγμένοι που πρέπει να πούμε όχι αν και θα μας συνέφερε, είναι θεσμικό δημοκρατικό ατόπημα.

Ανώριμο να πω τι θα κάνω στην παρούσα φάση, έχω κάνει τη μισή διαδρομή που είναι προπαρασκευαστική και όχι ολοκλήρωση. Γίνονται βέβαια κουβέντες. Θα πρέπει ένας εχέφρων πολιτικός να εξαρτήσει σε αυτή την περίπτωση την προσωπική του άποψη και πορεία από τους άλλους και δεν εννοώ την παράταξη μου αλλά τους πολίτες.

Αυτούς θα πρέπει να «ακτινογραφήσω» και να καταλάβω αν θέλουν να συνεχίσω ή όχι, όμως δεν έχουν ακόμα εικόνα της πορείας μου στην Αιγιάλεια.

Δεν υπαναχωρώ και υπερασπίζομαι τον θεσμικό ρόλο του δημάρχου, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος και δεν πισωγυρίζω, είναι η αξία μου.

Ρόλο παίζουν και οι θεσμικοί συνεργάτες που θα εκφράσουν προσωπικό και συλλογικό ενδιαφέρον.

 

Συνέντευξη τύπου Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου 11/05/2022 (video)

 

Aκολουθήστε μας aigialeiapress.gr στο Google News 

Most Popular