16.3 C
Aigio
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλλάδαΣταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο

Την επέκταση των μέτρων στήριξης που ήδη ισχύουν και για τον Μάιο αλλά και για τον Ιούνιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Επιπλέον, δεν απέκλεισε αύξηση πέραν του 1 δισ. ευρώ του ποσού που θα διανείμει το ΥΠΟΙΚ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής προς τις επιχειρήσεις.

Η ύφεση προσδιορίστηκε προς το 4% για φέτος, ενώ αποδέχθηκε πως θα είναι μεγάλο το πλήγμα στο τουρισμό. Εξήγησε πως δεν θα επανέλθει – μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα – αυτόματα η οικονομία και η αγορά και έτσι οι πολιτικές τόνωσης των δαπανών θα πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλη περίοδο και μετά από αυτή τη περίοδο τόνωσης της ζήτησης και στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (που προυπήρχε) για σταδιακή μείωση των φόρων.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως δεν αλλάζει φέτος ο ΕΝΦΙΑ με βάση τα σημερινά δεδομένα. Επίσης επανέλαβε την εξαγγελία του για ρύθμιση οφειλών όταν λήξει η περίοδος αναβολών πληρωμής οφειλών (που προς το παρόν προσδιορίζεται για τον Σεπτέμβριο).

Προανήγγειλε πως έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν τα 400 ευρώ στους επιστήμονες και τα Δώρο Πάσχα για τους υγειονομικούς. Από αυτή την εβδομάδα εκταμιεύονται τα 800 ευρώ του επιδόματος.

Επίσης επέμεινε στην ανάγκη για μία ισχυρή λύση που θα διασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα στα κρατικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά επισήμανε πως επιμένει σε ένα ευρωομόλογο και πως η ομάδα των “9” έχει ενισχυθεί με την Κύπρο και τη Μάλτα. Προστίθενται πλέον στην ομάδα των κρατών που τίθενται υπέρ του ευρωομολόγου.

Η κρίση δεν θα λήξει σύντομα

Αναλυτικά, η υγειονομική κρίση, όπως είπε, “θα έχει σημαντικές συνέπειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και για την ελληνική οικονομία”. Για το ύψος της ύφεσης ανέφερε ότι είναι “συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά”.

Εξήγησε πως “ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορεί να κάνει κανείς, εντός και εκτός χώρας”. Εξήγησε πως οι περισσότερες προβλέψεις που έρχονται στη δημοσιότητα “δείχνουν βαθιά ύφεση” και πως “το επόμενο στάδιο είναι να αξιολογήσει κάποιος το πώς θα αξιολογηθούν τα μέτρα και πως θα καλύψουν μέρος από αυτήν την ύφεσης” το 2020 και το 2021.  Για τον λόγο αυτό ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως “εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε πολεμοφόδια και για την επόμενη μέρα όταν τελειώσει αυτή η κρίση”. Δηλαδή για να μετριαστεί η ύφεση.

Για τις δηλώσεις πρώην ΥΠΟΙΚ  είπε πως μελέτησε με πολύ μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις τους και “υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις και μεταξύ τους”. Πάντως, πρόσθεσε, μειώνουν το ρυθμό της ύφεσης ανάλογα με το πακέτο μέτρων που λαμβάνεται.

Ο ίδιος εκτίμησε πως “με τα σημερινά δεδομένα η ύφεση υπολογίζεται ότι θα είναι πιο πάνω από το 3% πιο κοντά στο 4% και αυτό με το σενάριο ότι η οικονομία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως θα ήθελε χώρα και τον μήνα Μάιο”. Το ίδιο σενάριο “λαμβάνει υπόψη και μία σημαντική αρνητική επίπτωση που θα υπάρχει στον τουρισμό το καλοκαίρι”.

Εξήγησε πως υπό κανονικές συνθήκες “ο τουρισμός είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας”. Ωστόσο,  σε αυτή τη συγκυρία είναι “ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και χρειάζονται, εκτός των πολιτικών που έχουμε ήδη λάβει στοχευμένες δράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα”.

Για τα διαθέσιμα είπε πως υπάρχουν 15,7 δισ. ευρώ ως μαξιλάρι ασφαλείας και επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιθετική πολιτική τόνωσης  των δαπανών

Για το θέμα της διαχείρισης των διαθεσίμων, εξήγησε πως “πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο. Το πότε και το πώς θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά όπλα, έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης. Για αυτό και ρίχνουμε όπλα αλλά κρατάμε και καύσιμα”. Επίσης εξήγησε πως έχει σημασία τι θα αποφασισθεί στην ΕΕ. “Το επόμενο χρονικό διάστημα, τους επόμενους μήνες θα έχουμε και μία σειρά από άλλα πολεμοφόδια που φαίνεται πως δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και φαίνεται πως θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε ακόμα καλύτερες, επιθετικές, πολιτικές. Δηλαδή να αυξήσουμε τις δαπάνες ακόμα περισσότερο και να τονώσουμε την οικονομία”.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε “δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στο τραπέζι” ερωτηθείς για μείωση μισθών και συντάξεων. “Με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στο τραπέζι”, επανέλαβε.

“Πάμε για έναν μαραθώνιο”

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στο  “σημαντικό πακέτο μέτρων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ή των 6,8 δισ. ευρώ”. “Έχουμε πάει πολύ πάνω από το 2% του ΑΕΠ που έχουν δαπανήσει κατά μέσο όρο τα κράτη-μέλη” και “είμαστε έτοιμοι το υλοποιήσουμε (το πακέτο) και τον μήνα Μάιο και τον μήνα Ιούνιο. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό που εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Θέλουμε να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα. Μιλάμε για έναν μαραθώνιο, δεν μιλάμε για έναν αγώνα ταχύτητας. Πρέπει να μείνουμε μακριά από μαξιμαλιστικές, από ανεύθυνες προσδοκίες και να λειτουργήσουμε όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα”, ανέφερε.

Έκανε σαφές πως “δεν θα ήταν υπεύθυνο από την πλευρά μου να πω ότι με το που θα αρχίσει η οικονομία να παίρνει μπρος, στο καλό σενάριο, θα αρχίζει να λειτουργεί αυτόματα. Είναι σαφές ότι θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην πορεία της οικονομίας. Πρέπει να κάνουμε σχεδιασμό σε βάθος πολλών μηνών”. Εξήγησε πως αυτή την πρώτη μεταβατική περίοδο θα “πρέπει να αυξήσουμε δαπάνες, θα πρέπει να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”. Είπε πως πρώτα θα “πρέπει να χτίσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον σωστό δρόμο που είχαμε επιλέξει πριν την κρίση που είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Το σχέδιο μείωσης φόρων θα εφαρμοστεί, εξήγησε ο υπουργός, αλλά αργότερα. “Γιατί τώρα, αφού “υπάρχει μία συστημική εξωγενής κρίση” η κυβέρνηση “οφείλει να στηρίξει την κοινωνία αυξάνοντας δαπάνες”. Είπε πως για αυτό και “αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 5 δισ. ευρώ”.

“Μόλις καταφέρουμε και βγούμε από αυτή την υγειονομική κρίση θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουμε να υλοποιούμε την ορθή πολιτική”, συμπλήρωσε.

“Βρέχει” αιτήσεις στην “Εργάνη”

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως στην πλατφόρμα “Εργάνη”, μέχρι πρότινος, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν είναι 481.000 με μία προβολή για 733.000 εργαζόμενους (η καταληκτική ημερομηνία είναι η 20ή Απριλίου). Οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει αίτηση είναι 220.000 και θα αρχίσουν να πληρώνονται αυτή την εβδομάδα, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Είπε πως μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχουν πληρωθεί τα 400 ευρώ στους επιστήμονες και το Δώρο Πάσχα στους 110.000 περίπου εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Επέκταση Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή προς τις επιχειρήσεις, η πλατφόρμα της οποίας ξεκίνησε την Παρασκευή, είπε πως τώρα η πρόβλεψη είναι για 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί σε επιχειρήσεις τον Απρίλιο. “Θα δούμε μετά τι θα γίνει”, είπε ο ΥΠΟΙΚ λέγοντας πως τους επόμενους μήνες μπορεί “να ενισχύσουμε τη δυνατότητα” αυτή για ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις. Ηδη 1.900 επιχειρήσεις έχουν κάνει οριστική αίτηση την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, ενώ έχουν μπει στην εφαρμογή 5.450.

“Ως κυβέρνηση πρέπει να κάνουμε κάποιες δαπάνες για να στηρίξουμε την κοινωνία” και  “για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε λεφτά. Πρέπει να έρθει η Ευρώπη και μέσα από έναν συνδυασμό μέτρων να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία”, είπε. Αναφέρθηκε και  στα νέα σχήματα που “συζητούμε εν όψει του Eurogroup της Τρίτης”, για το ταμείο που είναι στο τραπέζι αλλά και για το ευρωομόλογο για το οποίο επιμένει η Ελλάδα “όπως και άλλες  10 χώρες”. Εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ πως στην ομάδα των “9”  πλέον μπήκαν και η Κύπρος και η Μάλτα. Για τη θέση Σόιμπλε ανέφερε ότι πολλαπλασιάζονται οι φωνές που συμφωνούν με τη θέση την οποία έχουν “χαράξει οι 11 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα” και είπε πως “θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ούτως ώστε το αποτέλεσμα της Τρίτης να δώσει αρκετά όπλα και στην Ελληνική Κυβέρνηση. Ούτως ώστε να γίνει το βέλτιστο δυνατό και για την ελληνική κοινωνία”.

Για το πότε θα βάλουμε το “κλειδί” στην οικονομία, είπε πως εξαρτάται από “το τι θα μας πουν οι ειδικοί”, εξήγησε πως “όσο επεκτείνονται τα μέτρα προστασίας των πολιτών μέσα από την απαγόρευση κυκλοφορίας τόσο μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται το κόστος για την οικονομία. “Θα έχουμε, την επόμενη μέρα πολύ περισσότερη δουλειά πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και σε διάρκεια και σε έκταση, αλλά προέχει η υγεία. Και για αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε γερή και δυνατή την ελληνική κοινωνία”.

Για τις ρυθμίσεις οφειλών μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης ανέφερε ότι “θα ήταν ουτοπικό να έρθει ένας πολιτικός, ένας Υπουργός Οικονομικών και τον Σεπτέμβριο να ζητήσει ξαφνικά πληρωμή. Έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Απλά πρέπει να κινούμαστε έγκαιρα, μεθοδικά, βήμα-βήμα και αποτελεσματικά”, σημείωσε. Επανέλαβε πως θα υπάρξουν διευκολύνσεις. Γενικά εξήγησε πως προς το τέλος της κρίσης υγείας ότι “θα πρέπει τα καύσιμα να τα ρίχνουμε όλο και περισσότερο”, για “να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό”.

capital.gr

Most Popular