«Θα παρουσιάσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, «φιλικό» προς την ανάπτυξη και την κοινωνία μέχρι τον Απρίλιο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών – «Θα αναλάβουμε την κυριότητα αυτού του προγράμματος», πρόσθεσε
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί «σφιχτή» εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι βάσιμες κι ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά της.
[the_ad id=”46371″]
Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο σχέδιο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η Αθήνα τον Απρίλιο θα καθησυχάσει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ουάσινγκτον.
«Θέλουμε όσο πιο «καθαρή» έξοδο γίνεται» είπε χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα. «Θα παρουσιάσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, «φιλικό» προς την ανάπτυξη και την κοινωνία μέχρι τον Απρίλιο. Θα αναλάβουμε την κυριότητα αυτού του προγράμματος. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε σε ορισμένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα μετριάσουν την κόπωση από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, οι άνθρωποι θέλουν να δουν τους «καρπούς» της ανάκαμψης» εξήγησε για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση την άνοιξη.
Ωστόσο, αξιωματούχοι και στις δύο πόλεις ανησυχούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας με τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής διευκόλυνσης ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. «Χρειάζονται την πιστωτική προληπτική γραμμή για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης και να έχουν αρκετές πιθανότητες να παραμείνουν στις αγορές» δήλωσε ένας τραπεζίτης στους FT.
[the_ad id=”46274″]
Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα συνοδεύεται από επιπλέον επιτήρηση, κάτι που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απορρίπτει, λέγοντας ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει «όρεξη» για κάτι τέτοιο και παραπέμποντας στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ οι οποίοι παρότρυναν την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για να καλύψει τις ανάγκες της μετά τον Αύγουστο.
«Δεν μπορείς να έχει «μαξιλάρι» και προληπτική πιστωτική γραμμή. Πόσα χρήματα να βάλει κανείς στην άκρη;» απάντησε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, παραδεχόμενος ωστόσο ότι κάποιες προϋποθέσεις ενδεχομένως να τεθούν από τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας για το χρέος.
Πηγή: www.newmoney.gr
[the_ad id=”48922″]
[the_ad id=”46704″]