16.8 C
Aigio
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλειαΔημοτικό Συμβούλιο: τι ειπώθηκε για το θέμα της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής

Δημοτικό Συμβούλιο: τι ειπώθηκε για το θέμα της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής

ds ok newΚάτω υπό μεγάλες εντάσεις  και διαξιφισμούς  πραγματοποιήθηκε, την 25/5/2016 Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν έπεσε στο τραπέζι το θέμα του “οικονομικού” κενού της τάξης των 12.500 ευρώ της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας του Δήμου Αιγιαλείας που φαίνεται να υπάρχει από το 2013 υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου.

Πρώτη για το θέμα μίλησε η τωρινή Πρόεδρος  της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας  κα. Τυλιγάδη, ως   πιο αρμόδια και ξεκίνησε με την ανάγνωση της εισήγησης που είχε κάνει θέλοντας αρχικά να κατατοπίσει τους παρευρισκόμενους για το χρονικό όλων των ενεργειών που έκανε εκ μέρους της σχολικής επιτροπής .

Η εισήγηση λέει τα  εξής: «Προς το τέλος του 2014 να σημειωθεί πως ανέλαβα τον Νοέμβρη του 2014 ενημερώθηκα από τον λογιστή Μαράτη Σοφοκλή για ένα οικονομικό κενό που αφορούσε το 2014 υπό την Προεδρία του Τριανταφυλλόπουλου Δημήτρη, δόθηκε χρόνος στον λογιστή για την διερεύνηση του όλου θέματος και την κατάρτιση πινάκα στον οποίο θα καταγράφεται το ακριβές ποσό του κενού.

Αρχικά, διαπιστώθηκε πως το κενό ανάγεται  στις 15.000 ευρώ και δόθηκε χρόνος στον λογιστή για περεταίρω ενδελεχή ερευνά  και διαπίστωση του πραγματικού ποσού. Ωστόσο, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση αρχές του 2015 πέρασε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο παρουσία του λογιστή και αποφασίστηκε να δοθεί  χρόνος στον κ. Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο να προσκομίσει όλα τα νόμιμα έγγραφα.  Υστέρα, βρεθήκαν παραστατικά που μείωσαν το ποσό στα 12.540 ευρώ. Σε απάντηση του, ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος ζητά χρόνο να διερευνήσει για τυχόν παραστατικά τα οποία απαλείφουν το παραπάνω ποσό, αφού η σχολική επιτροπή τον έχει ενοχλήσει επανειλημμένα  προφορικά. Επίσης, στις επόμενες συνεδριάσεις η επιτροπή επανερχόταν  στο ίδιο θέμα, υπενθυμίζοντας  τα καθήκοντα του να προσκομίσει τα απαιτούμενα παραστατικά.

Στις αρχές του 2016, στις 7/1 επανήλθαμε εγγράφως με επιστολή και στις 13/2 ήρθε απαντητική επιστολή από τον κ. Τριανταφυλλόπουλο  την οποία επισυνάπτω ως έχει.  Στις 12/3/2016 ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αποστέλλει σε έμενα προσωπικά επιστολή ζητά χρόνο με την δικαιολογία  ότι δεν είχε την δυνατότητα να πράξει κάτι τέτοιο γιατί από τον Ιανουάριο του 2015  τα έγγραφα του βρίσκονται σε αποθηκευτικό χώρο στις Η.Π.Α και δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης.

Στις 18/2/16 σε συνεδρίαση  αποφασίστηκε να δοθεί οριστική διευθέτηση του θέματος και να σταλεί εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση από  την δικαστική επιμελήτρια κα Καρανικολα  στις 21/3/2016 και  το σώμα ζήτησε από τον κ Τριανταφυλλόπουλο ή να προσκομίσει τα παραστατικά ή να δώσει το πόσο αυτό. Στις 31/3 ο κ. Τριανταφυλλόπουλος απέστειλε μπλοκ επιταγών που δείχνουν πως τα χρήματα αυτά πήγαν στο βάψιμο του  εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του ΤΕΙ Αιγίου. Μετά από αυτό,    προσκομίζω αυτά τα στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο για περεταίρω ενέργειες όπως οφείλω από τον νόμο, γιατί οι ισολογισμοί  πρέπει να δίνονται στο δημοτικό συμβούλιο ισοσκελισμένοι.»

Κατόπιν το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος και ανέφερε μεταξύ άλλων πως μέσα από αυτό κάποιοι θέλουν να τον βλάψουν. Διαφωνούσε κάθετα πως αυτό το θέμα δεν σέρνεται επί ένα χρόνο, καθώς η τελική ενημέρωση από τον λογιστή προς όλους και σε εμένα  έγινε το Ιανουάριο του 2016, πριν από τρείς μήνες και διερωτάται τι γίνονταν επί ένα χρόνο; Και αναφέρει: «Εγώ  ζητούσα χρόνο να μου εξηγήσει ο λογιστής που ακριβώς βρίσκει 15.000  από πού έγινε 12.500; τι του λείπει; Του έφερνα πράγματα.. πήγαινα από μόνος μου και κοίταγα με όση γνώση είχα, και μου κάνει εντύπωση… ο πρώην πρόεδρος δεν ήταν συνεργάσιμος η ο λογιστής; Είχα δικαίωμα να πάρω απαντήσεις.» Επίσης, τόνισε πως υπήρχε ενημέρωση από την πλευρά του προς τον τότε Δήμαρχο, καθώς επίσης τόνισε πως αμέσως μετά το τέλος του έργου στο ΤΕΙ απέστειλε μακροσκελές Δελτίο Τύπου σε όλα τα site και τις τοπικές εφημερίδες.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρονταν πως η σχολική επιτροπή δαπάνησε χρήματα από το αποθεματικό της για το ΤΕΙ. Ο κ Τριανταφυλλόπουλος έκανε γνωστό πως κατά την παράδοση των καθηκόντων στην κα Τυλιγάδη την ενημέρωσε για την εκκρεμότητα των τιμολογίων ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα και να μην πιστεύει κάτι άλλο.

Κλείνοντας την ομιλία του  παραδέχτηκε πως έπρεπε να προσέχει περισσότερο καθώς δεν ήταν στις αρμοδιότητες του. Τα 12.500 ευρώ δεν λείπουν. .. τα έργα έγιναν απλά οι αποδείξεις δεν είναι δαπάνης αλλά πληρωμής. Λάθος-Λάθος…

Ο κ. Θεωδορακόπουλος ανέφερε πως επί δημαρχίας του όταν είχε προκύψει το θέμα του ΤΕΙ, το οποίο χρειαζόταν κάποιες εργασίες καθώς θα πέρναγε από έλεγχο,  πάνω στην συζήτηση είπε πως δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά, τότε ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος του είπε « Εμείς σαν Δευτεροβάθμια Επιτροπή μπορούμε να κάνουμε την δαπάνη αυτή για να το φτιάξουμε. Τι θα έλεγε ο οποιασδήποτε… μην το φτιάχνετε;! Ας ερχόταν κάποιος πριν δυο χρόνια να το πει αυτό να μην φτιάξουμε το ΤΕΙ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε και αυτός για το θέμα και έθεσε ένα ερώτημα: για αυτού του είδους τις δαπάνες νομίζω αρκεί ως παραστατικό μια  απόδειξη δαπάνης; ή απευθείας τιμολόγιο; Απαντώντας στην ερώτηση ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε.  Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα τιμολόγησης αρκεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Έτσι έχουν δικαιολογηθεί και δαπάνες 40.000 θα μπορούσα να το περάσω στο διοικητικό συμβούλιο και να είχα πει ναι εγκρίνουμε δαπάνη 12.500 ευρώ.

Δεν το έκανα  γιατί δεν ήθελα να λένε στο συμβούλιο  ότι παίρνουν  απόφαση για κάτι που είναι εκτός της αρμοδιότητας μας. Όταν δεν παίρνεις απόφαση συμβουλίου τότε χρειάζεται απόδειξη δαπάνης. Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται σε μια γενική κατάσταση που υπάρχει με απευθείας αναθέσεις, για πράγματα που γίνονται από  άτομα  ενώ δεν είναι στην αρμοδιότητα τους και για πράγματα που γίνονται  εκτός προγράμματος.

Ακούσαμε αρκετά τέτοια σήμερα. Αν το κάνανε όντως για το γενικό καλό θα το κάνανε και θα τελείωνε εκεί δεν θα το βγάζανε προς τα έξω, δεν θα το έκαναν για πελατειακές σχέσεις και για πολιτικούς σκοπούς .Αν το έκαναν για το γενικό καλό, θα γίνονταν χωρίς καμία δημοσιοποίηση.

Αυτό υποδηλώνει πραγματικά μια άρρωστη κατάσταση. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε: φαίνεται μια κατάσταση  που  δεν έχει ακόμα εισήγηση. Πως ποια είναι η εισήγηση που ζητάνε; Προς απάντηση αυτού του ερωτήματος πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος και είπε: κ. Παπακωνσταντίνου η εισήγηση υπάρχει, δεν ξέρω αν την έχετε διαβάσει, το δημοτικό συμβούλιο απόψε αγαπητοί συνάδελφοι εγκρίνει τον απολογισμό μιας σειράς ετών, κακώς βέβαια έμμεσα αλλά το λέω,  εγκρίνει τον απολογισμό από τον λογιστή αυτό είναι το αντικείμενο, τα περεταίρω είναι θέμα  της σχολικής επιτροπής που είναι νομικό πρόσωπο. Στην έκθεση του λογιστή έγινε μια παρατήρηση, εμείς είμαστε εποπτικό  όργανο που εγκρίνουμε τον ισολογισμό.

Ύστερα  ο κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος  εξέφρασε και αυτός την άποψη του πάνω στο θέμα καθώς είναι μέλος της σχολικής επιτροπής με ένα μακρόσυρτο λόγο μεταξύ των οποίων αναφέρει και τα εξής: « Πέρσι τον Μάρτη του 2015 έπρεπε να έχει έρθει ο απολογισμός του 2014 γιατί δεν ήρθε; Διότι η κα Τυλιγάδη κάτι περίμενε και εγώ ως μέλος της σχολικής επιτροπής δεν είχα καμία γνώση για το τι γίνεται στο παρασκήνιο μεταξύ του προηγούμενου προέδρου και της κα Τυλιγάδη.

Άκουσα από τον κ. Σπηλιωτόπουλο τον Σεπτέμβριο του 2015 μια αιχμή κατά του κ. Τριανταφυλλόπουλου και έτσι κάτι ψιλιάστηκα πως κάτι συμβαίνει και ρώτησα την κ. Τυλιγάδη, τι συμβαίνει και τελικά για να φτάσω στο δια ταύτα ενημέρωση με στοιχειά είχα τον Φεβρουάριο του 2016 και αυτούς τους 8 μήνες ενημέρωση είχε ο κ. Δημαρχος, ο οποίος έκανε μια σοβαρή προσπάθεια και είχε μεγάλη δυσκολία όπως έχουν όλοι μας, πώς να ξεστομίσουν σε κάποιον άνθρωπο: « τα λεφτά λυπούν» και τι γίνεται; Διότι 13/8/2015 ο λογιστής έκανε μια επιστολή και έλεγε κύριοι θα με καλύψετε;

Τα χρήματα αυτά λείπουνε και είναι στα χέρια του Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου. Πρώτον πως γίνονταν  αυτές οι πληρωμές, αυτά τα έργα; Με χαρά σας λέω ότι η κα Τυλιγάδη κάνει την δουλεία της ταμειακής υπηρεσίας και το προέβαλα σαν θέμα στο παρελθόν και μου εξήγησε πως αυτή το κάνει με αυτό ον τρόπο. Την δουλειά αυτή την κάνει η τράπεζα, γίνεται μια δαπάνη κόβετε μια επιταγή την  παίρνει αυτός που προσκομίζει το παραστατικό    και πάει και την εισπράττει. Από το 2010-2011 με τον κ. Βαρνακιοτη και τον κ. Δημητρη Τριανταφυλλόπουλο γινόταν το ίδιο; ΟΧΙ! Έπαιρναν τα χρήματα στα χέρια τους τα κρατούσαν όσο ήθελαν και κάποια στιγμή πλήρωναν οι ίδιοι αυτούς που έκαναν  τις δαπάνες, κατά συνέπεια ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος σε μια απάντηση, που είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2016 απαντά ότι είχε έλλειμμα, ο κ. Βαρνακιότης  είχε λεφτά στα χέρια  και είχε τα έντυπα  αλλά δεν δικαιολογιόντουσαν οι δαπάνες,  ο κ. Βαρνακιοτης μετά από κάποιο διάστημα δεν ξέρω πότε 2000-3000 ευρώ τα γύρισε πίσω σε μετρητά.

Του είπαν, αφού δεν υπήρχαν τιμολόγια φέρε τα λεφτά πίσω. Κατά δεύτερον  έχεις σε γνώση σου ότι διαπράττεις κάτι το οποίο δεν το κάλυψες νόμιμα ειδικά για δαπάνη που δεν δικαιολογείται, γιατί δεν είναι για την δευτεροβάθμια… ποια συνέργια κάνουν τα έργα; Άγνωστα  Χ δεν τα ξέρουμε.

Στις αποδείξεις  γιατί δεν γράφεται το όνομα τους; Και σε μια απλή αποδείξει υπάρχει μονό μια σφραγίδα  της δευτεροβάθμιας επιτροπής, χρωματισμός, το ποσό, ο ίδιος υπογράφει ,ούτε ποιος τα πήρε, ούτε ποια εργασία ήταν ακριβώς, ούτε και πως έγινε.

Ο νόμος τι λέει; Απόδειξη δαπάνης σε ποια περίπτωση;  Εκεί που αδυνατεί αυτός που είναι ο εργολάβος και δεν έχει τιμολόγια εκεί επιτρέπει ο νόμος να εκδώσεις απόδειξη δαπάνης. Εδώ δεν έχουμε αποδείξεις δαπάνης, εδώ έχουμε αποδείξεις  που επίκεινται σε σημειώσεις του προηγούμενου πρόεδρου.»

Την άποψη του για το θέμα εξέφρασε και ο κ. Λαινάς:  «Ακούστηκαν πολλά για αυτό το θέμα και μεσα στις συζητήσεις υπάρχουν αυτά. Δεν θέλω να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις τω συναδέλφων εδώ για το ΤΕΙ. Όμως το μυαλό μου έχει δημιουργηθεί ένα ερώτημα. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλο ήξερε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογήσει νόμιμα το έργο. Τι συνεννόηση έγινε; Δεν υπήρχε συνεννόηση με τον λογιστή που συνεννοούνταν για όλα τα θέματα; Ότι αυτό το θέμα πως θα καλυφθεί;

Ρεπορταζ: Νίκη Κονδύλη

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular