24.1 C
Aigio
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣΑιγιάλεια«ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ» Η πρόταση μετονομασίας του ΑΙΓΙΕΑ

«ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ» Η πρόταση μετονομασίας του ΑΙΓΙΕΑ

mousio mikΟ γνωστός επί 40 χρόνια σύλλογος του Συνοικισμού δημιουργήθηκε με καταστατικό που συντάχθηκε και υπογράφτηκε από τα ιδρυτικά του μέλη στις 9 Σεπτεμβρίου 1973 και επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Πατρών τον Οκτώβρη του 1973. Ο σύλλογος καταχωρήθηκε στο βιβλίο των αναγνωρισμένων σωματείων τον Δεκέμβρη του 1973 ενώ η πρώτη Συνεδρίαση του πρώτου Δ.Σ. με Πρόεδρο τον κ. Πολύδωρο Πολιό πραγματοποιήθηκε στις 15.12.1974.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Συνοικισμού, οι δραστηριότητες του Συλλόγου ξεκίνησαν άτυπα στα χρόνια του Μεσοπολέμου ενώ αργότερα δημιουργήθηκε επίσημα σύλλογος με το όνομα «ΑΝΑΤΟΛΗ». Όμως, όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Συλλόγου χάθηκαν από τα πρώτα χρόνια της επίσημης σύστασής του καθώς η Δικτατορία του 1967 πήρε όλα τα έγγραφα και αρχεία όπως έγινε και με όλους τους συλλόγους εν γένει.

Η επίσημη επωνυμία του σωματείου όπως αναφέρεται στο καταστατικό του 1973 είναι «Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Νέων Προαστείου Αιγίου Ο ΑΙΓΙΕΥΣ» με έδρα τον Συνοικισμό Βασιλ.Φρειδερίκης της πόλης Αιγίου. Σε όλη τη διάρκεια ζωής και δράσης του ο σύλλογος πέτυχε σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή (επέκταση του δικτύου ύδρευσης, πλακόστρωση της πλατείας της Εκκλησίας, ασφαλτόστρωση προαυλίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου, ασφαλτόστρωση πολλών οδών της περιοχής, κατασκευή αρδευτικών τσιμενταυλάκων, κατασκευή πεζοδρομίων στην Ν. Πλαστήρα με φωτισμό, ίδρυση και λειτουργία του 3ου Γυμνασίου, κατασκευή κολυμβητήριου κ.ά.).

Η νέα πρόταση για τον ΑΙΓΙΕΑ

και η μετονομασί του σε «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ»

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΑΙΓΙΕΑ που θα γίνει την Κυριακή 26 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο γραφείο του Συλλόγου (Εργ.Κατοικίες Διγελιωτίκων) με μοναδικό θέμα την «Τροποποίηση Καταστατικού» πρόκειται να δώσει στο σύλλογο τη δυνατότητα να επαναπροσδιοριστεί, να θέσει νέους στόχους, να εκσυγχρονίσει τις δράσεις και τα μέσα του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΙΓΙΕΑ (με πλειοψηφία) έχει σχηματοποιήσει μια πρόταση καταστατικού προς ψήφιση από τα μέλη της Γ.Σ. Αξίζει να σημειωθούν τα εξής περί του ονόματος και του προσδιορισμού των μελών:

Ο «Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Νέων Προαστείου Αιγίου Ο ΑΙΓΙΕΥΣ» με έδρα τον Συνοικισμό Βασιλ.Φρειδερίκης της πόλης Αιγίου προτείνεται να ονομαστεί «Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ με έδρα τον Συνοικισμό Ν.Πλαστήρα της Δημοτικής Ενότητας Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας». Το νέο όνομα θέλει να αποδώσει τιμή στην ιστορικότητα της περιοχής με σαφή μνεία στην μικρασιατική καταγωγή των πρώτων κατοίκων, των προσφύγων του ’22. Άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους στόχους του συλλόγου τα τελευταία χρόνια είναι η ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης (το οικόπεδο έχει προσδιοριστεί, το αρχιτεκτονικό σχέδιο έχει παρουσιαστεί δημοσίως), η συλλογή και τεκμηρίωση αρχείων και κειμηλίων ενόψει της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 2022. Μέλη του συλλόγου θα μπορούν να είναι όλοι όσοι κατοικούν, εργάζονται ή κατάγονται από την περιοχή Νικ.Πλαστήρα (από τα φανάρια και κάτω) είτε έχουν είτε όχι προσφυγικές ρίζες. Το νέο καταστατικό προβλέπει επίσης το θεσμό των αρωγών μελών που θα μπορούν να στέκονται στο πλευρό των σκοπών και δράσεων από όπου κι αν προέρχονται, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν κατοικούν.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular