Η πρώτη φάση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας που εκπονείται από τους επιστημονικούς συνεργάτες, παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής με την παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.Μετά από πρόσκληση του προέδρου και Περιφερειακού Συμβούλου Ηλείας Ευγένιου Μπαλκάμου, συνεκλήθη το Συμβούλιο, όπου ο συγκοινωνιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Δρ. Ευάγγελος Ματσούκης παρουσίασε το ερευνητικό έργο και την μέχρι τώρα καταγραφή που έχει γίνει, προκειμένου αυτό μετά να εγκριθεί και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και τη δεύτερη φάση.
Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μπαλκάμος είχε προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια στη Δυτική Ελλάδα, από το οποίο και εγκρίθηκε.
«Δυστυχώς, παρά τη σημαντική βελτίωση που έχει καταγραφεί στη χώρα μας την τελευταία 12ετία στα τροχαία ατυχήματα, η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε. με τους περισσότερους νεκρούς σε τροχαία. Τα τελευταία χρόνια, στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας καταγράφεται σημαντική μείωση, παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε το γεγονός πως αφήνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο αρκετοί συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Είναι αναγκαία η συστηματική και σφαιρική προσέγγιση του θέματος με την ουσιαστική μελέτη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων και αυτός είναι και ο ρόλος του Συμβουλίου. Μελετά, αξιολογεί, διαμορφώνει και προτείνει συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας αλλά και με βάση τις γενικότερες πολιτικές που απορρέουν από το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα 2011-2020» και κατέληξε: «Παράλληλα, η Περιφέρεια προσπαθεί μέσα από συνεχείς συμβάσεις και έργα συντήρησης, επισκευής οδοστρώματος, ηλεκτροφωτισμού, διαγράμμισης κ.α., έχοντας εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους παρά την μηδαμινή χρηματοδότηση, να θωρακίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την οδική ασφάλεια των πολιτών».
Στην α’ φάση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, όπως παρουσιάστηκε, συμπεριλαμβάνονται η ανάλυση των βασικών ζητημάτων οδικής ασφάλειας, όπως στατιστική επεξεργασία τροχαίων ατυχημάτων, συγκριτική ανάλυση με άλλες Περιφέρειες, επισκόπηση μελετών και ανάδειξη βασικότερων ζητημάτων.
Οι επόμενες φάσεις περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση προτάσεων για δράσεις προτεραιότητας με βάση τα κυρίαρχα ζητήματα και τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να ενταχθούν το ΣΕΣ 2014-2020, χρονοδιαγράμματα υλοποίηση, οργάνωση και συντονισμό φορέων και παρακολούθηση του έργου. Η β’ φάση αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ το σύνολο του Στρατηγικού Σχεδίου μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα που είναι οι έξι μήνες.
Θα ακολουθήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο το οποίο αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για διαρκή ενημέρωση από μία βάση δεδομένων, καθώς και ένα εργαλείο για την ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
«Προχωρά το Στρατηγικό Σχέδιο εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Ήδη από την πρώτη φάση έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας» επεσήμανε ο κ. Μπαλκάμος, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Χ. Πετρόπουλος τόνισε πως «στόχος μας είναι η ανάπτυξη του σχεδίου αυτού προκειμένου να μειωθούν τα επόμενα χρόνια στο ελάχιστο τα τροχαία και οι θάνατοι σε σχέση με αυτά που είχαν σημειωθεί το αρχικό έτος της έναρξης που είναι το 2012».
Στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η ίδρυση του οποίου είχε αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, συμμετείχαν οι: πρόεδρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Ευγένιος Μπαλκάμος, αντιπρόεδρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Πετρόπουλος και τα μέλη Βασίλης Διαμαντόπουλος (Τροχαία Πάτρας), Γεώργιος Κωστόπουλος (Τροχαίας Πύργου), Ηλίας Καραΐσκος (Τροχαία Αγρινίου), Πανταζής Ράμμος (Τροχαίας Ναυπάκτου), Χαρίκλεια Γιαννάκου (Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων), Γιώργος Παπασταματίου (Διεύθυνση Συγκοινωνιών Αχαΐας), Νικόλαος Τζίφας (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων), Γεώργιο Χάνδανο (Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων), Δρ Ευάγγελος Ματσούκης (καθηγητής συγκοινωνιολογίας).